Deco&Design

Ponad 100-letnie meble uratowane przez specjalistów z pasją

Vă spuneam în articolul despre recondiționarea și restaurarea mobilei că e bine să apelați la specialiști dacă aveți un mobilier vechi și prețios și vreți să-i dați o nouă viață. Între timp am găsit cel mai bun exemplu pentru a-mi susține afirmația: un mobilier de salon Chippendale vechi de mai bine de 100 de ani. A fost moștenit de la bunici de o familie dornică să-l păstreze, dar din motive obiective nu l-au putut ține în condiții foarte bune. Când în sfârșit au avut spațiul necesar au avut neplăcuta surpriză să vadă că mobila se deteriorase destul de mult și au decis că au nevoie de specialiști pentru a putea fi salvată.

mobilier vechi

Au căutat pe net o firmă care să-i convingă și așa au ajuns la SaveMob. I-au contactat și ei au venit, au văzut mobilierul, au evaluat situația și le-au spus ce se poate face. A rămas ca ei să se gândească și să dea un răspuns. Nu le-a trebuit mult să se hotărască pentru că își doreau din tot sufletul acea mobilă iar firma le-a inspirat încredere. Și așa a început un lung și dificil proces de salvare a unei mobile vechi și valoroase.

Mai întâi au venit baieții de la transport care au luat fiecare piesă, fiecare bucată mai mult sau mai puțin deteriorată, le-au inventariat, au notat detaliile legate de locul de unde proveneau și alte astfel de amănunte, le-au încărcat în camion și le-au adus în atelierul din București.

mobilier vechi

La atelier s-a făcut din nou inventarierea și a început munca. Piesele au fost analizate cu atenție, ocazie cu care s-a descoperit că erau foate atacate de cari, o parte dintre piese fiind chiar compromise.

mobilier vechi

Mai existau și unele părți – picioare de comoda sau de scaun – care pur și simplu nu mai puteau fi refăcute, singura soluție fiind înlocuirea lor.

mobilier vechi

Următoarea etapă a fost curățarea mobilei până la lemn, desfacerea și reîncleierea ei și repararea tuturor defectelor și dezlipirilor. Ornamentele sculptate ce puteau fi desprinse au fost curățate cu atenție pentru a nu strica sculptura. Totul a fost adus la faza de lemn curat, moment în care urmele carilor au fost și mai evidente.

mobilier vechiAșa, „dezbrăcate” de stratul de lac, piesele au fost tratate prima dată împotriva carilor. Spun prima dată pentru că operația a fost reluată de mai multe ori, la intervale de o săptămână, pentru a fi siguri că toate larvele au fost omorâte. Pentru asta piesele de mobilier au fost încărcate într-un camion care se putea închide etanș și au fost pulverizate cu soluție concentrată anticari până la saturație. Apoi camionul a fost închis iar mobila a stat în acel mediu până a doua zi.

mobilier vechi

Timp de o săptămână, toate găurile de cari au fost chituite, s-au făcut reparații și încleieri iar piesele lipsă au fost copiate și montate la locul lor. La finalul săptamânii tratamentul anticari a fost reluat iar piesele de mobilier au fost lăsate în camion tot weekend-ul.

mobilier vechi

A urmat colorarea. Inițial mobila a fost neagră așa că s-a păstrat aspectul. Pentru a obține o culoare intensă s-a folosit cerneală de sepie, așa cum se colora și în trecut. Este vorba despre acel colorant natural pe care sepiile îl eliberează când sunt atacate sau detectează un periol. Colorantul este intens și colorează lemnul aproape acoperind fibra. La uscare capătă o culoare gri albăstruie care redevine neagră la lăcuire.

mobilier vechi

Gata colorată, mobila a ajuns din nou în camion pentru încă un weekend cu soluție anticari. Și iar verificări și chituiri pentru a fi siguri că n-a scăpat nicio gaură și nicio larvă.

mobilier vechi

Si a venit și momentul lăcuirii care, pentru a obține acel luciu special de odinioară, s-a făcut cu shellac. Nu este simplu de lucrat cu el și sunt puțini cei care mai știu vechile tehnici. Din fericire firma beneficiază de serviciile unui specialist în domeniu, domnul Iulian Burcică, care a lucrat mai bine de 30 de ani la fabrica de instrumente muzicale Doina, fiind specialist în restaurarea pianelor. Domnul Iulian este pensionar, are 69 de ani, dar continuă să restaureze piane și mobilier valoros. Vine cu bucurie la muncă și încearcă să predea mai departe ștafeta. A promis că nu se va retrage înainte de a pregăti un urmaș. I-am spus la un moment dat că sunt convinsă că știe o mulțime de povești despre mobila și pianele pe care le salvează.  „Romane”, mi-a răspuns. Am hotărât să ne întâlnim cât de curând, să stăm la povești.

mobilier vechi

Dar să revenim la aplicarea shellacului. Pentru cei care nu știu, shellacul este un lac natural obținut din rășina secretată de o insectă – lac – care se află în India și în Tailanda. Rășina este dizolvată, în diferite proporții în alcool etilic. Shellacul dă un aspect foarte frumos mobilei numai că tehnica de aplicare este dificilă și pretențioasă. Iar atunci când lemnul este colorat negru, o culoare foarte pretențioasă, este și mai dificilă. Trebuie aplicate multe straturi consecutive pentru a obține luciul oglindă.

mobilier vechi

Salonul Chippendale a avut nevoie de 60 de straturi de lac și peste 200 de ore de muncă. Pentru a ajunge la rezultatul dorit lacul s-a aplicat cu mișcări circulare continue cu ajutorul unui șfam (un ghemotoc de vată și lână țurcană pus într-o pânză de finet). S-a început cu straturi subțiri, grosimea lor crescând ușor cu fiecare strat. Mișcarea circulară nu trebuie oprită pentru că altfel, în acel loc, apare o adâncitură. După fiecare strat lacul a fost lasăt săse usuce si apoi a fost șlefuit manual. Așa au fost făcute toate piesele salonului și nu au fost puține.

mobilier vechi

După multe săptămâni în care 1000 de ore s-a lucrat efectiv pentru salon, totul a fost gata. Proprietarului i s-au trimis fotografii pentru a vedea rezultatul și a fost invitat și la atelier. De altfel, aceasta este metoda de lucru a celor de la SaveMob. Clientul poate trece oricând pe la atelier să vadă fazele intermediare ale restaurării iar la final, mobila nu pleacă până când proprietarul nu-și dă acordul. Când se primește OK-ul mobilierul este ambalat și transportat acasă la client. Aici este dezambalat și fixat pe pozitie tot de angajații firmei. Așa s-a întâmplat și cu salonul Chippendale iar proprietarii au fost încântați că pot fi înconjurați de mobila ce le amintește de copilărie.

mobilier vechi

zdjęcia w artykule są własnością SaveMob

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Dzień dobry, pani Radu,
    Jestem pod wrażeniem informacji, które udostępniasz osobom zainteresowanym sztuką drewna.
    Mam 72 lata, jestem inżynierem budownictwa okrętowego, od 36 lat wykładowcą w Akademii Marynarki Wojennej im. Mircea cel Batran w Konstancy, ale tę pasję odkryłem stosunkowo późno, po kilku projektach drewnianych jachtów. od tego czasu interesuje mnie wszystko, co oznacza tradycję w sztuce drewna.
    Miałem wczesne doświadczenie, kiedy odrestaurowałem mebel do jadalni - dwie witryny, rozkładany stół i krzesła - wykonane w Wiedniu około 1914 r. Miałem trudności z renowacją szelaku. Krótkie informacje z francuskich stron internetowych, ale wszystkie odnosiły się do ich materiałów.
    Coś mi się udało, ale teraz, gdy zobaczyłem twoje artykuły, zdałem sobie sprawę, że nie jestem sam w tej pasji i na pewno jest wielu innych nieznanych.
    Przez przypadek odkryłem ten magazyn i artykuły. Nie wiedziałem, czy magazyn jest dostępny tylko online, czy mogę go również kupić lub zaprenumerować.
    Mam nadzieję, że nie przejmowałeś się zbytnio tym, co napisałeś.
    Z całym szacunkiem
    Profesor Asimit Teodor.

    • Witam,
      Wcale nie przeszkadzałeś. Wręcz przeciwnie, podobało mi się. Magazyn jest dostępny tylko online. Będzie też wydanie drukowane - coroczne wydanie kolekcjonerskie - które pojawi się na targach meblowych BIFE SIM w Bukareszcie w dniach 13-17 września. Magazyn będzie dystrybuowany bezpłatnie podczas targów.
      W magazynie online artykuły pojawiają się codziennie. Wczoraj pisałem o szelaku. Znajdź tutaj artykuł.
      A o łodziach mieliśmy artykuły. Masz tutaj tak tutaj dwóch z nich.
      Mam nadzieję, że znajdziecie w magazynie interesujące informacje i będziecie nas śledzić.
      Wszystkiego najlepszego!

  • Koneser, który posiada takie meble, zna ich wartość i jest gotów zapłacić fortunę za ich renowację, nie zdaje sobie sprawy, że przechowywane egzemplarze niszczeją. Zdaję sobie sprawę, że to wstęp, ale jestem zaskoczony. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać, to nie jest złośliwe.

  • Z całym szacunkiem dla Pani Mihaeli Radu za pomoc i wskazówki, które prezentuje Pani miłośnikom stolarki i renowacji. Va doresc tot binele din lume si multa sanatate. Jak można przeczytać w specjalistycznym czasopiśmie, które zajmuje się renowacją mebli mobilnych i ma wiele zastosowań, takich jak brąz, srebro, brąz, mosiądz, srebro, złoto. Z wyrazami szacunku Viorel Ureche

    • Cześć!
      Dziękujemy za uznanie i dobre życzenia! Tobie również życzę zdrowia!
      Trudno jest stworzyć magazyn z poradami ekspertów na temat renowacji. W tym świecie jest wiele tajemnic zawodowych i niewielu chętnych do dzielenia się nimi.
      Wszystkiego najlepszego!

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski