Techniki wykończeniowe

Tryby blokowania żywicy i garbników w sękach drewna

Am fost întrebată dacă nodurile pot fi sigilate cu shellac. Am răspuns că, din câte știu, taninii și mai ales rășina din noduri reprezintă o problemă și este foarte greu să blochezi totul în interiorul lemnului. În timp, mai ales în perioadele calde, rășina se dilată și tinde să iasă la suprafață străbătând straturile de finisaj. Acest lucru se vede mai ales dacă finisajul este alb sau o altă culoare deschisă. În dreptul nodului va apărea o pată galbenă, deranjantă. Cum știam că szelak este lacul minune folosit de sute de ani pentru protecția lemnului am promis că voi încerca să aflu mai multe. Așa că am petrecut ceva timp încercând sa aflu cât mai multe despre sigilarea nodurilor.

sigilarea nodurilor
Źródło zdjęcia: neapaints.com

Înainte de toate este bine de știut că węzły, cu toate că sunt frumoase și dau un farmec aparte meble rustykalne, pot fi o sursă de probleme și ani de zile după ce mobila a fost făcută. Finisarea se poate face fără să apară vreau semn, ca după o perioadă în dreptul nodului să apară o pată galbenă. De aceea de multe ori soluția este îndepărtarea nodului și înlocuirea lui cu crengi subțiri care imită structura nodului. Iar dacă nodul este căzător, este obligatoriu să fie înlocuit pentru că prin uscare se va desprinde de lemn si va cădea.

Sunt însă situații când prezența nodurilor este un atu. În acest caz trebuie găsite soluții pentru a avea cât mai puține probleme în viitor. Soluția recomandată cel mai des este într-adevar shellac-ul, atât cel pur obținut din fulgi de rășină și alcool, dar și cel în amestec cu alte substanțe. Există și o varietate de shellac folosit ca prim strat – primer – și el este cel mai recomandat. Poate fi folosit transparent sau colorat în  alb sau negru.

sigilarea nodurilor
Źródło zdjęcia: homedepot.com

Blocarea nodului cu shellac se face respectând următoarele etape:

  • se șlefuiește nodul foarte bine, urmând fibra lemnului, cu hârtie sau bureți abrazivi fini, după care suprafața se desprăfuiește foarte bine:
  • se aplică shellac cu pensula peste nod insistând astfel încât să intre în toate crăpăturile;
  • se lasă la uscat cel puțin 3 ore după care se șlefuiește și se aplică încă un strat;
  • se lasă la uscat până a doua zi după care se șlefuiește foarte bine și se aplică finisajul dorit.

Shellac-ul nu rezistă la exterior. Dacă s-a folosit pentru blocarea nodurilor gardurilor, pergolelor sau altor obiecte folosite la exterior, trebuie acoperit cu vopsele rezistente la exterior.

sigilarea nodurilor
Źródło zdjęcia: 5stratimbers.com.au

Vă spuneam că este cea mai recomandată metodă pentru blocarea nodurilor, dar sunt și multe voci care spun că dacă nodul are conținut mare de rășină sau tanini shellac-ul nu rezistă. În timp în dreptul nodului va apărea pată galbenă.

sigilarea nodurilor
Źródło zdjęcia: ronseal.co.uk

Alte produse recomandate pentru sigilarea nodurilor sunt cele care sunt folosite de obicei pentru blocarea mirosurilor de arsură sau de fum de țigară. Cele mai bune astfel de materiale sunt primerele pe bază de ulei și cele pe bază de apă. Cele pe bază de ulei sunt cele alchidice, acele grunduri (vopsele) pe bază de ulei de in folosite pe vremuri pentru a vopsi orice, atât la interior cât și la exterior. Se pare că sunt un bun mod de a bloca nodul. Cu precizarea că stratul următor ar putea să nu fie compatibil și să apară crăpături în peliculă ca la efectul krackle. Materialul folosit deasupra trebuie să fie pe aceeași bază sau pe bază de apă. Cele pe bază de solvenți organici au de obicei această problemă de incompatibilitate.

Este cel mai bun mod de a aduce la același nivel nodul cu restul suprafeței. Prin șlefuire se poate să se insiste prea mult în acel loc și să apară o denivelare.
Źródło zdjęcia: diyprojects.com

Primerul pe bază de apă este o dispersie acrilică. Este bine să fie diluată pentru a pătrunde cât mai adânc în lemn. În momentul uscării moleculele acrilice din dispersie se apropie și polimerizează formând un produs foarte rezistent. Este ca în cazul lacurilor pe bază de apă care nu se sparg ca cele pe solvent atunci când cade o greutate pe ele. Nici rășina din nod nu se sparge și nu se crapă cu ușurință, împiedicând taninul sa iasă la suprafață. Deasupra se poate aplica orice fel de finisaj cu condiția ca nodul să fie bine șlefuit pentru ca lacul să aibă aderență.

Cea mai recomandată este însă rășina epoxidică bicomponentă. Pentru aplicare nodul se șlefuiește ca în cazul aplicării shellac-ului, se desprăfuiește bine, după care se toarnă pe nod rășina amestecată cu întăritorul.

sigilarea nodurilor
Źródło zdjęcia: popularwoodworking.com

Se lasă timpul necesar pentru uscare, conform recomandărilor producătorului după care se îndepărtează surplusul cu o daltă sau și mai bine, cu o rindea. Este cel mai bun mod de a aduce la același nivel nodul cu restul suprafeței. Prin șlefuire se poate să se insiste prea mult în acel loc și să apară o denivelare.

sigilarea nodurilor
Źródło zdjęcia: diynetwork.com

Pentru ca nodul să aibă un aspect cât mai natural se poate adăuga praf de lemn în amestecul de rășină. De asemenea, la nodurile cu crăpături mari, se poate adăuga în rășină colorant negru. La final rășina va apărea ca o dungă neagră în nod, la fel ca la nodurile naturale.

Este cel mai bun mod de a aduce la același nivel nodul cu restul suprafeței. Prin șlefuire se poate să se insiste prea mult în acel loc și să apară o denivelare.
Źródło zdjęcia: woodworkerssource.com

Sper ca metodele menționate să vă ajute să evitați problemele pe care le-ați putea avea de la noduri. Și o ultimă mențiune: cele mai multe probleme apar la żywicznyz sosną będącą "mistrzem".

Komentarze są mile widziane poniżej. Udostępnij artykuł, jeśli uznasz go za przydatny. Dzięki.

Este cel mai bun mod de a aduce la același nivel nodul cu restul suprafeței. Prin șlefuire se poate să se insiste prea mult în acel loc și să apară o denivelare.
Źródło zdjęcia: woodworkerssource.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    • Cześć!
      Można użyć szpachli epoksydowych. Pracowałem kiedyś w fabryce, która produkowała rustykalne meble z żywicy na eksport i było to rozwiązanie do blokowania żywicy z sęków. Izolatory są stosowane na całej powierzchni. Najlepsze są te utwardzające (poliuretanowe). Szelak może być również stosowany do żywicy sęków. Jest to stara metoda blokowania żywicy stosowana przez ebenistów.
      Metody te są skuteczne tylko wtedy, gdy worek nie jest duży. W przypadku dużych worków jedynym rozwiązaniem jest ich usunięcie. W przeciwnym razie żywica znajdzie miejsce na powierzchni, szczególnie w gorące letnie dni (lub jeśli w domu jest bardzo gorąco), ponieważ rozszerza się, wypycha drewno i robi miejsce. Aby uniknąć obecności żywicy w drewnie, można pracować z jodłą. Jodła, w przeciwieństwie do innych żywicznych gatunków, ma żywicę tylko pod korą. Jest ona przypadkowo umieszczana wewnątrz, aby leczyć pewne rany, które powstały podczas wzrostu.
      Wszystkiego najlepszego!

  • Niedawno zrobiłem altanę z drewna jodłowego kupionego w magazynie (nie było suche, jak powinno)... wszystko dobrze i dobrze po około miesiącu sęki stały się czarniawe, a na niektórych częściach drewno zaczęło zmieniać kolor z szarawego na czarny, nie wspominając o lepkiej substancji....
    Potrzebowałbym również porady krok po kroku, jak go chronić, biorąc pod uwagę, że nałożyłem na niego warstwę oleju.
    Dziękuję

    • Cześć!
      Żywica nie jest złym rozwiązaniem dla drewna używanego na zewnątrz. Zwiększa ona wytrzymałość drewna. W ciepłe dni żywica staje się bardziej płynna, rozszerza się i ma tendencję do wyrywania się z drewna. W sękach można zablokować żywicę kitem termoplastycznym. Należy jednak przetrzeć obszar rozcieńczalnikiem, aby zapewnić przyczepność.
      Drewno, które nie zostało odpowiednio wysuszone i jest używane na zewnątrz, może powodować wypaczenia i problemy z pleśnią, grzybami i owadami. Żywica nie jest wrogiem, być może tylko z estetycznego punktu widzenia. Poczerniałe obszary mogą sygnalizować obecność pleśni. Lepkie obszary mogą być również spowodowane olejem, który nie został wchłonięty do wnętrza ze względu na wysoką wilgotność drewna. Olej lniany pozostawiony na powierzchni nie wysycha i staje się lepki (patrz link poniżej).
      Do ochrony użyj kolorowego lakieru na bazie oleju. Pozwoli on drewnu na wymianę wilgoci z otoczeniem, umożliwiając mu wyschnięcie i osiągnięcie równowagi. Barwnik zawarty w lakierze chroni drewno przed promieniowaniem UV. Przed aplikacją usuń wszelkie lepkie miejsca alkoholem lub rozcieńczalnikiem. Nie spiesz się z nakładaniem lakieru. Pozwól drewnu wyschnąć, aby wchłonęło olej.
      Wszystkiego najlepszego!
      https://revistadinlemn.ro/2019/04/17/7-reguli-de-respectat-la-finisarea-cu-ulei-a-lemnului/

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski