Wykończenie DIY - Techniki wykończeniowe

Jakich lakierów używać do ochrony drewna, profesjonalnych czy do samodzielnego montażu?

Din când în când intru pe grupurile de profil pentru a vedea subiectele noi pe care membrii le postează, dar și problemele pe care le întâmpină și sfaturile pe care le primesc. Cu toate că îmi place tot ceea ce înseamnă lemn, urmăresc cu mai multă atenție postările legate de finisare. Este domeniul în care m-am specializat cu mulți ani în urmă și pentru care am și acum o mare pasiune. În grupuri sunt întotdeauna și începători care apelează la cunoștințele „veteranilor” întrebând ce lac pentru lemn să folosească, ce drewno lazura este cea mai rezistentă sau care vopsea pentru lemn ar fi cea mai potrivită pentru micul lui proiect. Din recomandări îmi dau seama că sunt mulți atașați, pe bună dreptate, de branduri profesionale bune, pe care le recomandă cu căldură. Le înțeleg entuziasmul, însă, rezultatul final nu depinde numai de calitatea materialelor. Ani de zile am spus celor cu care lucram că materialele sunt foarte bune, dar nu pot face minuni. Și am să vă spun de ce.

Când se folosesc materiale de finisare profesionale și de ce uneori este mai  bine să apelăm la magazinele de bricolaj

Pe piața de lacuri și vopsele pentru lemn există două grupe mari de produse, cele industriale și cele DIY. Primele sunt vândute de producători sau de distribuitori ai acestora, pe celelalte le găsiți în magazinele de bricolaj. Produsele industriale sunt vândute, de cele mai multe ori, în urma unei vizite făcute de agent la atelier sau fabrică, pe când pe celelalte le cumperi singur din magazin și încerci să afli cât mai multe despre produs și modul de utilizare de la reprezentanții magazinului sau de pe etichetă.

lakiery do drewna
Źródło zdjęcia: youtube.com
Profesjonalne materiały

Lacurile și vopselele profesionale sunt făcute pentru a fi aplicate în anumite condiții și cu anumite dispozitive (pistol, mașină de turnat, valț). În fișele tehnice, pe care ar trebui sa le primiți împreună cu primul transport, este descris produsul, dar si conditiile ce trebuie îndeplinite pentru a obține cel mai bun rezultat.

Sunt menționate temperatura în zona de lucru, cu ce trebuie aplicat, cât trebuie diluat, cum se face șlefuirea, ce grosime trebuie să aibă stratul de lac si multe alte informații. Mereu veți gasi la final o notiță care spune că uneori rezultatul poate fi alterat de factori ce țin direct de locul unde se face finisarea.

Se poate întâmpla ca, același produs, aplicat la temperatură prea scăzută sau prea ridicatăz un pistol cu duza prea mare sau prea mică sau într-un spațiu cu dużo kurzu să nu mai arate la fel ca unul aplicat conform fișei. De la produsele industriale se așteaptă mai mult decât de la cele DIY și de aceea în compoziția lor intră uneori materiale care le cresc sensibilitatea. De asemenea, ele fac parte din sisteme, din tehnologii se recomandă aplicarea anumitor grunduri sub lac sau un anumit fel de hărtie de șlefuit. Nu pot fi folosite oricum și la final să se obțină rezultate perfecte. Sunt convinsă că cei care recomandă produsele le aplică conform indicațiilor primite de la un tehnician al firmei, ceea ce face ca rezultatele să fie foarte bune.

lakier do drewna
Źródło zdjęcia: canadianwoodworking.com
Produkty dla majsterkowiczów

Când faci pentru prima dată un scaun sau o masă din lemn și vrei să o lăcuiești mă îndoiesc că poți respecta condițiile din fișa tehnică a unui produs profesional. Nu vei primi nici asistența unui tehnician al firmei decât dacă acesta îți este prieten. Așa că cel mai bine este să te îndrepți spre produsele DIY.

Aceste produse sunt special formulate pentru a fi aplicate acasă, cu pensula, trafaletul sau chiar cu cârpa, în condiții mai puțin stricte decât cele din fabrică. Rezultatul nu va fi perfect, dar acceptabil pentru un proiect personal. Nu va fi nevoie de șlefuiri între straturi pentru a avea aderență, nici de atmosferă lipsită de praf pentru un luciu decent. Nu va trebui să cumperi 2-3 tipuri de produse pe care să le aplici succesiv, ci un singur produs vă va livra rezultatul dorit.

Și în gama DIY sunt multe branduri de valoare cu care se pot obține finisări de foarte bună calitatea. Mulți dintre producătorii de materiale industriale de finisare au și divizii speciale pentru produsele de bricolaj, tocmai pentru a oferi produse de calitate și celor care lucrează acasă proiecte personale.

Dacă după câteva astfel de proiecte vă gândiți să treceți la nivelul următor atunci apelați la produsele profesionale. Până atunci însă este bine să le evitați pentru că este posibil să nu obțineți rezultatul dorit și să pierdeți încrederea într-un brand bun numai pentru că nu aveți posibilitatea să-i urmați recomandările.

lakier do drewna
Źródło zdjęcia: thisoldhouse.com
Lacul nitrocelulozic este cel mai vechi și mai versatil lac, dar nu poate fi recomandat pentru orice lucrare. Are și limite!

Un alt material pe care l-am văzut recomandat de multe ori, indiferent de utilizarea ulterioară a obiectului finisat, este lacul nitrocelulozic. Este considerat un fel de panaceu universal. L-am văzut recomandat și pentru garduri sau alte amenajări la exterior.

Lacul nitrocelulozic este unul dintre cele mai vechi și mai versatile lacuri, dar nu poate fi folosit întotdeauna și in niciun caz pentru finisările la exterior. Într-adevăr, în trecut exista numai acest fel de lac, dar la exterior nu se folosea lac, ci ulei.

Dacă se dorește o rezistență bună a mobilierului la umiditate, la zgâriere sau șocuri mecanice nu lacul nitro este cel cu care se obțin. Un mobilier de baie sau bucătărie finisat cu lac nitrocelulozic și pe care apa picură sau băltește chiar, în timp se scorojește.

Pentru astfel de condiții sunt recomandate lacurile cu întărire, catalizate – poliuretanice, acrilice, poliesterice. Sunt lacuri mult mai rezistente. Dar și în acest caz trebui respectate instrucțiunile de aplicare pentru a obține rezultatul dorit. Așa că, dacă ați făcut pentru prima dată o masă și vreți să o lăcuiți, nu vă gândi,i în primul rând la un lac poliuretanic. S-ar putea mai mult să vă creați probleme. Apelați la un produs de bricolaj care va proteja suficient masa. Cu timpul veți învăța și cum pot fi remediate problemele ce pot apărea.

lakier do drewna
Źródło zdjęcia: finishing.tips
În concluzie:
  • Apelați la produsele DIY dacă sunteți doar un pasionat de lemn care a făcut pentru prima dată un obiect ce trebuie protejat.
  • Citiți întotdeauna eticheta pentru a vedea recomandările. Dacă aveți nevoie de un produs pentru exterior căutați această specificație. Dacă nu este trecută – nu-l luați.
  • Nu vă așteptați să obțineți rezultate extraordinare doar pentru că folosiți un produs al unui brand renumit. La finisarea lemnului, la fel de importante sunt condițiile de lucru și tehnologia.
  • Dacă sunteți un profesionist, dar nu ați mai lucrat niciodată cu un anumit produs, nu mizați pe experiență. Întrebați furnizorul despre condițiile și tehnologia de aplicare. Tipurile de lac pot fi foarte diferite si rezultatele la fel.
  • Nu folosiți lacul nitrocelulozic pentru orice fel de finisare. Este un lac cu multe calități, dar în niciun caz universal.

Powodzenia!

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Witam.

    Przeczytałem kilka artykułów związanych z wykańczaniem drewna, ale nadal mam kilka pytań i byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś mógł mi pomóc z odpowiedzią.

    1) Czy w przypadku realizacji altany z drewna sosnowego masz już napisany artykuł, w którym przedstawiasz wszystkie niezbędne kroki do jej wykończenia? Szlifowanie na biało, gruntowanie (jeśli dotyczy), ponowne szlifowanie, nałożenie oleju lnianego czy może lepiej lazury. Przeszukałem już zamieszczone artykuły, znalazłem sugestie dotyczące obróbki drewna zewnętrznego, ale wydaje mi się, że widziałem więcej dla twardego drewna.

    1.1) Jeszcze odnośnie formowania, czy zalecacie struganie zużytego drewna, czy wystarczy zwykłe szlifowanie papierem 80-120? Wiem, że wyniki są różne, ponieważ są to różne procesy mechaniczne, ale jestem ciekawy, która opcja jest zalecana, aby zachować autentyczny wygląd

    2) Co polecacie do zewnętrznej obróbki płyt OSB? Mówimy o małej szopie na narzędzia, więc nie ma mowy o pokryciu styropianem i tynkiem jak normalna ściana. Rozumiem, że z czasem farba będzie się łuszczyć. Rozumiem, że olej lniany lub lazura też byłyby tu bardziej polecane?

    Z góry dzięki!

    • Witam.
      1. Nie mamy takiego dla altany sosnowej, ale wykończenie nie różni się zbytnio od twardego drewna. Drewno żywiczne (świerk, którego głównie używamy) jest często używane na zewnątrz, a jego odporność jest dobra. Wymaga dokładniejszego szlifowania, ponieważ jest bardziej "łuszczące się" w porównaniu do twardego drewna - dębu, akacji. Drewno powinno być szlifowane z prędkością min. 150, a nawet 180, aby uzyskać gładkie powierzchnie. Ogólnie rzecz biorąc, lakiery zewnętrzne można również nakładać warstwa po warstwie. W tym przypadku nie ma potrzeby stosowania podkładu. Aby uzyskać gładką powierzchnię, należy szlifować między warstwami papierem o ziarnistości 280 lub 320 lub drobnymi gąbkami ściernymi. Jeśli etykieta lub sprzedawca zaleca wcześniejsze nałożenie podkładu, należy nałożyć 2 warstwy podkładu i jedną warstwę lakieru.
      Olej sykatywowy dobrze chroni przed wilgocią, ale nie przed promieniowaniem UV. Aby zapewnić taką ochronę, musi zawierać pigment. Pigment w lakierze sprawia, że jest on bardziej odporny niż zwykły olej.
      1.1 Zalecam szlifowanie, ponieważ drewno musi wchłonąć do środka i robi to lepiej, gdy drewno jest "porysowane", Istnieje kilka końcówek włókien, które pochłaniają substancje ochronne (olej, impregnat).
      2. Można je zabezpieczyć malując farbą odporną na warunki zewnętrzne (farba olejna). Problem z łuszczącą się farbą polega na tym, że wchłania ona mocniej i nie może "przykleić się" do drewna. Spróbuj lekko przeszlifować przed malowaniem. W przypadku płyt OSB problem występuje w miejscach cięcia, na krawędziach. To tam zaczyna wchłaniać i pęcznieć. Obszary te muszą być jak najlepiej zabezpieczone i chronione przed wilgocią.
      Mam nadzieję, że byłem pomocny.
      Wszystkiego najlepszego!

      Nie zapomnij zaprenumerować drukowanego czasopisma "Revista din Lemn"! Za jedyne 58 lei rocznie możesz dowiedzieć się o nowościach w branży, odkryć pomysły na rzemiosło lub sekrety handlu. Przypominamy, że w drukowanym magazynie treść różni się od tej na stronie internetowej. Szczegóły w linku poniżej. 
      Dziękuję!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Zapisz się do newslettera

pl_PLPolski