Finisare DIY Tehnici de Finisare

Ce lacuri folosim pentru protecția lemnului, profesionale sau DIY?

Din când în când intru pe grupurile de profil pentru a vedea subiectele noi pe care membrii le postează, dar și problemele pe care le întâmpină și sfaturile pe care le primesc. Cu toate că îmi place tot ceea ce înseamnă lemn, urmăresc cu mai multă atenție postările legate de finisare. Este domeniul în care m-am specializat cu mulți ani în urmă și pentru care am și acum o mare pasiune. În grupuri sunt întotdeauna și începători care apelează la cunoștințele „veteranilor” întrebând ce lac pentru lemn să folosească, ce lazura lemn este cea mai rezistentă sau care vopsea pentru lemn ar fi cea mai potrivită pentru micul lui proiect. Din recomandări îmi dau seama că sunt mulți atașați, pe bună dreptate, de branduri profesionale bune, pe care le recomandă cu căldură. Le înțeleg entuziasmul, însă, rezultatul final nu depinde numai de calitatea materialelor. Ani de zile am spus celor cu care lucram că materialele sunt foarte bune, dar nu pot face minuni. Și am să vă spun de ce.

Când se folosesc materiale de finisare profesionale și de ce uneori este mai  bine să apelăm la magazinele de bricolaj

Pe piața de lacuri și vopsele pentru lemn există două grupe mari de produse, cele industriale și cele DIY. Primele sunt vândute de producători sau de distribuitori ai acestora, pe celelalte le găsiți în magazinele de bricolaj. Produsele industriale sunt vândute, de cele mai multe ori, în urma unei vizite făcute de agent la atelier sau fabrică, pe când pe celelalte le cumperi singur din magazin și încerci să afli cât mai multe despre produs și modul de utilizare de la reprezentanții magazinului sau de pe etichetă.

lacuri pentru lemn
sursa foto: youtube.com
Materialele profesionale

Lacurile și vopselele profesionale sunt făcute pentru a fi aplicate în anumite condiții și cu anumite dispozitive (pistol, mașină de turnat, valț). În fișele tehnice, pe care ar trebui sa le primiți împreună cu primul transport, este descris produsul, dar si conditiile ce trebuie îndeplinite pentru a obține cel mai bun rezultat.

Sunt menționate temperatura în zona de lucru, cu ce trebuie aplicat, cât trebuie diluat, cum se face șlefuirea, ce grosime trebuie să aibă stratul de lac si multe alte informații. Mereu veți gasi la final o notiță care spune că uneori rezultatul poate fi alterat de factori ce țin direct de locul unde se face finisarea.

Se poate întâmpla ca, același produs, aplicat la temperatură prea scăzută sau prea ridicată, cu un pistol cu duza prea mare sau prea mică sau într-un spațiu cu mult praf să nu mai arate la fel ca unul aplicat conform fișei. De la produsele industriale se așteaptă mai mult decât de la cele DIY și de aceea în compoziția lor intră uneori materiale care le cresc sensibilitatea. De asemenea, ele fac parte din sisteme, din tehnologii se recomandă aplicarea anumitor grunduri sub lac sau un anumit fel de hărtie de șlefuit. Nu pot fi folosite oricum și la final să se obțină rezultate perfecte. Sunt convinsă că cei care recomandă produsele le aplică conform indicațiilor primite de la un tehnician al firmei, ceea ce face ca rezultatele să fie foarte bune.

lac pentru lemn
sursa foto: canadianwoodworking.com
Produse DIY

Când faci pentru prima dată un scaun sau o masă din lemn și vrei să o lăcuiești mă îndoiesc că poți respecta condițiile din fișa tehnică a unui produs profesional. Nu vei primi nici asistența unui tehnician al firmei decât dacă acesta îți este prieten. Așa că cel mai bine este să te îndrepți spre produsele DIY.

Aceste produse sunt special formulate pentru a fi aplicate acasă, cu pensula, trafaletul sau chiar cu cârpa, în condiții mai puțin stricte decât cele din fabrică. Rezultatul nu va fi perfect, dar acceptabil pentru un proiect personal. Nu va fi nevoie de șlefuiri între straturi pentru a avea aderență, nici de atmosferă lipsită de praf pentru un luciu decent. Nu va trebui să cumperi 2-3 tipuri de produse pe care să le aplici succesiv, ci un singur produs vă va livra rezultatul dorit.

Și în gama DIY sunt multe branduri de valoare cu care se pot obține finisări de foarte bună calitatea. Mulți dintre producătorii de materiale industriale de finisare au și divizii speciale pentru produsele de bricolaj, tocmai pentru a oferi produse de calitate și celor care lucrează acasă proiecte personale.

Dacă după câteva astfel de proiecte vă gândiți să treceți la nivelul următor atunci apelați la produsele profesionale. Până atunci însă este bine să le evitați pentru că este posibil să nu obțineți rezultatul dorit și să pierdeți încrederea într-un brand bun numai pentru că nu aveți posibilitatea să-i urmați recomandările.

lac pentru lemn
sursa foto: thisoldhouse.com
Lacul nitrocelulozic este cel mai vechi și mai versatil lac, dar nu poate fi recomandat pentru orice lucrare. Are și limite!

Un alt material pe care l-am văzut recomandat de multe ori, indiferent de utilizarea ulterioară a obiectului finisat, este lacul nitrocelulozic. Este considerat un fel de panaceu universal. L-am văzut recomandat și pentru garduri sau alte amenajări la exterior.

Lacul nitrocelulozic este unul dintre cele mai vechi și mai versatile lacuri, dar nu poate fi folosit întotdeauna și in niciun caz pentru finisările la exterior. Într-adevăr, în trecut exista numai acest fel de lac, dar la exterior nu se folosea lac, ci ulei.

Dacă se dorește o rezistență bună a mobilierului la umiditate, la zgâriere sau șocuri mecanice nu lacul nitro este cel cu care se obțin. Un mobilier de baie sau bucătărie finisat cu lac nitrocelulozic și pe care apa picură sau băltește chiar, în timp se scorojește.

Pentru astfel de condiții sunt recomandate lacurile cu întărire, catalizate – poliuretanice, acrilice, poliesterice. Sunt lacuri mult mai rezistente. Dar și în acest caz trebui respectate instrucțiunile de aplicare pentru a obține rezultatul dorit. Așa că, dacă ați făcut pentru prima dată o masă și vreți să o lăcuiți, nu vă gândi,i în primul rând la un lac poliuretanic. S-ar putea mai mult să vă creați probleme. Apelați la un produs de bricolaj care va proteja suficient masa. Cu timpul veți învăța și cum pot fi remediate problemele ce pot apărea.

lac pentru lemn
sursa foto: finishing.tips
În concluzie:
  • Apelați la produsele DIY dacă sunteți doar un pasionat de lemn care a făcut pentru prima dată un obiect ce trebuie protejat.
  • Citiți întotdeauna eticheta pentru a vedea recomandările. Dacă aveți nevoie de un produs pentru exterior căutați această specificație. Dacă nu este trecută – nu-l luați.
  • Nu vă așteptați să obțineți rezultate extraordinare doar pentru că folosiți un produs al unui brand renumit. La finisarea lemnului, la fel de importante sunt condițiile de lucru și tehnologia.
  • Dacă sunteți un profesionist, dar nu ați mai lucrat niciodată cu un anumit produs, nu mizați pe experiență. Întrebați furnizorul despre condițiile și tehnologia de aplicare. Tipurile de lac pot fi foarte diferite si rezultatele la fel.
  • Nu folosiți lacul nitrocelulozic pentru orice fel de finisare. Este un lac cu multe calități, dar în niciun caz universal.

Succes!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • DIY = do it yourself (fa singur)
      Termenul folosit pentru magazinele de bricolaj.
      Lacurile DIY sunt cele din astfel de magazine pe care le cumparam pentru proiectele pe care la avea acasa: vopsit o mobila, un gard, o terasa, etc.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua.

    Am citit mai multe articole legate de finisarea lemnului, insa tot mai am niste nelamuriri si as fi f recunoscator daca m-ati putea ajuta cu un raspuns.

    1) Pt realizarea unui foisor din lemn de brad, aveti vreun articol scris deja in care sa prezentati toti pasii necesari finisarii acestuia? Slefuire la alb, grund (daca se aplica), din nou slefuire, aplicarea uleiului de in sicativat sau poate lazura este mai buna. Am cautat printre articolele postate deja, am gasit sugestii pt tratarea lemnului de exterior, dar parca mai mult am vazut pt lemn de esenta tare.

    1.1) Tot legat de foisor, recomandati rindeluirea lemnului folosit, sau doar slefuire cu 80-120 este suficient? Stiu ca rezultatele sunt diferite, fiind vb de procese mecanice diferite, insa sunt curios care optiune este recomandata pt pastrarea unui aspect autentic

    2) Ce recomandati pt tratarea OSB-ului la exterior? Este vb de o magazie mica de scule, deci iese din calcul varianta acoperirii cu polistiren si tencuielii ca un perete normal. Am inteles ca vopseaua s-ar decoji in timp. Sa inteleg ca si aici tot uleiul de in sau lazura ar fi mai recomandate?

    Multumesc anticipat!

    • Buna ziua.
      1. Pentru foisor de brad nu avemm, dar finisarea nu difera foarte mult de cea a lemnului dur. Lemnul de rasinoase (de molid, el este cel care se gaseste in special la noi) este mult folosit la exterior iar rezistentele sunt bune. Trebuie slefuit mai cu atentie pentru ca este mai „scamos” comparativ cu lemnele tari – stejar, salcam. Slefuirea lemnului ar trebui sa se faca cu min.150, chiar 180 pentru a obtine suprafete fine. In general, lacurile pentru exterior se pot aplica si strat pe strat. In acest caz nu mai este nevoie de grund. Pentru o suprafata placute, slefuti intre straturi cu hartie 280 sau 320 sau cu bureti abrazivi fini. Daca eticheta sau vanzatorul recomanda grund inainte atunci aplicati 2 straturi de grund si unul de lac.
      Uleiul sicativat protejeaza bine la umiditate, dar nu si la radiatia UV. Pentru aceasta protectie trebuie sa contina o cantitate de pigment. Lazura contine pigmenti de aceea este mai rezistenta decat uleiul simplu.
      1.1. Recomand slefuirea pentru ca lemnul are nevoie sa absoarba in interior si o face mai bine atunci cand lemnul este „zgariat”, Sunt mai multe capete de fibra care absorb substantele de protectie (ilei, impregnant).
      2. Il puteti proteja vopsindu-l co o vopsea rezistenta la exterior (vopsea pe baza de ulei). Problema cu exfolierea este din cauza ca absoarbe mai greu si nu se poate „agata” de lemn. Incercati o slefuire usoara inainte de aplicarea vopselei. La OSB insa problema este in zonele de taiere, pe canturi. Pe acolo incepe sa absoarba si se umfla. Zonele acelea trebuie cat mai bine protejate si ferite de umezeala.
      Sper sa fi fost de ajutor.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
      Va multumim!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian