Doralnic jest konstruktorem domy w bușteni din Vatra Dornei. De fapt, șantierul unde se pregătește lemnul și se construiesc casele este în Coșna, localitate aflată la câțiva km de Vatra Dornei, pe drumul spre Bistrița. Acolo îl puteți găsi pe Dorin Văideanu, cel care a pus bazele firmei, dar va fi foarte greu să-l identificați dintre muncitori. Lucrează cot la cot cu ei, ca un coleg de echipă. Nu este însă singurul lucru care ne-a impresionat la el. Faptul că, de ani de zile, plantează anual mult mai mulți copaci decât echivalentul în lemn pe care îl consumă a fost ceea ce ne-a determinat să scriem despre el. Mai ales că o face fără să fie obligat și fără să vorbească despre asta. Noi am aflat trecând întâmplător prin zonă, când se pregătea de plantare.
Împădurirea, activitate de team building
La începutul lunii ne propusesem să vizităm câteva firme din partea de nord a țării. Cum urma să trecem prin Vatra Dornei l-am sunat pe Dorin să vedem dacă îl găsim. Este prezent întotdeauna pe șantierul unde se reasamblează casele din bușteni pe care le face, așa că este greu să-l găsești acasă. Ne-am mai întâlnit și pe șantierele din țară – cum am făcut-o în aprilie la Râșnov – dar acum speram să-l găsim acasă. Ne-a spus ca în săptămâna respectivă este la Coșna așa că am stabilit întâlnirea.
Ajunsesem de seara în zonă, așa că dimineață la 9 eram deja în șantier. Cu toții lucrau, unii la o casă ce va ajunge, după timpul obligatoriu de așezare, la Constanța, iar alții curățau scoarța de pe copaci. Se grăbeau să curețe buștenii pentru ca umezeala ridicată a scoarței pe care plouase zile la rând să nu facă insectele să intre în lemn. Plouase mult în ultima vreme și Dorin nu voia să riște. Atunci ne-a spus că, din cauza vremii nefavorabile l-am găsit în șantier pentru că altfel ar fi fost la plantat de puieți.
Am crezut că este un eveniment organizat în zonă la care vrea să participe și el. De fapt era evenimentul firmei, la care iau parte în fiecare an toți angajații împreună cu familia. Dorin ia legătura cu Ocolul Silvic pentru a lua puieți pe care să-i planteze într-o zonă exploatată. Se plantează între 5000 și 7000 de puieți, lemnul consumat anual de Doralnic fiind undeva la 500 m³, echivalentul a 3-400 de copaci. Merg toți cu familiile, inclusiv copiii, împădurirea fiind un eveniment de bucurie.
La momentul vizitei noastre plantarea se amânase o săptămână. Ș cu toate că vremea nu s-a îmbunătățit foarte mult nici în săptămâna următoare, asta nu i-a oprit. Din păcate, însă, nu au mai putut merge împreună cu familiile. Dar au mers în echipă, echipați cu cizme înalte de cauciuc și ținută adecvată, au curățat dealurile și au plantat micii copăcei. Și chiar au fost fericiți (dovedim cu fotografii 🙂)!
Este momentul să vorbim mai mult despre exploatarea sustenabilă
Există multe discuții în spațiul public despre tăierea copacilor și de multe ori duc la spre abordări total neconstructive, chiar greșite. Lemnul a fost folosit întodeauna pentru budowa domów, a mobilierului, a acareturilor, gardurilor, ușilor, ferestrelor și a multor altor obiecte necesare. Ele nu se pot construi dacă copacul nu se taie. Problema principală nu este că se taie copacii pentru a fi folosiți în industria lemnului ci că se defrișează masiv făra planuri de reîmpădurire, fără strategie.
Nu ești deloc ecologist și nu salvezi planeta dacă, în loc de mese și scaune din lemn, folosești unele din plastic. Dimpotrivă, faci mult mai mult rău. Lemnul este un material biodegradabil care nu va rămâne sute de ani, ca plasticul, să sufoce pământul. Când nu mai este folosit, lemnul putrezește hrănind pământul. În plus, în procesul de obținere a plasticului se degajă bioxid de carbon pe când copacul crește consumând bioxid de carbon.
Soluția este să existe planuri de exploatare și reîmpădurire, în așa fel încât lemnul să poată fi folosit în industrie fără ca munții să rămână pleșuvi. Lemnul tăiat să fie prelucrat în țară, să i se adauge plus valoare, nu să fie exportat sub formă de buștean. Chiar dacă multora le este greu să creadă, astfel de programe există deja și de ceva vreme se taie mult mai responsabil, reîmpădurind permanent. Un mare impuls în acest sens este dat și de firmele importatoare de produse din lemn care cer documente care să ateste că lemnul provine din păduri exploatate sustenabil.
Domy wyprodukowane przez Doralnic
Dorin Văideanu este printre cei care au înțeles care este modul corect și rațional de exploatare a lemnului. El folosește pentru casele din bușteni făcute de Doralnic lemn de molid de 80-100 de ani, atunci când proprietățile lui sunt foarte bune. După 100 de ani świerk începe să se deterioreze, să se găurească în interior (apar scorburile) și în timp cade sub propria greutate sau din cauza vântului.
Casele din bușteni făcute de Doralnic sunt construite după sistemul canadian, buștenii find astfel prelucrați încât, prin uscare, să se așeze foarte bine. Rezultă o casă bine închegată și izolată. Se folosesc materiale naturale pentru izolarea între bușteni (wełna owcza Alchimea) și pentru finisarea lor (ulei natural Kreidezeit). Aspectul este foarte rustic, curățarea scoarței făcându-se manual, cu cuțitoaie. Casele asamblate stau în șantierul din Coșna 8 luni pentru a se usca și așeza. Apoi, lemnul este curățat, casa este demontată, buștenii se numerotează și se reasamblează la client. După asamblare este lasată din nou câteva luni și doar după aceea este finisată. Finisajul este atât de bine realizat încât, chiar dacă este făcut cu ulei, timp de 8-9 ani casa nu are nevoie de refinisare.
Dorin nu vrea să facă multe case pe an ci vrea să le facă foarte bine. Se documentează mult și învață continuu. De la el am învățat multe despre casele din bușteni, despre îmbinări, chertare sau izolare. Lucrează așezat și creează o legătură specială cu clientul. Am observat lucrul acesta când l-am vizitat pe șantierul de la Râșnov. Clientul vorbea atât de frumos de colaborarea cu Dorin că aveai senzația că îi face casa cel mai bun prieten.
Și peste toate, Dorin se îngrijește și de pădure. Plantează copaci anual și o face de multă vreme. Am văzut lângă șantierul din Coșna o bucată de pădure plantată cu 15 ani în urmă. Copacii se dezvoltaseră foarte frumos și-ți dădeau speranță pentru viitor. Ne dorim ca la următoarea împădurire să fim și noi alături de ei. Vă vom ține la curent, cu siguranță.
Dodaj komentarz