Produkcja domów drewnianych - Prezentacja domów drewnianych

După o săptămână de lucru, Casa de lângă Lac era ridicată până la acoperiș

După o săptămână de lucru pe șantier, echipa Litarh ridicase complet pereții interiori și exteriori ai Casei de lângă lac. Fundația fusese realizată de proprietari în regie proprie cu câteva luni în urmă. Nu a fost simplu pentru că, săpând terenul, au ieșit la iveală mai multe surprize decât s-ar fi așteptat. Găsiți tutaj, descrise pe larg, problemele întâmpinate.

După fundație, a venit rândul echipei Litarh să intre în acțiune. Primul nivel al casei, inclusiv planșeul, a fost asamblat în 4 zile. În prima zi s-au montat talpa și pereții exteriori, iar a doua zi, toți pereții despărțitori de la parter astfel încât parterul era complet la sfârșitul zilei. Zilele următoare s-au montat planșeul, pereții exteriori și cei interiori de la mansardă. Am surprins înălțarea casei în episoadele 2 și 3 despre care puteți citi tutaj.

În episodul pe care-l puteți urmări la finalul articolului, inginerul proiectant Constantin Tudosă ne spune mai multe despre cum se îmbină și se izolează pereții, planșeele și fundația astfel încât la final să se obțină o casă solidă, trainică și foarte eficientă energetic (casă pasivă).

Din nou despre fundație

Modul cum se face legătura dintre casă și fundație este foarte important pentru ca apa să nu pătrundă în interior. Talpa este cea care face această legătură. Înainte de poziționarea ei este montată o folie bituminoasă pentru a asigura hidroizolarea. Tot pentru hidroizolare, pe toată talpa se aplică o soluție bituminoasă.

Ca regulă generală, elementele de structură din lemn nu se pun niciodată în contact direct cu solul. Între structura de lemn a casei și sol se găsește o fundaţie din beton, beton armat sau zidărie din piatră sau cărămidă. Fundația asigură o înălţime de cel puţin 20 cm faţă de nivelul solului.

Grinzile din lemn ce formează talpa casei au lăţimea cel puțin egală cu a structurii peretelui. Înainte de montare, pe fundație se notează axele pereţilor, se controlează dimensiunile şi se verifică dacă ele sunt conforme cu planurile din proiectul de structură. Sub grinzi se pun fâșii de folie hidroizolantă care trebuie să fie cu 10-15 cm mai late decât talpa.

Cum se gândește proiectarea casei

Una dintre întrebările puse de cei care vor o casă pe structură de lemn este dacă va rezista la vânturi puternice, cutremure sau căderi masive de zăpadă. Răspunsul este da, va rezista. O casă este proiectată astfel încât să reziste la cutremur sau vânt, indiferent dacă este făcută din lemn, cărămidă sau beton. În urma calculelor de stabilește cât de groși trebuie să fie pereții, ce tip de colțari și alte elemente de prindere trebuie folosite pentru a rezulta o casă solidă. Cât de rezistentă este casa rezultă din calculele de proiectare care se fac pornind de la materialul folosit în construcție.

Centura casei este un element foarte important care face parte din structura de rezistenta. Rolul ei este foarte important deoarece strânge pereții, îi consolidează, determinându-i să funcționeze ca un întreg. La Casa de lângă lac centura a fost montată la fiecare nivel, întărind structura și făcând-o foarte rezistentă la vânt. La îmbinarea dintre niveluri a fost montată și o folie fonoabsorbantă care împiedică propagarea zgomotelor de la parter la mansardă și invers.

Un alt element stabilit în urma proiectării este conformarea energetică, cea care dă grosimea izolației de perete, planșeu și acoperiș. La o dom pasywny, consumul energetic anual este de max. 15 kWh/m²an. Pentru a realiza acest lucru trebuie ca izolarea termică să fie foarte bună, să fie cât mai puține punți termice, să existe ferestre performante, anvelopantă etanșă la aer și recuperarea căldurii din aerul ventilat. Izolarea termică permite ca interiorul casei să fie independent de temperatura exterioară, menținându-se cu ușurință un confort termic constant.

Urmăriți filmul de mai jos pentru a vedea cum au fost îndeplinite toate aceste cerințe de proiectare pentru Casa de lângă lac a familiei Iosif.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

pl_PLPolski