Przedsiębiorczość

Pomysły na biznes dla miłośników drewna

Vreau să-mi deschid un atelier de tâmplărie” este ideea de afacere pe care o aud mereu de la cei mai tineri. Nu vreau să te descurajez aici (de aceea îți și dau idei mai jos), dar asta e o idee de cum să cheltuiești bani, nu de cum să îi faci. Bine, exagerez puțin aici. Evident. Dar ideea principală mi-o mențin. În spatele investiției într-un atelier (fie el realizat și gratis, prin fonduri europene sau guvernamentale) trebuie să stea un plan de afaceri mai amplu. Trebuie măcar să știi ce vei produce și cui vei vinde. Nu face greșeala să o lași pe mai târziu. Am văzut-o făcută și la case mai mari, la antreprenori cu experiență. Au luat utilaje pentru că erau gratis (fonduri) și după aceea au început să le întrețină, să cheltuie, în timp ce ele se deteriorau, nu produceau și nu vindeau nimic. Dar am intrat în alte probleme. Să revenim la ideile noastre de afaceri.

Articolul face parte dintr-o serie care vrea să aducă informațiile despre business și antreprenoriat mai aproape de micii antreprenori din industria lemnului. Dacă vrei să afli mai multe, citește și ten artykuł.

Îmi propun să deschid mai jos o listă cu idei de afaceri care, cred eu, sunt bune acum. N-aș vrea să scriu idei în care nu cred sau care sunt greu de pus în aplicare fără bugete mari și o bună cunoaștere a domeniului (gen fabricare PAL, fabricare CLT).  Vreau apoi să o actualizez permanent cu idei care îmi mai vin sau cu idei de la tine, de la voi. Așa că n-ar fi rău să mai revii pe aici din când în când. Cine știe cum mă lovește inspirația și trece oportunitatea pe lângă tine. Oricum, orice idee ți s-ar părea interesantă din cele de mai jos, vreau să știi că este doar începutul. Fără muncă susținută (mai multă decât cei din echipa pe care o vei strânge lângă tine) și fără un stomac puternic care să te ajute să treci peste problemele care, fii sigur, vor veni, va fi foarte greu ca aceste idei să ajungă businessul tău de succes.

Odpowiednie pomysły biznesowe dla miłośników drewna

  1. Mobilă din lemn – era să scriu atelier de mobilă din lemn, dar mă contraziceam de unul singur (vezi mai sus). Voi rămâne la ce vei vinde ca idee de afacere. Am specificat din lemn și nu din orice pentru că îți trebuie utilaje diferite de producție față de mobila din plăci de PAL, de exemplu. Trebuie să știi că piața e mai mică la noi pentru mobila din lemn, pentru că e mai scumpă. Vreau să spun că va fi mai greu să vinzi mobila din lemn față de cea din PAL. Dar asta vine și cu avantaje dacă ești priceput la ce faci și ai o echipă bună de marketing și vânzări. E mai scumpă, deci poți să vinzi mai scump folosind resurse (timp, oameni, materie primă, etc) mai puține. Altfel spus, poți să vinzi produse cu valoare adăugată mai mare. E foarte tentant dacă mă întrebi pe mine, mai ales pe o piață care, după părerea mea, va crește în anii următori.
  2. Mobilă din PAL, MDF – utilajele sunt puțin diferite de cele pentru lemn. Îți vor trebui circular de formatizat, mașină de aplicare cant, CNC pentru frezări și găuriri, alte utilaje pentru genul acesta de produse. Prin comparație cu mobila din lemn, va fi mult mai ușor să vinzi mobila din PAL. Piața este mai mare. Clienți există. Trebuie doar să ajungi la ei cu produsul și prețul optim.
  3. Meble zewnętrzne – l-am trecut separat pentru că este diferit mai ales din punct de vedere al materiei prime pe care o vei folosi pentru ca produsele tale să reziste, să fie de calitate. În rest, vezi pct. 1
  4. Case pe structură din lemn – mulți îți vor spune că betonul și cărămida sunt sfinte, să îți vezi de treaba ta. Eu îți spun exact opusul. Piața caselor pe structură din lemn va exploda în următorii ani, după părerea mea. Va trebui să te pui la punct cu toate tehnologiile și să îți găsești oameni de încredere. Dacă ești serios, muncitor, dornic să fii la curent cu toate noutățile în domeniu, aceasta este ideea de afacere a momentului actual, după părerea mea.
  5. Domy CLT – se construiesc puțin altfel decât cele pe structură din lemn, dar și aceste case vor fi din ce în ce mai multe. CLT este un panou obținut prin stratificarea încrucișată a cherestelei. Practic, vorbim de elemente prefabricate de lemn pentru construcții. Pe șantier sunt îmbinate ca piesele unui joc. Mai multe informații despre casele din CLT găsești în ten artykuł.
  6. Parkiety, podłogi, boazerie, inne produkty do wnętrz – vei avea nevoie de utilaje speciale pentru producția lor. Cred că se va construi din ce în ce mai mult în România, deci va fi din ce în ce mai multă nevoie și de acest gen de produse din lemn.
  7. Producție de cherestea – și aici nu mă refer la un gater, chiar dacă ai putea începe și așa. Mă refer la utilaje profesionale, de genul celor comercializate de Wood-Mizer, la uscătoare cu ajutorul cărora să livrezi cherestea uscată de foarte bună calitate.
  8. Decorațiuni din lemn - potrzebujesz tylko CNC pentru a produce în serie aproape orice tip de decorațiuni din lemn sau alte materiale compozite. Aș zice că aici ai mare nevoie de imaginație și o echipă de marketing și vânzări pentru a vinde ce poți să produci. Doar câteva idei de produse din lemn pe care le poți vinde: produse de marketing pentru companii (suporturi telefoane, suport carduri, pixuri, etc), produse decorative pentru casă (wstążka, tablouri, etc), produse decorative pentru restaurante (suport vin, rafturi, riflaje care delimitează separeuri, etc), pentru hoteluri. Și astea sunt doar câteva exemple.
  9. Produse din lemn pentru bucătărie – tocător de lemn, linguri de lemn, tăvi, boluri, bețișoare, etc. Aici cred că vei avea concurență din China dar, dacă ești creativ și priceput, cred că se găsește loc și pentru tine.
  10. Binale – producție de uși și ferestre. Fără utilaje de calitate nu cred că poți să te gândești la business aici. Standardele de eficiență energetică, Standardy NZEB, te obligă să vii cu produse de foarte bună calitate dacă vrei să contezi. Dar și dacă poți și vrei, acesta este un domeniu care, cred eu, va oferi multe oportunități în următorii ani.
  11. Sklep internetowy z produktami drewnianymi – dacă îți place online-ul și înveți repede, cred că este afacerea la care trebuie serios să te gândești. Eu ți-aș recomanda mai mult celelalte idei de afaceri. Însă, dacă tu crezi că șansele tale de reușită sunt mai mari cu magazinul online, atunci magazin online să fie.
  12. Depozit de cherestea nerindeluită – idee adăugată la sugestia făcută de către Claudiu Retisan pe Facebook. Singura condiție pentru succesul afacerii, în opinia lui Claudiu Retisan, este diversitatea formatelor de scânduri, popi, grinzi.

Acum ai ideea. Îți trebuie un business plan, un plan în care să evaluezi variabilele viitoarei tale afaceri și în care să îți stabilești pașii de urmat în noua ta aventură. Despre el îți spun mai multe în următorul articol.

Dan

Miałem okazję pracować w różnych działach. W ten sposób zdobyłem doświadczenie w finansach, księgowości, logistyce, sprzedaży, operacjach, marketingu. Jestem graczem zespołowym i wszechstronnym graczem. Jestem przedsiębiorcą, koordynowałem sprzedaż firmy produkującej lakiery i farby do drewna międzynarodowemu koncernowi. W 2016 roku odkryłem świat cyfrowy, publikowanie i marketing online. Od tego czasu przeniosłem swoje zgromadzone doświadczenie i umiejętności do sieci.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Cześć, marzy mi się mały warsztat z drewnianymi zabawkami. Może masła i inne narzędzia kuchenne, ale głównie zabawki. Nawet ze skrawków, ale to wciąż marzenie.

    • Powodzenia. Jeśli potrzebujesz drugiej opinii lub porady, nie wahaj się ze mną skontaktować. Pierwszym krokiem do realizacji marzeń jest stworzenie planu, a następnie trzymanie się go. To takie proste.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski