Finisajul crăpat – denumit crackle, krakele ou crackle, în funcție de proveniența materialelor de finisare cu care se realizează – este un exemplu clar de defect transformat în calitate. Defectul apare în urma incompatibilității dintre straturile de finisaj, dar dacă este controlat, poate duce la obținerea unor finisaje spectaculoase.
Como ocorre o efeito
Principiul finisajului este următorul: stratul de material superior se contractă prin uscare, alunecă pe stratul inferior și crapă. Rezultatul este o peliculă discontinuă, sub forma unor insule a căror mărime depinde de cantitatea de material depusă. Când această cantitate este mică, crăpăturile sunt fine și insulele mici, iar dacă aplicăm o cantitate mai mare efectul este mult mai vizibil, cu crăpături și insule mari.
Finisajul crăpat nu se poate obține folosind la întâmplare materiale incompatibile. Produsul care determină efectul este o rășină special formulată. Ea se aplică, în general, peste un lac nitrocelulozic lucios. Pentru ca efectul să fie vizibil, lacul nitro și rășina se colorează în culori diferite. Efectul este cu atât mai vizibil cu cât diferența dintre culori este mai mare. După uscarea rășinii, finisajul se acoperă cu un strat de lac incolor, de preferat acrilic, pentru ca efectul să se păstreze în timp.
Como aplicar os materiais
Materialele folosite în industrie pentru obținerea acestui efect sunt aplicate cu pistola de pulverização, rezultatul fiind uniform și ușor de reprodus.
Pentru proiectele DIY există produse speciale care se aplică cu pensula, obținându-se unicate. Și în acest caz, aplicând cantități diferite, în moduri diferite, se obțin efecte diferite. Dacă produsul este mai diluat, se poate întinde mai bine și mai uniform, rezultând crăpături mai ordonate. Dacă diluția este redusă, întinderea se face mai greu și rezultă un aspect mai rugos și potrivit pentru un finisaj antichizat.
Acabamentos modernos ou antigos
Finisajul crăpat este foarte versatil, fiind potrivit, atât pentru obținerea unor finisaje moderne, cât și pentru unele antichizate. Pentru finisajele moderne se recomandă folosirea unor culori contrastante, astfel încât efectul să fie foarte vizibil.
Când culorile sunt foarte apropiate, desenul mic și gradul de luciu foarte scăzut efectul imită foarte bine pielea.
Para acabamento antigo antigo nu este necesară o diferență foarte mare între culori, efectul fiind accentuat de patins și alte modalități de antichizare. Cu acest efect se poate da impresia că mobilă a fost vopsită de multe ori de-a lungul timpului, strat peste strat. Dacă peste finisaj se aplică o patină de învechire și un strat de lac cu grad de luciu scăzut se poate obține o mobilă antichizată foarte credibilă.
Celor pasionați de bricolaj le recomand să se jogar cu acest mod de a face un finisaj pentru că vor obține efecte de care se vor îndrăgosti. Efectul fiind dependent de cel care aplică materialele, veți fi curioși să aflați ce se mai poate obține schimbând condițiile. Nouă ne-ar face mare plăcere să vedem rezultatul muncii voastre.
Olá,
Para os amantes da bricolage, poderia indicar, a título de exemplo, quais são os materiais disponíveis no mercado para realizar essas obras?
Boa noite,
Caso pretenda pequenas quantidades (para criar o efeito numa mesa, numa cadeira, etc.), existem empresas especializadas que vendem online: complexart.ro (produtos Lefranc&Bourgeois), decohobbyart.ro (produtos Knorr Prandell), creohobbycrefts.wordpress.com (produtos Decoart - Cracking Medium), decoratiunicreative.ro (verniz de craquelé Pentart). Estou certo de que existem outros. Neles pode obter pequenas quantidades e os produtos são diluíveis em água (sem problemas de odor ou inflamabilidade). Se gosta de experiências, pode tentar algo que encontrei na Internet mas que ainda não experimentei. Vou fazê-lo nos próximos dias e, se tiveres paciência até lá, digo-te como ficou :). Por cima da tinta acrílica comercial aplica-se uma camada de cola simples, daquelas usadas pelas crianças na escola. Aquele recipiente de cola que, quando se pressiona a rolha na superfície que se quer aplicar, a cola sai. Antes de a cola secar completamente, aplica-se outra camada de tinta acrílica, de uma cor diferente. Quando seca, a camada superior racha-se. Quanto mais espessa for a camada de cola, maiores serão as fissuras. Depois digo-te quando fizer a experiência. Boa sorte!
Muito obrigado. É mais do que completo e vou experimentá-lo. Quanto à experiência que pretende fazer, também estive a pensar nisso, mas acho que fui um pouco precipitado e não correu como esperava. Por outro lado, não sei até que ponto essa técnica seria resistente, pois penso que, com o tempo, a cola poderia soltar-se. De qualquer modo, vou tentar mais uma vez e depois digo-vos o que consegui. Mais uma vez, obrigado e... muitas mais realizações bonitas. Com os melhores cumprimentos, Liviu Iacob
Olá, tenho um armário de 7 metros quadrados, neste caso, o que me aconselha a experimentar como materiais? para não acabar com uma ...borracha ...borracha!
Olá!
Se quiser fazer este efeito, o comentário abaixo tem algumas recomendações de sítios onde pode comprar pequenas quantidades e uma sugestão de uma opção mais barata. Há também versões profissionais mais baratas, mas deve comprar no mínimo 25 kg, o que é demasiado para 7 metros quadrados.
Tudo de bom!