Técnicas de acabamento - Portas Janelas

O que são janelas de vidro duplo e quais são os requisitos para um acabamento duradouro

Sunt motive serioase care ne obligă să schimbăm ferestrele. Nu cred să existe cineva care schimbă ferestrele de la casă sau apartament doar datorită modei sau pentru că s-a plictisit de ele. De obicei există un motiv foarte serios care determină această acțiune: izolația termică și fonică sau deteriorarea iremediabilă a vechilor ferestre. Dacă tot trebuie să le schimbăm, cel puțin să fim cât mai bine informați și să alegem varianta cea mai bună pentru noi.

Fonte da foto: finewoodworking.com
Fonte da foto: finewoodworking.com
Tipos de janelas

Există patru posibilități de alegere: PVC, lemn, aluminiu și combinație aluminiu-lemn. Cele mai rezistente sunt cele de aluminiu, iar cele mai puțin rezistente, cele din PVC. Atât cele din PVC cât și cele din aluminiu pot avea aplicate folii care să imite lemnul.

Nu intru în detalii referitor la ferestrele din PVC și aluminiu, pentru că nu sunt un specialist în astfel de materiale și nu vreau să greșesc. În ceea ce privește lemnul pot să vă dau informații suplimentare.

Janelas de madeira com termopane

Ferestrele din lemn se pot face din diverse esențe – rășinoase, stejar, mahon. Lemnul folosit poate fi masiv sau stratificat. Cele dintr-o singură bucată de lemn masiv sunt din ce în ce mai puțin folosite din cauza instabilității lemnului. Ferestrele din lemn stratificat sunt mult mai stabile, variația lemnului în funcție de umiditate fiind foarte mică.

Problema la ferestre este lungimea elementelor. Variația dimensională poate duce la curbarea sau torsionarea acestor elemente. Lemnul stratificat elimina defectele din lemnul masiv, iar prin stratificare se obține un derivat din lemn rezistent și mult mai stabil. Stratificarea contribuie și la izolarea termică și fonică, straturile de lemn cu fibra așezată pe lung, dar diferit îngreunând traversarea lemnului.

Termenul termopan se referă la sticla ferestrei, nu la timpul de material folosit pentru construcția ramei sau la soluția constructivă. Termopanul este acel sandwich din 2 sau 3 straturi de sticlă, cu spații fără aer între ele sau umplute cu gaze ce împiedică traversarea, astfel încât să fie asigurată izolarea fonică și termică. Fereastra termopan este doar cea care are o astfel de sticlă prinsă în ramă.

Fereastra trebuie construită în așa fel încât apa să nu băltească. Lăcrimarele trebuie să fie inclinate sub un anumit unghi. Condiția ca fereastra să reziste cât mai mult în timp este tocmai această soluție constructivă care îndepărtează apa.

Fonte da foto: ecohabitar.org
Fonte da foto: ecohabitar.org
Finisarea ferestrelor pentru a rezista cât mai bine în timp

Pentru a finisa ramele ferestrelor se folosesc materiale speciale rezistente la condițiile atmosferice și radiația UV. Cu cât radiația solară străbate mai ușor finisajul, ca atât acesta va fi mai puțin rezistent în timp. Pornind de aici, cele mai rezistente rame sunt cele vopsite, unde fibra lemnului este complet acoperită, iar cel mai puțin rezistente sunt cele acoperite cu finisaj transparent. În cazul finisajului transparent, cele mai puțin rezistente sunt ferestrele lucioase complet transparente, iar cel mai rezistente sunt cele mate, semitransparente.

Rezistenta materialelor de finisare pentru ferestrele din lemn variază între 3-4 ani și 10 ani, uneori chiar 12-15 ani. Asta nu înseamnă că după 10 ani trebuie să le schimbați. Acesta este timpul după care este posibil să apară primele fisuri. Pentru a prelungi viața ferestrelor este bine ca o dată la 2 ani să se facă o întreținere a lor. Adică să se spele și să se aplice, cu cârpa sau prin pulverizare (spray), un ulei de întreținere (se găsește aproape în toate magazinele de profil). Intemperiile vor mânca desta camada e o acabamento ficará protegido.

Rezistența în timp a finisajului depinde foarte mult de condițiile atmosferice. Astfel, la aceeași casă, ferestrele din partea mai bătută de ploi și vânt vor rezista mai puțin decât cele din zona mai protejată. De aceea, foarte greu se obține un act de garanție de la producătorii de lacuri și vopsele. Și dacă se obține până la urmă, este o adevărată carte, cu instrucțiuni privind soluțiilor constructive ale ferestrelor și tehnologia de finisare.

Dacă nu pot fi recuperate și ferestrele caselor vechi pot fi schimbate cu ferestre termopan cu rame din lemn. Sunt firme care reproduc întocmai ferestrele originale, chiar dacă există arce, ferestre duble sau alte detalii constructive. Așa că nu există nici o scuză pentru ca vechile clădiri să fie mutilate.

Fonte da foto: hendslidingdoors.com
Fonte da foto: hendslidingdoors.com

Sper că aceste câteva indicații să vă ajute atunci când veți dori sau veți fi nevoiți să schimbați ferestrele. Cel puțin, nu porniți de la zero în această acțiune.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

2 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • O artigo contém alguns erros muito graves, mas os mais evidentes encontram-se no parágrafo seguinte:

    "Como é sabido, a madeira maciça apresenta variações dimensionais em função das condições atmosféricas (temperatura e humidade) e, em grandes dimensões, pode curvar-se. A madeira laminada não tem estes problemas. É feita de camadas de madeira dispostas perpendicularmente umas às outras e coladas entre si. O resultado é um derivado de madeira muito resistente e duradouro."

    A madeira varia de tamanho apenas devido à humidade. A temperatura não a afecta se a humidade se mantiver constante. A variação de tamanho torna-se um problema com as juntas que não foram feitas com este objetivo em mente. O empeno ocorre quando a carpintaria não foi bem concebida, quando há grandes variações entre a humidade no interior e no exterior da casa e quando a madeira utilizada não foi escolhida, temperada, cortada ou acabada corretamente para a carpintaria.

    Os perfis de madeira laminada não resolvem completamente os problemas acima referidos, mas ajudam a estabilidade dimensional. Além disso, como se pode ver nas imagens do artigo, ao contrário do contraplacado, os perfis laminados para carpintaria têm todas as camadas de madeira com a fibra na mesma direção. Não é correto afirmar que "é obtido a partir de camadas de madeira colocadas perpendicularmente umas às outras e coladas" .

    • Obrigado pelo esclarecimento. Relativamente à variação dimensional da madeira, estava a referir-me às condições atmosféricas ao dizer "temperatura e humidade". O senhor mesmo diz que a temperatura não afecta se a humidade se mantiver constante. Portanto, em conjunto, a temperatura e a humidade podem causar variação dimensional na madeira.
      Relativamente aos perfis para carpintaria de madeira laminada, tem razão e farei as alterações necessárias.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)