De curând am vorbit despre sablare ca metodă de structurare a lemnului. Era vorba despre tehnologie, industrie, despre modalități de prelucrare industrială a lemnului. Tot despre sablare va fi vorba și acum, dar despre sablarea ca artă. Am să vă prezint un artist francez care folosește sablarea pentru a face obiecte minunate din dantelă de madeira.
Renda de madeira
Pascal Oudet este un francez care, datorită instruirii sale ca inginer, reușește să îmbine tehnica cu arta, rezultând obiecte de o finețe și o delicatețe aparte. Oudet a început drumul sau în lumea artei după încheierea studiilor de inginerie. Inspirat de efectele naturii asupra texturii lemnului și a pietrei el începe să caute soluții pentru a reproduce aceste efecte.
Oudet începe lucrările pe strung, unde face toate strunjirile necesare pentru a obține forma dorită. Apoi, cu ajutorul sablării îndepărtează lemnul timpuriu rezultând un material transparent, ca o dantelă apretată. Materialul este ca o istorie a copacului deoarece inele anuale devin foarte vizibile, ca niște riduri pe fața unui senior.
Artistul foloseste lemn din zona Grenoble, acolo unde traieste si lucreaza. Lucrările sale pornesc initial ca un proiect clar după care totul evoluează, obiectul pune stăpânire pe proiect, dezvoltându-se după legi proprii. Imaginația conduce instrumentele rezultând în final opera de artă de o finețe remarcabilă.
Pascal spune că a găsit o parte din sursa sa de inspirație în păduri și pietre. Soarele, ploaia, înghețul acționează asupra suprafeței lemnului dezvăluind structura lui internă. El lucrează cu aceste caracteristici, încercând prin diferite tratamente de suprafață să dezvăluie caracterul lemnului. Alege foarte atent lemnul din care creează piese foarte subțiri care, prin sablare, se transformă în dantelă.
Pregătirea sa ca inginer îl ajută să folosească și alte tehnologii pentru a-și desăvârși opera. Folosește tehnica arderii lemnului sau a decolorării lui prin oxigenare. Astfel obține culori și texturi speciale. De asemenea, colorează lemnul pentru a obține lucrări cu personalitate, impresionante obiecte din dantelă din lemn.
Uma ideia muito interessante! Vou tentar pô-la em prática. Obrigado!
Seria um grande prazer conhecê-la, Sra. Radu.
Com muito prazer. Esta semana, de 14 a 18 de setembro, podem encontrar-me na feira de mobiliário BIFE SIM, na Romexpo. O stand da revista encontra-se no Pavilhão Central, stand 304B.
Estou à tua espera. 🙂
Muito interessante!