Deco&Design

Sablarea ca artă

Nu mult timp în urmă scriam despre sablare ca metodă de structurare a lemnului. Era vorba despre tehnologie, despre industrie, despre modalități de prelucrare industrială a lemnului. Acum voi vorbi din nou despre sablare, dar de data aceasta voi intra pe un alt teritoriu si vă voi arăta sablarea ca artă. Am să vă prezint un artist francez care folosește sablarea pentru a face obiecte minunate din „dantelă” din lemn.

detaliu

Pascal Oudet este un francez care, datorită instruirii sale ca inginer, reușește să îmbine tehnica cu arta, rezultând obiecte de o finețe și o delicatețe aparte. Oudet a început drumul sau în lumea artei după încheierea studiilor de inginerie. Inspirat de efectele naturii asupra texturii lemnului și a pietrei el începe să caute soluții pentru a reproduce aceste efecte.

diabolo

Oudet realizează inițial lucrările pe strung, unde face toate strunjirile necesare pentru a obține forma dorită. Apoi, cu ajutorul sablării, îndepărtează lemnul timpuriu, rezultând  un material transparent, ca o dantelă apretată. Materialul este ca o istorie a copacului, deoarece inele anuale devin foarte vizibile, ca niște riduri pe fața unui senior.

pict00131

Artistul foloseste lemn din zona Grenoble, acolo unde traieste si lucreaza. Lucrarile sale pornesc initial ca un proiect clar dupa care totul evolueaza, obiectul parca pune stapanire pe proiect, dezvoltandu-se dupa legi proprii. Imaginatia conduce instrumentele rezultand in final opera de arta de o finete remarcabila.

oudet41a1

 Pascal spune că a găsit o parte din sursa sa de inspirație în păduri și în pietre. Soarele, ploaia, înghețul acționează asupra suprafeței lemnului dezvăluind structura lui internă. El  lucreaza cu aceste caracteristici, încercând prin diferite tratamente de suprafață să-i dezvaluie caracterul. Alege foarte atent lemnul din care creează piese foarte subțiri care, prin sablare, se transformă în dantelă.
10622746_517307925071449_9222803044651969368_n
Pregătirea sa ca inginer îl ajută să folosescă și alte tehnologii pentru a își desăvârși opera. Folosește tehnica arderii lemnului sau a decolorării lui prin oxigenare pentru culori și texturi speciale. De asemenea, colorează lemnul pentru a obține lucrări cu personalitate, impresionante obiecte din dantelă din lemn.
76ff5eaa276132efcd4e0ef1951e7d12
Lucrările  lui Pascal Oudet au fost prezente în expoziții în întreaga lume. De asemenea, ele fac parte din numeroase colecții particulare, dar și din colecțiile unor muzee de renume ca Muzeul de Arta și Design din New York.
2ed87c5be58d589ace05e10782e5480d
slow-turning-pascal-oudet

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter