Acabamento DIY - Ministério Público

Finisaje pentru pardoseli din lemn

Pardoseala din lemn este o alegere înțeleaptă atât ca investiție, cât și ca aspect, fiind potrivită în orice spațiu locuibil datorită rezistenței în timp și a variantelor de finisaje care există. Mult timp mochetarea apartamentelor, caselor, hotelurilor reprezenta cea mai dorită variantă. A apărut apoi moda gresiei care, datorită ușurinței cu care era curățată, ajungea până (și) în dormitoare. Însă treptat lumea s-a întors la pardoselile din lemn.

pardoseli din lemn
sursa foto: designbykaleah.com
Pardoseli realizate industrial

Pentru case sau apartamente se poate folosi parchet gata finisat sau se poate monta parchet sau dușumea, urmând ca finisarea să se facă după aceea.

În primul caz, lemnul este finisat în fabrici cu tehnologii și materiale speciale. Cea mai folosită metodă este aplicarea cu valțul și uscarea cu ajutorul radiației UV. Produsele de finisare folosite sunt special formulate pentru astfel de tehnologii și pot fi atât pe bază de solvent, cât și hidrodiluabile. Mai multe informații despre aceste tehnologii puteți afla aqui.

sursa foto: thegarrisoncollection.com
sursa foto: thegarrisoncollection.com
Pardoseli montate în alb

Produsele folosite pentru finisarea pardoselilor au drept caracteristici principale duritatea mare și rezistența foarte bună la zgâriere pentru a rezista traficului. Pot fi poliuretanice, acrilice, poliacrilice, carbamidice, uleiuri sau ceruri.

În cazul în care se montează pardoseli din lemn nefinisat, înainte de finisare este bine să se verifice dacă lemnul a fost bine uscat. Lemnul pentru parchet sau dușumea este de obicei mai dur și dacă nu este bine uscat, pot apărea tensiuni în lemn cu repercusiuni foarte neplăcute. Dacă umiditatea lemnului este prea mică parchetul se poate umfla, iar dacă este prea mare lemnul se contrage, apărând găuri în pardoseală. În ambele cazuri va fi nevoie ca parchetul să fie montat din nou.

pardoseli din lemn
sursa foto: mfcsi.com
Finalização în casă a parchetului

Finisarea pardoselilor deja montate este diferită de finisarea  industrială. În momentul în care parchetul a fost bătut în casă, lăcuirea trebuie făcută astfel încât să nu afecteze celelalte finisaje ale casei. Din acest motiv pulverizarea materialelor de finisare trebuie evitată, utilizându-se mai mult pensula sau trafaletul.

Este bine ca materialele folosite să fie cât mai puțin agresive. Se recomandă folosirea materialelor hidrodiluabile, eliminându-se astfel mirosul agresiv și persistent al solventului.

Avantajul montării parchetului sau dușumelelor în alb este că finisarea poate fi făcută în armonie cu celelalte finisaje ale casei. Se poate face un finisaj modern sau „antichizat„, mat sau lucios, transparent sau opac în funcție de dorința fiecăruia.

Sunt anumite finisaje care se pot face doar pe un parchet montat direct în casă. De exemplu, un parchet foarte lucios, cu o peliculă continuă, fără întreruperi, poate fi obținut doar finisându-l acasă. Se poate cumpăra parchet lucios, dar nu va fi o peliculă continuă pentru că luciul va fi întrerupt de liniile de montare. Trebuie să știți însă că luciul înalt are dezavantajul că accentuează toate defectele (fiecare mică zgârietură va fi foarte vizibilă), iar întreținerea lui este mai dificilă.

pardoseli din lemn
sursa foto: stevenwilliamskitchens.co.uk
Materiale cu rezultate specifice

În cazul unui finisaj cu aspect vechi se pot folosi patine de învechire ca și în cazul mobilierului sau uleiuri special formulate pentru parchet. Uleiul protejează, dar nu face peliculă, iar aspectul va fi asemănător celui din casele țărănești.

Se pot folosi și ceruri, dar rezistență la zgâriere va fi mult mai mică. În cazul în care se folosește ceara este bine să se folosească lemn cât mai dur (carvalho, frasina, acácia) care este rezistent la agresiuni mecanice. Finisajul cerat dă foarte bine pe pardoseli din lemn cu aspect de dușumea. Uleiurile și cerurile moderne sunt preferate atât pentru că evidențiază aspectul natural al lemnului, cât și ca opțiune naturală pentru acoperirea pardoselilor. Nu în ultimul rând, ușurința cu care se pot remedia defectele fac din ele deseori materialele preferate.

În ultima vreme oferta de parchet finisat este foarte variată. Implicarea designerilor a dus la apariția unor finisaje deosebite care pot face față oricăror exigențe legate de durabilitate și aspect.

Folosirea lemnului recuperat pentru obținerea de pardoseli din lemn este acum în trend și cred că ați văzut deja ce  dușumele din lemnul butoaielor folosite se fac. De ce lemn recuperat? Pentru că este un lemn ajuns la echilibru care nu va avea probleme de variații dimensionale. Semnele trecerii timpului, combinate cu un finisaj simplu și rezistent, vor face din dușumea punctul de atracție al camerei.

pardoseli din lemn
sursa foto: podlahove-studio.com
pardoseli din lemn
sursa foto: materialicious.com

După cum ați văzut există o ofertă foarte bogată. Pentru a fi mulțumiți de rezultat, alegerea trebuie să fie integrată întotdeauna într-un proiect. Parchetul poate fi frumos în magazin, dar să nu aibă nici o legătură cu locul unde este montat. Și atunci frumusețea lui se pierde. De asemenea, este bine să se țină cont de celelalte elemente din casă când se finisează parchetul, nu doar de faptul că un anumit finisaj este în trend sau ne place foarte mult.

Dacă nu sunteți hotărâți încă ce fel de parchet să alegeți, puteți citi și articolul legat de acest subiect.

Comentariile voastre sunt bine primite mai jos. Distribuiți articolul dacă îl considerați util. Mulțumim.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

2 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Dna Radu,
    Felicitari cu recunostiinta pentru toate informatiile oferite.

    Pentru o dusumea de molid (calitatea B) noua, netratata, ce recomandati ca finisaj astfel incat in timp sa nu se ingalbeneasca, sa nu capete acea culoare usor portocalie? Noi am vrea un aspect cat mai natural, mat si care sa nu isi modifice prea tare culoarea in timp. Ne gandeam sa aplicam 2 straturi de ulei cerat (bona sau chimiver) dar nu stim daca este suficient si rezistent in timp. Credeti ca un lac pe baza de apa ar fi mai indicat? Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Boa noite!
      Mulțumesc pentru aprecieri!
      Dintre cele două variante propuse, lacul pe bază de apă este cel care îngălbenește mai puțin. O variantă și mai bună este lacul acrilic pe bază de solvent. Este recomandat când se dorește păstrarea aspectului inițial al lemnului.
      Dar la rășinoase, problema este mai puțin lacul/uleiul cât lemnul în sine. Molidul, la fel ca celelalte rășinoase, începe să își schimbe culoarea imediat ce este debitat în scânduri, aceasta virând încet spre acel galben portocaliu. Procesul este încetinit dacă se folosesc lacuri cu conținut de absorberi UV.
      Cea mai folosită metodă pentru a păstra p culoare cât mai apropiată de cea inițială este aplicarea înainte de lac a unui strat de baiț alb semitransparent. Se aplică un strat subțire, fără a acoperi total fibra. După uscare, se aplică lac. Acesta va lumina fibra aspectul fiind de lemn natur, necolorat. Baițul își păstrează culoarea în timp dând senzația că lemnul nu-și schimbă culoarea.
      Dacă nu găsiți un astfel de baiț puteți folosi o vopsea albă diluată 100% (1:1). Este de preferat vopsea albă pe bază de solvent pentru că ridică mai puțin fibra decât una pe bază de apă care mai este și diluată. După uscare completă se poate aplica un strat de lac transparent pe bază de apă sau solvent. Peste vopseaua albă diluată nu poate fi folosit ulei.
      Boa sorte!

Categorias

Subscrever a newsletter

pt_PT_ao90Português (AO90)