Como fazer... - Acabamento DIY - Técnicas de acabamento

Ce se întâmplă dacă se greșește proporția de catalizator în amestecul cu grund sau lac

Sunt mai multe tipuri de produse A+B care se folosesc în prelucrarea lemnului pentru a obține diferite obiecte: lacuri, adezivi, chituri. Sunt produse în două componente care reacționează când sunt amestecate formând un al treilea produs, diferit ca proprietăți de primele două. În cazul produselor de finisare, reacția dintre componentele A și B duce la formarea peliculei pe lemn. Cele două componente trebuie amestecată într-o anumită proporție, indicată de producător, pentru ca pelicula rezultată să ajungă la parametri doriți. Ce se întâmplă dacă, din greșeală, cantitatea de întăritor adăugată este mai mare, aflați în cele ce urmează.

produsele de tipul A+B
sursa foto: casapratica.net

Cum reacționează componentele A și B

Fiind o reacție chimică, proporția dintre cele două părți este bine studiată și determinată pentru a se ajunge la o peliculă bine uscată și rezistentă. Proporția trebuie aleasă astfel încât cele două componente să reacționeze între ele consumându-se practic una pe cealaltă. Când sunt amestecate, moleculele reacționează legându-se unele de altele și formează un nou produs, un polimer, cu proprietăți superficiale foarte bune. Acest nou produs este pelicula formată.

Ce se întâmplă dacă nu se respectă raportul dintre cele două componente? O cantitate din una dintre părți nu va reacționa, va rămâne liberă, ceea ce va influența proprietățile peliculei rezultate. Dacă diferențele sunt mici – de exemplu, 52-55% în loc de 50% – urmările sunt practic insesizabile. Producătorii își asigură o marjă de siguranță deoarece produsele sunt folosite în condiții de fabrică, nu în laboratoare cu sisteme de măsurare cu precizie ridicată. Problemele apar însă când diferențele cresc.

produsele de tipul A+B
sursa foto: onallcylinders.com

Ce se întâmplă când se greșesc proporțiile

Dacă în amestec este un procent prea mare de întăritor (catalizator), pelicula poate deveni casantă. Care este explicația? Catalizatorul, în contact cu apa, se întărește instantaneu, formând o substanță solidă casantă. Cum nu este neutralizată de reacția cu cealaltă componentă, cantitatea în exces rămâne liberă în peliculă și vine în contact cu umiditatea din atmosferă, devenind casantă. Cantitatea care nu a reacționat este răspândită aleator, astfel că punctele casante apar în diferite locuri, compromițând întreaga peliculă.

Dacă dimpotrivă, lacul este în exces, partea care nu a reacționat rămâne moale si va transfera aceasta proprietate peliculei în care este prinsă. Pelicula capătă un aspect buretos, este moale, fără rezistențe mecanice și chimice, adică tocmai fără acele proprietăți pentru care este ales un lac cu catalizator, ca cel poliuretanic, de exemplu.

Ce se întâmplă dacă nu se adaugă deloc catalizator (componenta B)? Rămâne moale și lipicios. Dacă se aplică deasupra catalizatorul, toată pelicula va crăpa. Stratul aplicat trebuie îndepărtat total și reluat procesul cu amestecul făcut corect. Îndepărtarea se face cu diluant sau cu un decapant potrivit.

Există și produse care, chiar dacă nu se adaugă catalizator, ele tot se întăresc. De obicei acestea au procentul de catalizare mic, de 10-20%. În acest caz catalizatorul este adăugat pentru a crește anumite proprietăți ale peliculei (rezistența mecanică, chimică) și/sau a-i reduce timpul de uscare. Uscarea va avea loc chiar dacă nu se adaugă întăritor, dar va dura mai mult timp până când pelicula va fi suficient de uscată pentru ca obiectul să poată fi folosit.

Pentru a evita astfel de probleme, recomandarea este să citiți cu atenție instrucțiunile din fișele tehnice (în cazul produselor industriale) sau cele de pe etichetă înainte de a începe lucrul cu ele. Raportul de amestecare este întotdeauna trecut pe ambalajul produsului principal (grund, lac, izolator).

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

10 comentarii

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • buna ziua,am o intrebare….daca nu am pus intaritor in procent bun,adica mai putin,lacul se va usca totusi in timp?si cam cat?va multumesc

    • Olá.
      Cele 2 componente vor reactiona mai incet si reticularea va fi mai redusa, ceea ce va duce la o pelicula mai moale. Timpul de intarire depinde de tipul lacului si de cat intaritor a fost pus. De procentul de intaritor depinde si cat de moale va fi pelicula.
      Daca nu se pune deloc intaritor pelicula ramane lipicioasa.
      Tudo de bom!

  • Buna seara. In cazul in care pelicula este moale, se poate aplica peste ea un strat corespunzator? Ce se poate intampla? (De ex. Peste lemnul crud am aplicat grund si un strat de lac…fara întăritor. Stratul este lipicios – dupa 5 zile de la aplicare. Dacă aplic un strat nou de lac – sadolin terrace – pot scapa de eliminarea stratului lipicios prin utilizarea diluantului?) multumesc!

    • Boa noite!
      Din pacate, nu se poate! Daca aplicati un alt strat de lac cu intaritor peste cel fara, mai mult ca sigur va crapa. Lacul fara intaritor trebuie indepartat cu diluat. Daca este moale incercati sa-l indepartati intai cu o racleta, un spaclu. Dupa aceea stergeti suprafata cu o carpa cu diluant si verificati sa nu mai fie acea suprafata moale si lipicioasa. Dupa aceea slefuiti usor si aplicati lacul cu intaritor.
      Boa sorte!

    • Olá!
      Depinde de lac si pot fi mai multe procente de amestec. De aceea pe eticheta produsului sau pe fisa lui tehnica este mentionat intaritorul si procentul in care poate fi adaugat. De exemplu, lacurile pe baza de apa sunt catalizate, in general, 5-10%, lacuri acrilice pe baza de solvent, 10-25%, lacurile poliuretanice, 50-100%.
      O variatie de pana la 3% nu influenteaza foarte mult uscarea, dar diferentele mari pot face ca lacul sa fie prea moale (prea putin intaritor) sau casant (prea mult intaritor).
      Tudo de bom!

Categorias

Subscrever a newsletter

pt_PT_ao90Português (AO90)