Ideias para trabalhos manuais

Dicas para o envelhecimento de madeira e mobiliário

Antiguidade da madeira este subiectul meu favorit. Dar nu cred că mai era o noutate pentru nimeni. Îmi place să scriu despre acest subiect și să împart cu voi cunoștințele acumulate în mulți ani de lucru cu produse pentru finisarea lemnului. Pentru cei mai puțin  familiarizați cu termenul, antichizarea lemnului înseamnă îmbătrânirea lui artificială. Ea se realizează cu tehnici și produse speciale care pot fi aplicate atât direct pe lemn, cât și la mobila deja finisată.

Cei mai mulți dintre cei interesați de antichizare doresc să schimbe aspectul unui obiect de mobilier pe care-l au de ceva vreme. Faptul că are deja vechime este un avantaj în acest caz, pentru că mobila are cu siguranță și ceva semne ale trecerii timpului: lovituri, tociri ale muchiilor, zgârieturi, etc. Dacă semnele nu există, ele pot fi facute cu ajutorul unor scule foarte simple:

  • un săculeț în care sunt șuruburi și piulițe de diverse dimensiuni. Cu el se lovește mobila din loc în loc
  • o bucată de lanț cu zale mai mari. Și ea este folosită tot pentru a lovi mobila
  • un șurub și un ciocan. Se fac semne pe lemn ca în imaginile de mai jos
madeira antiquada
suyrsa foto: litllemudpies.blogspot.com
madeira antiquada
Fonte da foto: litllemudpies.blogspot.com
  • o pilă sau un rașpel cu care se teșesc si se fac semne pe muchii
  • un ciocan cu capul rotunjit cu care se lovește ușor mobila
  • Pregos de diferentes tamanhos batidos aleatoriamente nas costas de um pincel. Utilizados para fazer buracos de caril

Practic orice obiect contondent poate fi folosit pentru a lăsa impresia trecerii timpului. De altfel, procedeul de antichizare apelează foarte mult la imaginația fiecaruia iar sfaturile sunt pur si simplu orientative. Pornind de la ele fiecare își poate face propriile unelte.

Aceleași unelete sunt folosite și atunci când se face de la început o mobilă care trebuie să arate veche. În acest caz semnele se fac încă de la început, înainte de aplicare finisajului, pe lemnul în alb cum se spune. După finisare, aceste semne vor arăta ca și când mobila e fost lovită în timp și au apărut teșituri.

madeira antiquada
Fonte da foto: magazinedinlemn.ro

Pentru a face o mobilă sa arate veche cel mai simplu mod este să o vopsiți într-o altă culoare, după care să-i șlefuiți muchiile până ajungeți la culoare inițială și chiar la lemn. Procedeul se numește distress, dar îl puteți găsi si cu termenul de consumare sau arderea muchiilor. Este simplu de făcut, iar dacă culoarea este aplicată cu pensula, efectul de vechi este și mai accentuat. Pentru că este posibil să ajungeți la lemn atunci când șlefuiți muchiile este bine să aplicați un lac transparent deasupra. Lacul nu trebuie să fie foarte lucios pentru că este greu de crezut ca o mobilă veche strălucește. Foarte bine pentru astfel de finisaje merg lacurile cu grad de luciu scăzut și chiar cu efect natural (fără luciu). Înaintea aplicării vopselei verificați compatibilitatea dintre straturi.

madeira antiquada
Fonte da foto: magazinedinlemn.ro

Dacă doriți un aspect și mai vechi, mai rustic (gen mobila de la țară îndelung folosita) șlefuirea se poate face si pe suprafața mobilei. Trebuie sa aveți însă grijă ca nimic să nu pară exagerat, nenatural. Încercați să vă imaginați locurile unde în mod normal mobila ar putea „încasa” loviturile și acolo faceți șlefuirea. Aveți întotdeauna în față imaginea de ansamblu, mobila ca un întreg, nu gândiți fiecare ușiță sau sertar în parte. Pot arăta foarte bine separat, dar împreună totul devine exagerat, fără legătură cu realitatea. Mobila antichizata înseamnă o mobilă îndelung folosita și toate procedeele trebuie să conducă la acest lucru, nu la un aspect de mobilă nouă lovită, zgariată și julită.

madeira antiquada
Fonte da foto: jenniferrizzo.com

Pentru a accentua aspectul de vechi se pot folosi patine de învechire. Aceastea au în general culori închise (nuc, nuc închis), dar și patinele verzi (asemănătoare mucegaiului) sau cele gri albăstrui, asemănătoare lemnului învechit de vreme dau un aspect foarte autentic. În cazul mobilei vopsite și apoi șlefuită pe muchii, patina se aplică pe toată suprafața. Se pot folosi patine care după aplicare se șlefuiesc cu bureți abrazivi sau lână de oțel (aspect mult mai fin) sau patine care se aplică prin ștergere.

madeira antiquada
Fonte da foto: magazinedinlemn.ro
madeira antiquada
Fonte da foto: magazinedinlemn.ro

Un aspect foarte interesant dau patinele metalizate. Aplicate discret ele innobilează mobila. Cele mai frumoase efecte se obțin cu patinele bronz. Folosită cu grijă si cea aurie dă un aspect interesant, prețios. Cea argintie este mai rece, mai distantă si trebuie adaptată bine la model pentru a fi credibilă.

madeira antiquada
Fonte da foto: relovedrubbish.blogspot.com

Tot aspect de învechire se obține aplicând pe toată suprafața ceară colorată. Eu am folosit la un moment dat ceară pentru pantofi. Atenție, nu soluție ci ceară pentru lustruit pantofii. Cel mai bine a mers cu cea maro.

madeira antiquada
Fonte da foto: mypassionfordecor.blogspot.com

Un aspect foarte interesant se poate obține structurând lemnul, adică scoțând în evidență desenul format din lemn târziu si lemn timpuriu. Lemnul târziu, fiind mai dur, rămâne în relief iar cel timpuriu, mai moale, este îndepărtat superficial. Astfel, atunci când treceți cu mâna perpendicular peste lemn îi veți simți desenul în relief. Se poate face folosind perii rotunde de sârma montate la o bormașină. Este obligatoriu ca mobila sa fie din lemn masiv.

madeira antiquada
Fonte da foto: woodworkerssource.com

Nu puteți obține lemn structurat pe panouri furniruite. Dacă vreți să structurati, de exemplu, un vechi blat de masa, nu este nevoie să îndepărtați finisajul, peria de sârmă va face toata treaba. Dacă rămâne ceva culoare este chiar mai bine. Efectul de vechi va fi și mai accentuat.

madeira antiquada
Fonte da foto: magazinedinlemn.ro

Structurarea dă foarte bine și pe pardoselile de brad sau stejar. Un efect foarte frumos se obține dacă peste lemnul structurat aplicați un strat de vopsea, după care șlefuiți. Șlefuirea se poate face în 2 moduri.Se ia vopseaua numai de pe lemnul târziu, efect care pune și mai mult în evidență desenul, sau se insistă, astfel încât să rămână parțial pe lemn, efectul obținut fiind de lemn „spălat”, adică puțin vopsit, dar se vede totuși, neuniform, lemnul. Efectul de spălat dă bine și pe lemn nestructurat.

madeira antiquada
Fonte da foto: magazinedinlemn.ro

Subiectul este foarte ofertant și mai este foarte mult de spus despre el. Dar cred ca este bine să mă opresc aici cu promisiunea că voi reveni cu o parte a 2-a (probabil și a 3-a) în foarte scurt timp.

madeira antiquada

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

9 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

    • Para o acabamento por pulverização do MDF, o melhor sistema é o poliuretano pigmentado: 2 demãos de primário branco, lixagem, uma demão de verniz branco ou colorido (brilhante ou mate).
      Para mais informações aqui.
      Tudo de bom.

  • Olá,

    Aprecio muito o vosso site, mesmo que não trate de mobiliário tudo o que leio aqui, saboreio-o como histórias e tento aplicar a informação à minha casa.

    Tenho um grande favor a fazer, por favor ajudem-me com alguns conselhos. Quero comprar numa determinada loja de móveis uma cómoda em madeira de seringueira, de cor muito escura, e gostaria de a pintar de branco-bege com efeitos vintage. Tenho tinta de giz e cera da Borma Wash, nunca as usei, e na minha mente este processo não deve ser difícil, mas gostaria de o manter direito. Como é que faço para mudar a cor dos móveis?

    Muito obrigado!

    • Olá,
      Obrigado pelo vosso apreço!
      Deve lixar ligeiramente o móvel antes de aplicar a tinta ou a cera. Pode lixar com esponjas abrasivas finas que pode encontrar em lojas de bricolage. Nos moldes para lixar pode encontrar aqui sim aqui. A limpeza ajuda a remover a sujidade e quaisquer materiais aplicados anteriormente que possam impedir a aderência. Depois de lixar, limpe o pó e aplique a tinta. Ler previamente as instruções de aplicação para verificar se é necessário diluir a tinta. Para a cera, não é necessário lixar. Basta limpar todos os móveis com um pano com detergente e água e, em seguida, passar um pano seco. Deixar secar bem durante algum tempo e depois aplicar a cera. Aplicar numa camada fina e espalhar muito bem. Depois, polir com um pano de algodão macio. Também pode aplicar a tinta e depois a cera e, neste caso, não é necessário limpar o móvel antes de aplicar a cera. Boa sorte.

      • Olá,

        Enquanto espero pela "vítima" (o cómodo), procuro no youtube informações sobre recondicionamento, pintura, envernizamento de móveis, etc., e vi pessoas que utilizam uma solução de vinagre e água para remover o pó, com a qual limpam suavemente as superfícies dos móveis. Por isso, volto a perguntar-me se tenho de limpar os móveis com algo especial ou se um pano macio é suficiente. Também me apercebi de que é bom pintar imediatamente após a decapagem, por isso vou tirar um fim de semana de folga de todo o trabalho.

        Obrigado!

        • O vinagre é utilizado para desengordurar. As soluções que contêm cera (Pronto, por exemplo) são utilizadas para a manutenção dos móveis. Já não se pode utilizar verniz sobre a cera porque esta não adere. É por isso que, depois de lixar, remover a cera com uma solução de vinagre. Por razões de segurança. Penso que se a lixagem for bem feita, não precisa de vinagre e pode simplesmente limpar o pó com um pano de algodão macio. Se quiser estar seguro, pode utilizar vinagre.
          O verniz deve ser aplicado no dia em que a lixagem é efectuada. Se fizer a lixagem hoje e a desparafinação amanhã, mais uma vez não é bom. 🙂
          Boa sorte!

  • É muito difícil encontrar dicas para projectos de bricolage em inglês e estou contente por ter encontrado este artigo. Tenho uma cómoda de madeira maciça que quero lixar e pintar com tinta mate à base de água, porque a tinta de giz parece demasiado cara, além de que preciso de encerar a mesma gama no final, o que é igualmente caro.
    Quero fazer-lhe uma pergunta porque vejo que tem muita experiência:
    Posso aplicar graxa de sapato castanha sobre a tinta branca à base de água para obter um efeito antigo? Em caso afirmativo, preciso de aplicar mais alguma coisa para proteger o efeito anti-desbotamento, ou a cera castanha é suficiente para durar?
    Se não, o que me aconselha a utilizar para obter esse efeito castanho antigo no padrão de madeira, para além da gama de tintas de giz?

    • Boa noite.
      Pode utilizar graxa de sapato, mas do tipo clássico, não do tipo moderno, naqueles tubos com uma esponja na ponta. Recomendamos que não aplique demasiado e que o espalhe bem, para que não fique demasiado num só sítio. Só se pode utilizar cera sobre cera. Recomendo a aplicação de uma camada de cera incolor sobre a cera de cor. Cera comercial comum para soalhos. Deixar secar a cera colorida durante pelo menos 24 horas e depois aplicar a cera incolor numa camada fina e bem espalhada.
      Se aplicar cera sobre a pintura lixada, mais cera ficará retida. Sem lixar, ficará menos na superfície.
      Existem também patins para efeitos de mobiliário, mas o mais fácil é com cera.
      Para evitar surpresas de cor desagradáveis, experimente primeiro numa parte mais escondida para ver o efeito. Se gostar, aplique-a no resto do mobiliário.
      Boa sorte!

      Não se esqueça de subscrever a "Revista din Lemn" impressa! Com apenas 58 lei/ano, pode informar-se sobre as novidades do sector, descobrir ideias para o artesanato ou segredos do ofício. Recordamos que o conteúdo da revista impressa é diferente do conteúdo do sítio Web. Detalhes no link abaixo. 
      Obrigado!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)