Espécies de madeira

A segunda vida da madeira de seringueira

Lemnul de cauciuc este un alt dar pe care natura ni-l face. Ai crede că, dupa ce și-a îndeplinit rolul principal, adică acela de a da latexul ce stă la baza obținerii cauciucului natural, datoria lui s-a încheiat. Dar nu este așa, da fapt, nu mai este așa. Atunci când devine inutil pentru beneficiarii latexului, se transformă într-o sursa foarte importantă de lemn pentru mobilă, pardoseli sau jucării.

Hevea Brasiliensis, cum este denumit științific arborele de cauciuc, este originar din Brazilia, din pădurile amazoniene. Datorită importanței lui s-a încercat aclimatizarea în alte zone încă din secolul al 19-lea. Primele zone au fost coloniile britanice. Treptat au apărut culturi în sudul și sud-estul Asiei și acum, în țări precum Thailanda, Malaezia și Indonezia, se află 70% din numărul total de arbori de cauciuc din întreaga lume.

madeira de seringueira
Fonte da foto: greenandgrowing.org

Cu toate că mai există și în mediul natural, arborele de cauciuc crește în special în plantații. Are nevoie de un climat tropical și subtropical, ferit de îngheț (înghețul alterează proprietățile latexului făcând cauciucul neelastic). Crește până la 25-30 m înălțime, cu un diametru cuprins între 0,3 și 1 m. Arborele produce latex până la varsta de 25-30 de ani, după care devine inutil din acest punct de vedere. În trecut, copacii erau tăiați și arși imediat pentru a face loc noii culturi. Nu erau folosiți altfel pentru că lemnul era foarte sensibil la atacul ciupercilor, al insectelor și al mucegaiurilor. Uneori se infecta și de la cuțitul cu care se făceau secțiunile pentru a curge latexul.

madeira de seringueira
Fonte da foto: greenandgrowing.org

Odată cu dezvoltarea tratamentelor chimice, după 1980,  lemnul a putut fi utilizat pentru fabricarea mobilei. Imediat după tăiere lemnul sunt impregnat cu substanțe care-l fac rezistent la atacul insectelor, al mucegaiurilor și ciupercilor, dupa care este uscat și transformat în cherestea,

madeira de seringueira
fonte da foto: alibaba.com

painéis de madeira

madeira de seringueira
Fonte da foto: khemkaplyland.com

ou folheado.

madeira de seringueira
fonte da foto: alibaba.com

Lemnul de cauciuc are structura uniformă, cu fibra dreaptă si pori mari spre foarte mari, dispuși fără un aranjament anume.

madeira de seringueira
Fonte da foto: wood-database.com

Uneori în pori se găsesc minerale și gume de culoare brună. Culoarea lemnului este galben deschis, pal, având uneori dungi scurte maronii. Cu varsta culoarea se închide. Nu există diferență între alburn și duramen, iar inele anuale sunt distincte.

madeira de seringueira
Fonte da foto: wood-database.com

Se prelucrează ușor, atât mecanic cât și manual, se încleiează și se colorează fără probleme. În producție are un miros acru deranjant, care dispare însă după prelucrare. Contrar numelui nu este un lemn elastic, având caracteristicile unui lemn dur. În Malaezia este denumit oficial stejarul malaezian. După uscare este foarte stabil, fără variații dimensionale și fără crăpături. Este recomandat pentru folosirea la interior, pentru mobilă, jucării, sau pentru mobilă și accesorii de bucătărie. La exterior nu trebuie folosit pentru că ploaia poate spăla protecția împotriva insectelor, mucegaiului și ciupercilor, făcându-l vulnerabil.

madeira de seringueira
Fonte da foto: verstock.com

Se folosește pentru fabricarea meselor, scaunelor,

madeira de seringueira
Fonte da foto: silvercoastcompany.com

ou mobiliário de quarto

madeira de seringueira
Fonte da foto: aliexpress.com

sau de bucătărie. Ca orice lemn dur se colorează frumos, uniform, dar se folosește și în culoarea naturală, micile dungi maronii dându-i un farmec aparte. Poate fi finisat și antichizat obținându-se efecte foarte interesante.

madeira de seringueira
Fonte da foto: isinteriors.co.nz

Fiind un lemn dur se folosește cu succes la obținerea pardoselilor, chiar a celor de trafic intens. Stabilitatea lui dimensionala îl recomandă pentru a fi folosit și în spații cu umiditate crescută, cum este bucătăria. Un alt avantaj foarte important este costul mai redus comparativ cu un lemn dur similar.

madeira de seringueira
Fonte da foto: friendofkariann.com

Tot în bucătărie se folosește pentru obținerea tocătoarelor,

madeira de seringueira
fonte da foto: oempromo.com

al tăvilor și chiar al platourilor.

madeira de seringueira
Fonte da foto: alexpress.com

Este unul din materialele folosite mult la obținerea jucăriilor.

madeira de seringueira
Fonte da foto: aliexpress.com

Lemnul de cauciuc este considerat un material prietenos cu mediul. Arborele de cauciuc este una din puținele specii care este imediat replantată după ce a fost tăiată. Culturile sunt folosite după ce rolul lor principal s-a încheiat. Este, așa cum am spus, un frumos cadou pe care acest generos copac ni-l face nouă, tuturor.

madeira de seringueira
Fonte da foto: aliexpress.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

5 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

      • Sra. Mihaela,tenho um móvel de quarto em madeira maciça,inicialmente foi encerado mas com o tempo a madeira secou,este ano tenciono pintá-lo mas não sei o que usar para não o danificar,o móvel da cozinha é em pinho folheado e também parece seco,por favor se me puder ajudar com algum conselho,muito obrigada!

        • Boa noite,
          Se tiver sido encerada, é melhor continuar a aplicar cera. A cera desgasta-se com o tempo e se a superfície não for novamente encerada, a madeira fica solta e seca com o tempo. O enceramento é feito facilmente com cera comprada no comércio. Aplicar uma pequena quantidade com um pano e depois polir com um pano de algodão ou de pastilha.
          Para aplicar o verniz, deve primeiro desengordurar muito bem as superfícies (com diluente ou água com vinagre), porque o verniz não adere à cera, depois lixar toda a superfície e aplicar o verniz.
          Se fosse a minha mobília, optaria pela opção de mendigar.
          Boa sorte!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)