BRICOLAGE - Técnicas de acabamento

Quando e porquê aplicar primeiro uma camada de isolamento

Așa cum rezultă și din denumirea lui, izolatorul este un material ce separă suportul lemnos de finisaj, comportându-se ca o barieră. Se aplică atât pe lemn cât și pe plăci derivate din lemn, cum este MDF-ul. Pot fi folosite ca izolatori produse poliuretanice, hidrodiluabile, dar și produse speciale cum sunt cele cu uscare în UV. Izolatorii se folosesc în mai multe situații și am să vă spun când și de ce.

În primul rând izolatorul se utilizează pentru esențele taninoase. Taninul din lemn poate schimba culoarea baițului sau a lacului sau poate împiedica uscarea produselor (influențează reacția chimică dintre componente).

Pentru a vă face o idee cât de important este izolatorul am să vă povestesc o întâmplare „de demult”, dintr-o fabrică unde se făcea mobilă arte povera din plop pentru export Italia. Cineva a vrut o mobilă de grădină din acácia, finisată alb si m-au rugat să-i ajut, nefiind familarizați cu astfel de finisaje. Fără să mă gândesc cât de taninos este salcâmul, am început să aplic grund alb pe lamelele de salcâm, specifice mobilierului de grădină. Toate lamelele erau înșirate pe 2 traverse din lemn, puse paralel. Am început aplicarea prin pulverizare si nici nu ajunsesem la jumătate, când am văzut ca primele piese încep să se înverzească. Pur și simplu taninurile și coloranții din salcâm migrau în apa grundului (era un produs hidrodiluabil). M-am oprit, am șlefuit totul până la lemn, am aplicat apoi un izolator formulat special pentru salcâm, după care am aplicat finisajul fără a mai avea probleme.

Am menționat că izolatorul era special pentru salcâm pentru că este un lemn mai dificil. Sunt esențe lemnoase cu conținut mare de taninuri, uleiuri, coloranți, săruri, cum sunt esențele exotice, care au nevoie de izolatori speciali. Asta nu înseamnă că există izolatori pentru fiecare esență. Sunt însă izolatori mai puternici, formulați anume pentru a bloca toate substanțele care au tendința să migreze.

isolador
padauk-parafricano
Fonte da foto: woodworkingssource.com

Lemnul taninos trebuie izolat nu numai pentru că schimbă culoarea finisajului. Anumite substanțe din lemn pot influența chiar reacțiile chimice. De aceea, în cazul finisării cu produtos de poliéster, sensibile la astfel de influențe, esențele taninoase se izolează înainte cu un izolator poliuretanic.

Se folosesc izolatori și în cazul madeira branqueada quimicamente. De multe ori substanțele folosite pot influența finisajul ulterior, schimbându-i culoarea, încetinind sau împiedicând reacțiile chimice. În cazul lemnului albit chimic se recomandă și folosirea unui acabamento acrílico solvente, foarte rezistent la astfel de substanțe și la îngălbenire.

isolador
noz branqueada quimicamente
Fonte da foto: oaktimberflooring.com.au

Dar izolatorul nu se folosește numai pentru lemn. În cazul finisării MDF-ului de multe ori se recomandă ca prim strat un izolator. Acesta este foarte util în cazul în care MDF-ul este mai poros și absoarbe mai mult grund. Uneori se văd în peliculă mici înțepături care nu apar dacă grundul este aplicat pe MDF furniruit sau cașerat, sau pe sticlă. Ele sunt urmarea ieșirii aerului din placa de MDF. Dacă se aplică un prim strat de izolator problema este eliminată.

Izolatorul se aplică și pe zonele prelucrate mecanic ale MDF-ului: canturi, frezări, modele realizate cu ajutorul CNC-urilor. Folosirea lui duce la obținerea unei pelicule mai frumoase și un consum redus de grund.

În cazul MDF-ului sau al PAL-ului melaminat se poate folosi un izolator care mărește aderența finisajului la hârtia melaminată folosită. Se pot folosi apoi diverse materiale de finisare fără teama că acestea se vor desprinde la cel mai mic șoc mecanic.

isolador
Fonte da foto: comarbois.com

Izolatorii nu sunt produse care se folosesc la orice finisaj, dar atunci când sunt recomandați sunt foarte utili și trebuie ținut cont de recomandare. Lemnul, în funcție de locul unde a crescut, de condițiile de mediu, etc, poate conține tot felul de substanțe mai mult sau mai puțin cunoscute și nu se poate anticipa întotdeauna cum vor reacționa. De aceea, prin blocarea lor în interior se evită apariția problemelor de finisare și permite obținerea unei pelicule de bună calitate.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

10 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Artigo interessante, como de costume. Parabéns!

    Tenho uma pergunta para si, procurei na Internet por "Isoladores para madeira", mas obtenho todo o tipo de ligações que não têm nada a ver com o artigo e a técnica descrita. Sob que denominação estão disponíveis comercialmente, ou só estão disponíveis a nível industrial? Pode dizer-me alguns nomes de isoladores? Obrigado.

    • De facto, não creio que o encontre comercialmente com este nome. Os produtos de que falo no artigo são produtos industriais e são fornecidos por fabricantes e distribuidores de vernizes e tintas para madeira. Os produtos de bricolage são fabricados de forma a que a aplicação seja simples e em poucas demãos, muitas vezes com produtos 2 em 1 ou mesmo 3 em 1. Penso que deve procurar produtos para madeiras exóticas.
      Tudo de bom!

  • E para a madeira maciça, aplica-se uma camada de selador antes do isco? Ou só é recomendado se a pintura for opaca?
    Obrigado

    • Também pode ser aplicado em madeira maciça se esta estiver taninizada. É principalmente recomendado para madeiras exóticas, mas também temos novos taninos. Já mencionei a acácia e, por vezes, o carvalho (mais ao ar livre ou se forem utilizados acabamentos especiais que possam interagir com o tanino do carvalho). Se o aplicarmos antes do banho, o isolante tem de ser muito fino, para não enrugar. O objetivo é penetrar na madeira e bloquear os taninos que aí se encontram.

      • Apliquei uma camada de lazur numas escadas de faia laminada
        Infelizmente, nos cantos arredondados tenho um efeito de escurecimento (penso que absorve mais gordura).
        Como é que posso evitar isto?
        Obrigado,

        • Uma demão ainda é muito pouco, especialmente nas partes onde a absorção é maior. Aí, a proteção foi reduzida e o bolor e a oxidação do sol apareceram. Recomendo que aplique uma primeira demão mais fina, para que penetre na madeira. Após o levantamento, aplicar outra demão, desta vez mais espessa. As duas demãos devem ser aplicadas no mesmo dia, caso contrário não aderem uma à outra. Se deixar a aplicação da segunda demão para o segundo dia, lixe ligeiramente com uma esponja de lixar fina (ou com uma lixa 280-320). Boa sorte!

  • Olá,
    Por favor, podem ajudar-nos com alguns conselhos sobre o isolamento da resina na madeira de pinho, a resina que aparece em todo o elemento não só no nó, aparecendo depois de terminar as áreas brancas. Muito obrigado

    • Olá.
      A resina é bastante complicada. Provavelmente era um saco grande de resina (ou ainda é). Se era - e este é o caso feliz - lave o objeto com diluente. Com um pano embebido em diluente de nitrocelulose (ou álcool industrial), passe várias vezes por toda a área. Faça isto ao mesmo tempo que lixa com uma lixa 120-150. Deixar secar e aplicar o acabamento.
      Também pode tentar aplicar um vedante de poliuretano ou hidrodiluível para bloquear a resina no interior. No entanto, se se tratar de um saco de grandes dimensões, a resina atravessará o isolador. Neste caso, a única solução é retirar o saco de resina.
      Tudo de bom!

    • Olá.
      Não creio que seja necessário. Penso que o sistema utilizado para a limpeza de móveis antigos não era tão agressivo como o branqueamento químico.
      Depois de remover o verniz antigo, limpe com diluente, deixe secar e aplique o acabamento desejado.
      Tudo de bom!

      Não se esqueça de subscrever a "Revista din Lemn" impressa! Com apenas 58 lei/ano, pode informar-se sobre as novidades do sector, descobrir ideias para o artesanato ou segredos do ofício. Recordamos que o conteúdo da revista impressa é diferente do conteúdo do sítio Web. Detalhes no link abaixo. 

      Obrigado!

      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)