Este o perioadă în care curățenia este abordată un pic altfel. Curățenie în casă se face permanent, dar de două ori pe an această operațiune devine aproape un eveniment. În perioadele premergătoare Paștelui și Crăciunului curățenia generală devine un „must”. Și tot în aceste perioade se observă parcă mai bine ca oricând că mobila și pardoseala din lemn nu mai au același luciu ca la început. Ce se poate face pentru împrospătarea finisajului, pentru ca mobila să-și recapete frumusețea de la început? Găsiți în continuare o metodă simplă și la îndemâna oricui.
Prin magazine sunt multe materiale recomandate pentru întreținerea mobilierului și majoritatea lor au ceară în compoziție. Acest lucru nu este rău, mobila arată chiar bine la început după un astfel de tratament. În timp însă, pe ceara depusă se adună praful și se strânge un strat de murdărie care nu se mai îndepărtează ușor. Următoarea aplicare nu va avea puterea să îndepărteze stratul depus ci numai va depune un nou strat fin de ceară peste cel existent deja.
Și atunci ce se poate face? Nimic mai simplu. Mobila sau pardoseala se spală pur și simplu cu apă și detergent sau apă și săpun. Nu trebuie să vă speriați de apă când vine vorba de mobilă din lemn. Într-adevăr există situații când finisajul este atacat de apă. De exemplu, pe mesele finisate cu lac nitrocelulozic pot apărea pete albe de la un pahar ud sau o ceașcă fierbinte, dar numai dacă stau o perioadă mai lungă. Dar dacă veți șterge suprafața cu cârpa îmbibată cu apă și detergent, astfel încât să luați toată murdăria acumulată în timp și veți șterge din nou suprafața cu cârpa uscată, nu se va întâmpla nimic în afara faptului că veți avea o mobilă curată.
Puteți curăța astfel orice fel de mobilier cu condiția să nu folosiți detergenți sau alte produse de curățare foarte agresive. Și mai ales, nu folosiți produse abrazive în ideea de a îndepărta mai ușor stratul de murdărie. Veți zgâria astfel și lacul. Cel mai simplu este să folosiți o soluție de săpun. Adunați resturile de săpun care vă rămân, puneți-le într-un borcan de 300 de ml în care ați pus 100 ml apă și după un timp veți obține un gel de săpun pe care-l puteți dilua cu apă și folosi ca detergent. Curăță foarte bine și este mult mai sănătos comparativ cu alți detergenți. Pentru a avea un miros plăcut puteți adăuga câteva picături de ulei de lavandă sau o linguriță de zeamă de lămâie.
După ce ați spălat și ați șters foarte bine mobila lăsați să se usuce bine suprafața și aplicați un strat fin de cera transparentă pentru lemn. Puteți cumpăra ceara pentru întreținerea pardoselilor sau orice fel de altă ceară transparentă pe care o găsiți în magazinele de bricolaj. Nu trebuie să fie ceva sofisticat și nici o cantitate mare. O cutie mică de ceară poate să vă ajungă luni bune. Puneți o cantitate mică pe o cârpă curată și ștergeți cu ea suprafața mobilei.
Dacă este prea tare, încălziți-o puțin să devină mai moale (nu lichidă). Va fi mult mai ușor de întins. Pentru a controla mai bine cantitatea aplicată (în cazul în care este mai moale) puneți ceara în interiorul unei bucați de cârpă și strângeți bine (ca la aplicação de goma-laca), obligând ceara să iasă prin cârpă.
După ce ați trecut cu cârpa cu ceară peste toate suprafețele luați o cârpă moale și curată de bumbac sau o bucată de pâslă și lustruiți. Veți obține o mobilă care va avea un luciu mătăsos la fel ca atunci când ați cumpărat-o. Dacă nu vreți să lucească, nu lustruiți ci numai ștergeți surplusul de ceară.
Pentru a proteja mobilierul și a-i reda frumusețea inițială, după ce l-ați curățat cu apă și detergent puteți folosi în loc de ceară o soluție pe care să o faceți singuri. Amestecați 3/4 ceașcă de ulei de măsline cu 1/4 ceașcă de oțet din vin alb și o linguriță de zeamă de lămâie. Puneți totul într-un borcan cu capac și agitați bine. Aplicați soluția pe mobilă cu ajutorul unei cârpe de bumbac, lustruind ușor. Soluția are avantajul că estompează urmele albe sau zgârieturile.
Ceea ce aș vrea să rețineți este că apa nu face rău mobilei atât timp cât nu rămâne o perioadă lungă pe ea. Dacă doar spălați suprafața cu cârpa și o ștergeți bine cu o cârpă uscată, cu siguranță lacul nu se va albi. Pentru a avea însă luciul de la început trebuie să aplicați un strat fin de ceară. Altfel, suprafața va ramâne curată, dar fără viață, ternă.
Li algures que a cera reage quimicamente com acabamentos à base de óleo, danificando-os. O que é que nos pode dizer?
As ceras e os óleos comuns não reagem entre si. As ceras são mesmo recomendadas como uma camada superior sobre o óleo para proteger a superfície.
Talvez se tratasse de produtos sintéticos especiais com instruções especiais de utilização.
No que diz respeito aos produtos de madeira comuns, esta incompatibilidade não se aplica.
Tudo de bom!
Olá! Comprei uma mesa de madeira nova e, por engano, coloquei um disco com acetona numa tenda, que estava colocada sobre a mesa. A acetona atingiu o verniz da madeira, derreteu-o, e parte do material da tenda ficou colado ao verniz e à mesa. O que é que me aconselham a fazer? Agora tenho uma nódoa na mesa, com parte do material colado.
Olá!
Tente aquecer o lago de ar quente com o secador de cabelo e puxar os fios de tecido da película. Utilizar uma pinça.
A nódoa na superfície também deve desaparecer. Depois de retirar os fios, coloque um cobertor fino ou um lençol dobrado em 8 (o mais grosso possível) sobre a superfície e passe com um ferro quente. Passe 2 a 3 vezes sobre a superfície e levante a manta para deixar sair o vapor. Em seguida, limpe a condensação com um pano de algodão macio. A nódoa deve desaparecer ou tornar-se mais pequena. Se encolher, repita a operação até desaparecer.
Se isso não resolver o problema, compre verniz nitro para móveis em lojas de bricolage. Trata-se de um verniz que foi aplicado na mesa. Este verniz não é resistente aos solventes. Compre também um litro de diluente nitro. Numa panela (uma PET cortada em água, basicamente o fundo da "garrafa"), misture 2 partes de verniz com 1 parte de diluente. Aplique esta mistura com um pincel em toda a superfície da mesa, tendo o cuidado de não deixar pingar nas bordas. O novo verniz amolecerá o verniz antigo e a superfície ficará uniforme, a "covinha" na película de verniz e a mancha desaparecerão. Antes de aplicar o verniz, é necessário desengordurar a superfície. Utilize um pano embebido em detergente da loiça e bem torcido. Limpe bem a mesa e, em seguida, passe imediatamente um pano de algodão limpo e macio (uma t-shirt velha). Aplique o verniz só depois de estar bem ensopado. Tente fazer o trabalho no exterior, no pátio ou na varanda, para que não haja um forte odor a solvente dentro de casa. Também pode utilizar spray de verniz nitro, se o encontrar. Com este, deve trabalhar no exterior para não pulverizar verniz dentro de casa.
Segue-se uma hiperligação que pode ser útil.
Boa sorte!
https://revistadinlemn.ro/2017/04/05/cum-se-pot-scoate-petele-albe-de-pe-mobila/