Acabamento DIY - Técnicas de acabamento

Que vernizes utilizar para a proteção da madeira, profissionais ou de bricolage?

Din când în când intru pe grupurile de profil pentru a vedea subiectele noi pe care membrii le postează, dar și problemele pe care le întâmpină și sfaturile pe care le primesc. Cu toate că îmi place tot ceea ce înseamnă lemn, urmăresc cu mai multă atenție postările legate de finisare. Este domeniul în care m-am specializat cu mulți ani în urmă și pentru care am și acum o mare pasiune. În grupuri sunt întotdeauna și începători care apelează la cunoștințele „veteranilor” întrebând ce lac pentru lemn să folosească, ce madeira de lazura este cea mai rezistentă sau care vopsea pentru lemn ar fi cea mai potrivită pentru micul lui proiect. Din recomandări îmi dau seama că sunt mulți atașați, pe bună dreptate, de branduri profesionale bune, pe care le recomandă cu căldură. Le înțeleg entuziasmul, însă, rezultatul final nu depinde numai de calitatea materialelor. Ani de zile am spus celor cu care lucram că materialele sunt foarte bune, dar nu pot face minuni. Și am să vă spun de ce.

Când se folosesc materiale de finisare profesionale și de ce uneori este mai  bine să apelăm la magazinele de bricolaj

Pe piața de lacuri și vopsele pentru lemn există două grupe mari de produse, cele industriale și cele DIY. Primele sunt vândute de producători sau de distribuitori ai acestora, pe celelalte le găsiți în magazinele de bricolaj. Produsele industriale sunt vândute, de cele mai multe ori, în urma unei vizite făcute de agent la atelier sau fabrică, pe când pe celelalte le cumperi singur din magazin și încerci să afli cât mai multe despre produs și modul de utilizare de la reprezentanții magazinului sau de pe etichetă.

lacuri pentru lemn
fonte da foto: youtube.com
Materiais profissionais

Lacurile și vopselele profesionale sunt făcute pentru a fi aplicate în anumite condiții și cu anumite dispozitive (pistol, mașină de turnat, valț). În fișele tehnice, pe care ar trebui sa le primiți împreună cu primul transport, este descris produsul, dar si conditiile ce trebuie îndeplinite pentru a obține cel mai bun rezultat.

Sunt menționate temperatura în zona de lucru, cu ce trebuie aplicat, cât trebuie diluat, cum se face șlefuirea, ce grosime trebuie să aibă stratul de lac si multe alte informații. Mereu veți gasi la final o notiță care spune că uneori rezultatul poate fi alterat de factori ce țin direct de locul unde se face finisarea.

Se poate întâmpla ca, același produs, aplicat la temperatură prea scăzută sau prea ridicatăcom un pistol cu duza prea mare sau prea mică sau într-un spațiu cu muito pó să nu mai arate la fel ca unul aplicat conform fișei. De la produsele industriale se așteaptă mai mult decât de la cele DIY și de aceea în compoziția lor intră uneori materiale care le cresc sensibilitatea. De asemenea, ele fac parte din sisteme, din tehnologii se recomandă aplicarea anumitor grunduri sub lac sau un anumit fel de hărtie de șlefuit. Nu pot fi folosite oricum și la final să se obțină rezultate perfecte. Sunt convinsă că cei care recomandă produsele le aplică conform indicațiilor primite de la un tehnician al firmei, ceea ce face ca rezultatele să fie foarte bune.

lac pentru lemn
Fonte da foto: canadianwoodworking.com
Produtos de bricolage

Când faci pentru prima dată un scaun sau o masă din lemn și vrei să o lăcuiești mă îndoiesc că poți respecta condițiile din fișa tehnică a unui produs profesional. Nu vei primi nici asistența unui tehnician al firmei decât dacă acesta îți este prieten. Așa că cel mai bine este să te îndrepți spre produsele DIY.

Aceste produse sunt special formulate pentru a fi aplicate acasă, cu pensula, trafaletul sau chiar cu cârpa, în condiții mai puțin stricte decât cele din fabrică. Rezultatul nu va fi perfect, dar acceptabil pentru un proiect personal. Nu va fi nevoie de șlefuiri între straturi pentru a avea aderență, nici de atmosferă lipsită de praf pentru un luciu decent. Nu va trebui să cumperi 2-3 tipuri de produse pe care să le aplici succesiv, ci un singur produs vă va livra rezultatul dorit.

Și în gama DIY sunt multe branduri de valoare cu care se pot obține finisări de foarte bună calitatea. Mulți dintre producătorii de materiale industriale de finisare au și divizii speciale pentru produsele de bricolaj, tocmai pentru a oferi produse de calitate și celor care lucrează acasă proiecte personale.

Dacă după câteva astfel de proiecte vă gândiți să treceți la nivelul următor atunci apelați la produsele profesionale. Până atunci însă este bine să le evitați pentru că este posibil să nu obțineți rezultatul dorit și să pierdeți încrederea într-un brand bun numai pentru că nu aveți posibilitatea să-i urmați recomandările.

lac pentru lemn
Fonte da foto: thisoldhouse.com
Lacul nitrocelulozic este cel mai vechi și mai versatil lac, dar nu poate fi recomandat pentru orice lucrare. Are și limite!

Un alt material pe care l-am văzut recomandat de multe ori, indiferent de utilizarea ulterioară a obiectului finisat, este lacul nitrocelulozic. Este considerat un fel de panaceu universal. L-am văzut recomandat și pentru garduri sau alte amenajări la exterior.

Lacul nitrocelulozic este unul dintre cele mai vechi și mai versatile lacuri, dar nu poate fi folosit întotdeauna și in niciun caz pentru finisările la exterior. Într-adevăr, în trecut exista numai acest fel de lac, dar la exterior nu se folosea lac, ci ulei.

Dacă se dorește o rezistență bună a mobilierului la umiditate, la zgâriere sau șocuri mecanice nu lacul nitro este cel cu care se obțin. Un mobilier de baie sau bucătărie finisat cu lac nitrocelulozic și pe care apa picură sau băltește chiar, în timp se scorojește.

Pentru astfel de condiții sunt recomandate lacurile cu întărire, catalizate – poliuretanice, acrilice, poliesterice. Sunt lacuri mult mai rezistente. Dar și în acest caz trebui respectate instrucțiunile de aplicare pentru a obține rezultatul dorit. Așa că, dacă ați făcut pentru prima dată o masă și vreți să o lăcuiți, nu vă gândi,i în primul rând la un lac poliuretanic. S-ar putea mai mult să vă creați probleme. Apelați la un produs de bricolaj care va proteja suficient masa. Cu timpul veți învăța și cum pot fi remediate problemele ce pot apărea.

lac pentru lemn
Fonte da foto: finishing.tips
În concluzie:
  • Apelați la produsele DIY dacă sunteți doar un pasionat de lemn care a făcut pentru prima dată un obiect ce trebuie protejat.
  • Citiți întotdeauna eticheta pentru a vedea recomandările. Dacă aveți nevoie de un produs pentru exterior căutați această specificație. Dacă nu este trecută – nu-l luați.
  • Nu vă așteptați să obțineți rezultate extraordinare doar pentru că folosiți un produs al unui brand renumit. La finisarea lemnului, la fel de importante sunt condițiile de lucru și tehnologia.
  • Dacă sunteți un profesionist, dar nu ați mai lucrat niciodată cu un anumit produs, nu mizați pe experiență. Întrebați furnizorul despre condițiile și tehnologia de aplicare. Tipurile de lac pot fi foarte diferite si rezultatele la fel.
  • Nu folosiți lacul nitrocelulozic pentru orice fel de finisare. Este un lac cu multe calități, dar în niciun caz universal.

Boa sorte!

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

5 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Olá.

    Li vários artigos relacionados com o acabamento da madeira, mas ainda tenho algumas perguntas e ficaria muito grato se me pudesse dar uma resposta.

    1) Para a realização de um gazebo em madeira de pinho, tem algum artigo já escrito em que apresente todos os passos necessários para o acabamento? Lixar a branco, aplicar o primário (se aplicável), lixar novamente, aplicar o óleo de linhaça ou talvez lazura seja melhor. Procurei nos artigos já publicados, encontrei sugestões para o tratamento de madeiras exteriores, mas parece-me que vi mais para madeiras duras.

    1.1) Ainda relacionado com a moldagem, recomenda o aplainamento da madeira usada, ou basta lixar com 80-120? Sei que os resultados são diferentes, devido a processos mecânicos diferentes, mas tenho curiosidade em saber qual a opção recomendada para manter um aspeto autêntico

    2) O que recomenda para o tratamento exterior do OSB? Estamos a falar de um pequeno armazém de ferramentas, pelo que está fora de questão revestir com poliestireno e rebocar como uma parede normal. Sei que a tinta descascará com o tempo. Presumo que o óleo de linhaça ou a lazura também seriam mais recomendados neste caso?

    Desde já, obrigado!

    • Olá.
      1. Não dispomos de um gazebo em pinho, mas o acabamento não é muito diferente do da madeira dura. A madeira resinosa (abeto, é a que utilizamos principalmente) é muito utilizada no exterior e a sua resistência é boa. Tem de ser lixada com mais cuidado porque é mais "escamosa" em comparação com as madeiras duras - carvalho, acácia. A madeira deve ser lixada a um mínimo de 150, ou mesmo 180, para obter superfícies lisas. Em geral, os vernizes para exteriores também podem ser aplicados camada a camada. Neste caso, não há necessidade de primário. Para obter uma superfície lisa, lixar entre demãos com papel de grão 280 ou 320 ou esponjas abrasivas finas. Se o rótulo ou o vendedor recomendar a aplicação prévia de um primário, aplique 2 demãos de primário e uma demão de verniz.
      O óleo sicativado protege bem contra a humidade, mas não contra a radiação UV. Para esta proteção, deve conter algum pigmento. O pigmento do verniz torna-o mais resistente do que o óleo simples.
      1.1 Recomendo a lixagem porque a madeira precisa de absorver o seu interior e fá-lo melhor quando a madeira está "riscada". Existem várias extremidades de fibras que absorvem as substâncias protectoras (óleo, impregnante).
      2. Pode protegê-la, pintando-a com uma tinta resistente ao exterior (tinta à base de óleo). O problema de descascar é que a tinta absorve mais e não consegue "agarrar-se" à madeira. Tente lixar ligeiramente antes de pintar. Mas com o OSB o problema está nas áreas de corte, nas bordas. É aí que começa a absorver e a inchar. Essas áreas têm de ser tão bem protegidas quanto possível e afastadas da humidade.
      Espero ter sido útil.
      Tudo de bom!

      Não se esqueça de subscrever a "Revista din Lemn" impressa! Com apenas 58 lei/ano, pode informar-se sobre as novidades do sector, descobrir ideias para o artesanato ou segredos do ofício. Recordamos que o conteúdo da revista impressa é diferente do conteúdo do sítio Web. Detalhes no link abaixo. 
      Obrigado!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Subscrever a newsletter

pt_PT_ao90Português (AO90)