BRICOLAGE - Ideias para trabalhos manuais

Aprovisionamento manual: quando, porquê e como o fazer

Furniruirea manuala este un mod prin care poate fi reparată o piesă de mobilier sau poate fi crescută valoarea uneia făcută din panouri derivate din lemn sau chiar din lemn, dar dintr-o specie mai puțin valoroasă. Subiectul a venit tot de la voi, cei interesați de temele prezentate în revistă. De data aceasta intrebarea era despre furniruirea manuală și despre adezivii ce pot fi folosiți.  Am promis că voi dezvolta subiectul și așa a rezultat articolul de mai jos.

Furniruirea, soluția relativ simplă pentru a crește valoarea mobilierului

Furnirul, la fel ca și finisajul, poate fi folosit pentru a crește valoarea unei piese de mobilier. Nu este greu de înțeles cât este de schimbat în bine un mobilier din Aglomerado de partículas, MDF ou contraplacado care are aplicat furnir. Marea majoritate a celor care cumpără mobilă nu pot face diferența între mobila din masiv și cea furniruită. Iar daca mobila, în loc să fie căntuită este bordurată, foarte puțini vor fi cei care vor vedea diferența dintre desenul furnirului și cel al bordurii de masiv, fiind convinși ca mobila este din masiv. Spun asta tocmai pentru a înțelege cât de importantă este o furniruire bine făcută.

Surprinzătoare, la prima vedere, este furniruirea masivului. De ce să furniruiești o mobilă din masiv care, prin definiție, este mai valoroasă decât una furniruită? Pentru a-i crește valoarea. Folosind furnir dintr-o esență superioară (nuc, mahon, carvalho) ou com determinados efeitos (paltin măzărat, rădăcină de nuc, intársia) mobila va fi înnobilată. Dar nu este singurul motiv. Lemnul masiv are greutate diferită în funcție de cât este de dens. Nucul, stejarul sunt lemne mult mai grele comparativ cu teiul sau plopul, de exemplu. Mobila din tei sau plop furniruită cu nuc va arăta ca o mobilă de nuc, fiind însă mult mai ușoară. Dacă la o noptieră sau un dulăpior greutatea nu este atât de importantă, la o masă lungă de 4 m sau de un dulap cu 5 uși diferența va fi semnificativă.

Masivul se furniruiește și pentru a fi finisat mai ușor. Un lemn afânat, așa cum este choupo, se pătează mai ușor. Furniruit cu stejar sau cereja va fi mult mai ușor de finisat iar rezultatul va fi mai bun.

revestimento manual
Fonte da foto: lifestyle.danetti.com
Projeto "faça você mesmo

O aprovisionamento manual é efectuado, por exemplo, para repara o piesă veche de mobilier. În timp, adezivul cu care a fost lipit furnirul îmbătrânește și apar dezlipiri. El poate fi lipit la loc sau, dacă se rupe, poate fi reparat folosind o bucată mică de furnir. Uneori însă suprafața este atât de deteriorată încât furnirul trebuie înlocuit total.

Folosind furniruirea manuala se pot înfrumuseța unele obiecte. Un material folosit mult în proiectele de bricolaj este placajul. Cu ajutorul lui se pot face mici cutii de bijuterii, dar și polițe, rafturi sau chiar dulapuri. Pentru un aspect mai plăcut toate aceste obiecte pot fi furniruite.

Dar cum să faci acest lucru pentru a obține suprafețe frumoase, fără umflături sau defecte? Furniruirea industrială se face în prese speciale iar sub furnir nu rămân bule de aer care să strice aspectul. Folheados de madeira sunt prinse cu fir special (fir fuzibil) care le ține împreună și astfel nu apar defecte (fuguri – depărtarea la presare a foilor de furnir lăsând parțial descoperit suportul).

Când lucrezi acasă sau în atelier nu ai la îndemână dotările din fabrici și trebuie găsite soluții cât mai simple. Cea mai simplă „presă la cald” folosită pentru proiectele DIY este fierul de calcat. Este folosit pentru aplicarea canturilor, dar și pentru a repara furnirul stricat la un colț de masă.

Când piesele pe care vreți să le furniruiți sunt mai mari sau mai complicate iar furniuirea se face „la rece” (adezivul nu are nevoie de temperatură ridicată pentru a se întări) atunci aveți nevoie de :

  • trafaleți pentru aplicarea adezivului și pentru presarea furnirului pe suport (îndepărtarea bulelor de aer);
  • cola para madeira (tipo aracite), D1 ou D2 dacă obiectul va sta la interior în medii ferite de umezeală, D3 ou D4 pentru obiectele din medii cu risc de umiditate (baie, bucătărie) sau cele folosite la exterior;
  • clipes para fixação furnirului până la întărirea adezivului;
  • cutter pentru tăierea furnirului și îndreptarea marginilor.
revestimento manual
Fonte da foto: salvageinspirations.com
revestimento manual
Fonte da foto: joewoodworker.com
revestimento manual
Fonte da foto: notsomoderndrummer.com
Recomandări pentru furniruirea reușită a unui panou

Foile de furnir pe care le veți cumpăra din magazinele specializate nu sunt foarte late și se vând în pachete. Când furniruiți o piesă mare va trebui ca mai întâi să „construiți” o foaie de furnir de dimensiunea panoului. Foile în pachet sunt în ordinea în care au fost tăiate în fabrică, adică provin din aceeași bucată de lemn. Punându-le una după alta se va obține un desen secvențional. Dacă le veți pune tot una după alta, dar una pe față si alta pe dos, fiecare foaie va fi urmată de imaginea ei în oglindă.

Pentru a construi foaia de dimensiunile panoului furnirul este tăiat la dimensiuni, pus foaie lângă foaie și lipit cu scotch de hârtie. După furniruire acesta va putea fi îndepărtat cu ușurință. Dacă foile nu se potrivesc perfect pe lungime și rămân goluri între ele, trebuie îndreptate cu cutterul.

Pentru a urmări desenul furnirului este foarte important să nu încurcați foile. De aceea se recomandă ca înainte de decupare să fie numerotate. Numerele se vor scrie în 3 locuri pe aceeași foaie (sus, jos și la mijloc). Astfel, dacă rămân bucăți după tăiere, ele vor putea fi folosite pentru alte proiecte.

revestimento manual
Fonte da foto: woodworkersjournal.com
revestimento manual
Fonte da foto: creatingsowdust.com
revestimento manual
Fonte da foto: woodworkersjournal.com
revestimento manual
Fonte da foto: woodreview.com.au

După ce foaia de furnir a fost construită se aplică adezivul. Recomandat este adezivul tip aracet, dar pot fi folosiți și alții (poliuretanic, epoxidic). În cazul dispersiilor de poliacetat de vinil (tip aracet) însă timpul de priză este mai mare și dă timp pentru așezarea perfectă a furnirului pe panou. Adezivul tip prenadez nu este recomandat deoarece este necesar un timp de evaporarare a solventului (fază deschisă), după care reacția este destul de rapidă și pot apărea defecte. În plus, prenadezul este un adeziv pe bază de compuși de clor care au fost interziși de ceva vreme în CE.

Adezivul se aplică uniform, cu un trafalet, pe partea fără scotch de hârtie. Este apoi pus pe panou iar bulele de aer sunt scoase tot cu ajutorul unui trafalet, curat de această dată, care este plimbat pe toată suprafața. Se pune apoi un panou drept deasupra, pe post de presă și totul este prins în cleme până la întărirea adezivului (min.o oră sau cât recomandă producătorul). În țări precum SUA, Canada, am văzut că există pungi de vacuum pentru a lipi perfect furnirul de panou și a elimina bulele. Sunt exact ca cele folosite pentru alimente sau pentru a depozita hainele. Am căutat și la noi, dar n-am gasit.

revestimento manual
Fonte da foto: thewoodwhispererguird.com
revestimento manual
Fonte da foto: roarckit.com

Înainte de a folosi adezivul asigurați-vă ca reacționează la rece. Sunt și adezivi care reacționează la cald. În cazul adezivilor recomandați (tip aracet), creșterea temperaturii scade timpul necesar întăririi. De aceea în unele cazuri se foloseste fierul de călcat pentru lipire. Fierul de călcat nu trebuie să fie fierbinte ci numai cald. În cazul în care se folosesc adezivi termofuzibil atunci este necesară o temperatură mai ridicată. În acest caz este bine ca lemnul să fie protejat cu o cârpă.

Dupa ce adezivul s-a întărit se scot clemele, se îndepărteaza panoul folosit drept presă și scotch-ul de hârtie. Suprafața este șlefuită în alb și pregătită pentru finisare. Panoul poate fi furniruit în același mod pe ambele fețe.

Furniruirea manuala nu este o operațiune simplă și are nevoie de foarte multă răbdare. Dar dacă veți reuși să furniruiți singuri un panou pe care apoi să-l finisați satisfacția va fi foarte mare. Vă spun din proprie experiență. Succes!

revestimento manual
Fonte da foto: mp-m-and-e.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

6 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Boa noite. É possível colocar uma folha de madeira no bordo? De modo a obter um acabamento contínuo entre a frente e o bordo da placa. Por exemplo, numa porta. Muito obrigado

    • Olá.
      Sim, é possível. Há portas folheadas. Mesmo cego - um folheado mais espesso que se cola e dá a impressão de que a porta é feita de madeira maciça.
      É muito importante misturar a face e o rebordo para obter um acabamento contínuo. Deve-se misturar perfeitamente a 45º e rejuntar para garantir que o resultado será perfeito. Após a aplicação da massa, lixar bem o excesso de massa para ficar nivelado com a superfície e liso. Limpar o pó e aplicar o acabamento.
      Tudo de bom!

      Não se esqueça de subscrever a "Revista din Lemn" impressa! Com apenas 58 lei/ano, pode informar-se sobre as novidades do sector, descobrir ideias para o artesanato ou segredos do ofício. Recordamos que o conteúdo da revista impressa é diferente do conteúdo do sítio Web. Detalhes no link abaixo.
      Obrigado!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Olá,
    Chamo-me Marcel e peço-lhe que me diga como reparar a bancada de cozinha da fotografia. Já tentei com o ferro de engomar, mas os bordos do folheado ficaram duros e não assentaram para colar.
    A cola não penetra nas fendas por baixo do fio. Também coloquei pesos por cima, mas agora está como mostra a fotografia.
    Por favor, indique-me qual o adesivo a utilizar e como devo proceder. Muito obrigado.
    PS: Não sei como inserir fotografias.
    Deve ser enviado para o endereço eletrónico

  • Prezada Senhora,
    O artigo é bonito, mas eu gostaria de remover o folheado das pernas de uma mesa.
    Existe uma solução de remoção química?
    Obrigado

    • Olá!
      As colas modernas são bastante difíceis de atacar e o método mais simples de remover folheados antigos continua a ser a água e o vapor. Se não sucumbir a isto ou a diluentes ou acetona, é muito difícil encontrar um produto químico que ataque o adesivo e que seja seguro para trabalhar.
      A humidade e o calor atacam as colas antigas ou as colas normais sem catalisação. Uma vez que se trata de uma mesa e não de um móvel de casa de banho ou de cozinha, não creio que tenham sido utilizados produtos de colagem especiais.
      Deve colocar uma toalha húmida sobre a superfície folheada e passar a ferro com um ferro a vapor. Insista com o ferro para que o vapor penetre por baixo do folheado. Se houver uma área em que o folheado esteja solto, comece por aí. O vapor entrará mais rapidamente e amolecerá a cola. Se não houver uma área assim, procure uma aresta ou uma junta.
      Se o folheado tiver inchado um pouco, colocar uma fenda fina ou uma lâmina de faca fina e larga por baixo. Avançar suavemente, continuando com o vapor e puxando pelo lado não colado.
      Se o folheado já estiver dessoldado numa parte, pode tentar pulverizar uma mistura 1:1 de vinagre/água ou acetona/diluente sob a parte não soldada. Este método é válido para as colas mais fortes que não racham com água e vapor.
      Por vezes, especialmente nos móveis de retalhistas internacionais como a IKEA ou a KIKA, as colas utilizadas são muito difíceis de atacar. Neste caso, pode ser mais simples remover a camada de acabamento e aplicar o novo folheado sobre o folheado antigo, previamente reparado, onde existe um rasgão.
      Tudo de bom!

      Também pode saber mais sobre os seus temas favoritos em versão impressa. Ainda pode subscrever a receção das revistas publicadas em 2019 clicando na ligação abaixo. 
      Obrigado!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)