Cele mai frecvente întrebări recebidas dos leitores estão relacionadas com comportamentul lemnului la exterior și de ce ar trebui făcut pentru a fi cât mai rezistent. Rezistența lemnului la exterior nu depinde doar de calitatea materialelor cu care se face finisarea sau de modul cum sunt aplicate ci și de cât de bine se comportă lemnul natural la acțiunea factorilor externi. De multe ori rezistența la exterior este confundată cu durabilitatea. Durabilitatea este, însă, o proprietate mai vastă care arată cât de rezistent este lemnul la factori de stres fizici, chimici și biologici. Este proprietatea de care trebuie să țină seama inginerii și arhitecții când folosesc lemnul în proiecte de construcții sau amenajări interioare, mai ales când acestea sunt structurale.
Lemnul nu are aceeași rezistență la exterior indiferent de specie, lucru descoperit cu mult timp înainte de a fi supus unor determinări sofisticate de laborator. În urma folosirii lui, oamenii au descoperit că unele specii sunt mai rezistente decât altele. Din experiență au aflat care sunt cele mai rezistente la ploaie și ninsoare, în pământ sau apă. Așa au știut să aleagă cel mai bun lemn pentru stâlpii de rezistență ai caselor e cercas, cel pentru corăbii sau pilonii locuințelor lacustre.
Rezistența lemnului la contactul cu solul. Clase de rezistență
Cel mai important criteriu pentru stabilirea unei clasificări a lemnului folosit la exterior este rezistența la contactul cu solul. În zona de contact, lemnul este foarte solicitat, agresiunea factorilor de mediu fiind maximă. Dacă aveți curiozitatea să vedeți cum arată un țăruș care a stat în pământ o perioadă de timp mai lungă, veți observa că zona cea mai „mâncată”, mai subțiată, este exact cea de la contactul cu solul. Iar partea care a stat în totalitate în pământ a rezistat mult mai bine.
Pornind de la acest criteriu au fost stabilite clase de rezistență. Acestea se regăsesc în standardul Comunității Europene EN 350-1, standard valabil și în România. Iată care sunt cele 5 clase de rezistență:
- Clasa 5 – lemnul este perisabil, rezistența în timp fiind sub 5 ani (sub 1 an la unele țări din CE). În această categorie se găsește choupo, fagul, bétula
- Clasa 4 – lemn puțin rezistent. Speciile încadrate în această clasă rezistă între 5 și 10 ani. [ pinho , mólido ]
- Clasa 3 – lemn cu rezistență moderată. Intervalul de timp 10-15 ani. [ douglas, larica ]
- Classe 2 - madeira durável. Duração: 15-25 anos. [ carvalhocastanho, acácia, cedru roșu ]
- Classe 1 - madeira muito durável. Mais de 25 anos. [ teciroko ]
Factori externi care reprezintă o agresiune pentru lemn
Rezistența lemnului la exterior nu este determinată doar de cât de bine rezistă la contactul cu solul. Sunt lucrări care chiar nu iau în seamă acest criteriu (placarea caselor cu lemn, acoperișuri, structuri poziționate pe piloni). În acest caz trebuie văzut cât de bine se comportă lemnul la dilatare și contragere, cât de mult crapă din cauza schimbărilor sezoniere de umiditate sau temperatură, cât de rezistent este la acțiunea razelor soarelui sau cât de repede este atacat de ciuperci, mucegaiuri sau insecte.
Din teste de rezistență, măsurători ale unor parametri și simpla observare a compartamentului lemnului în timp s-a concluzionat că lemnul care conține rășini sau taninuri este mult mai rezistent la acțiunea apei. Este cazul lemnului de resinoso ou o de acácia. De aceea, specii cu rezistență scăzută la contactul cu solul, cum este pinul sau molidul, sunt totuși folosite la construirea caselor. Construcțiile sunt însă așezate pe fundații din piatră sau beton, evitând contactul direct cu solul.
Specii care se comportă foarte bine la exterior sau în apă sunt stejarul, castanul și ulmul. Stejarul a fost folosit intens în trecut la construirea vapoarelor, iar castanul (nu cel cu fructe comestibile), răspândit în Italia, a fost folosit, alături de stejar, la construirea pilonilor pe care se spijină și astăzi casele din Veneția.
Dintre toate speciile cel care se comportă foarte bine la toate testele de rezistență la exterior este o tecul. Este lemnul ce poate fi folosit la exterior și fără protecție, proprietățile lui rămânând neschimbate o lungă perioadă de timp.
Mai multe informații despre comportamentul diferitelor specii la acțiunea ciupercilor xilofage, a gândacilor de lemn sau termitelor, se găsesc în standardul EN 350-2. O lucrare cu foarte multe determinări, cifre și informații tehnice despre durabilitatea diferitelor specii de lemn din țară găsiți aqui.
Este lemnul aceleiași specii la fel de rezistent indiferent de vărstă, mod de debitare sau structură internă?
Rezistența lemnului la exterior este diferită și în interiorul aceluiași trunchi. Există o diferență foarte mare între alburn și duramen. În secțiunea perpendiculară pe axul trunchiului se văd, la majoritatea speciilor, două zone: una mai deschisă la culoare aflată spre exterior (imediat dupa scoarță) – alburno – și una centrală, mai închisă – duramen.
Alburnul este zona prin care se transmite hrana când copacul este în picioare și de aceea este mai afânată și absoarbe apa cu mare usurință. Duramenul este zona „bătrână” a copacului, zona de rezistență, care nu mai este folosită pentru transportul de hrană. Este mai dură, mai compactă, fără tendința de a absorbi hrana. Ca lemn tăiat, în zona de capete de fibră, alburnul absoarbe mult mai multă apă comparativ cu duramenul. De aceea, alburnul tuturor foioaselor este încadrat în Clasa 1 de rezistență la contactul cu solul. Cheresteaua unui lemn socotit rezistent la exterior nu va fi la fel de rezistentă dacă va conține și alburn.
Absorbția este diferită și în funcție de vârstă pentru că proporția între alburn și duramen se schimbă odată cu vârsta. Proporția de alburn este mai mare la tinerețe, când nevoia de hrană este mare. Cu timpul, parte din lemn se durifică, copacul devenind mai rezistent, mai greu de doborât. Este motivul pentru care nu se aleg copaci tineri pentru case și structuri de rezistență.
Am spus doar despre alburnul foioaselor pentru că la rășinoase lucrurile sunt diferite. La ele este foarte greu de deosebit alburnul de duramen (la molid este imposibil), iar absorbția nu este atât de diferită pentru că transportul hranei în rășinoase se face printr-un sistem diferit. Rășinoasele nu au pori, absorbția apei făcându-se mult mai încet. Higroscopia (capacitatea de a absorbi apa) este mult mai mică și de aceea, molidul este un lemn folosit cu succes la exterior.
Capacitatea de absorbtie a apei este determinată și de modul de debitare a lemnului. Apa este absorbită mai greu în elementele tăiate pe direcție radială sau tangențială, acestea fiind de preferat atunci când este ales lemnul pentru exterior.
Creșterea rezistenței lemnului la exterior
Pentru a avea o construcție din lemn rezistentă la exterior trebuie să ne asigurăm că:
- lemnul are o umiditate mai mică de 20%, dar mai mare de 14%
- este cât mai bine protejat pentru a nu absorbi apa. Un lemn care nu intră în contact cu apa sau vaporii de apă, în condiții atmosferice normale, nu va depăși un conținut de 15-16% umiditate
- nu a fost atacat de insecte, ciuperci sau mucegaiuri și este protejat împotriva unui eventual atac al acestora
- materialele cu care este protejat sunt rezistente, iar protecția este aplicată pe toate fețele sau muchiile lemnului.
Sobre materialele pentru protecția lemnului la exterior am vorbit și cu alte ocazii. Sunt de preferat materialele elastice sau cele care nu fac peliculă. Așa cum ați auzit de nenumărate ori, lemnul lucrează adică variază dimensional în funcție de valorile umidității exterioare. O peliculă rigidă va crăpa, iar protecția va dispărea. De aceea recomand frecvent óleo sau ceara pentru protecția lemnului.
Două lucruri vreau să subliniez legat de finisarea lemnului pentru a-l face cât mai rezistent la exterior:
- fără o întreținere corespunzătoare niciun material nu va rezista perfect ani de zile
- produsele transparente nu sunt rezistente la exterior. Chiar dacă asigură protecția la apă nu o asigură pe cea la radiația UV. Lemnul tot își va schimba culoarea în timp. Cele mai rezistente sunt vopselele colorate (nu albe), iar pe locul 2 sunt lazurile colorate semitransparente.
Sper ca informațiile de mai sus să vă fie de folos. Dacă găsiți articolul interesant și pentru alții, îl puteți distribui. Iar dacă aveți neclarități sau întrebări, lăsați-le mai jos, în zona dedicată. Veți primi cu siguranță răspuns.
Olá, gostaria de construir uma casinha de criança em altura. Que tipo de madeira recomendam para a sua realização e que materiais de manutenção?
Olá!
Madeiras macias, abeto ou pinho (ou larício, mas mais difícil de encontrar e mais caro). São acessíveis, duráveis no exterior e têm pesos específicos mais baixos. O carvalho e a acácia também são bons para o exterior, mas são espécies mais duras - mais difíceis de trabalhar, mais difíceis de maquinar - mais pesadas e mais caras.
Na minha opinião, para uma casa deste tipo, o melhor acabamento é o óleo. Utilize verniz colorido à base de óleo porque também é resistente ao sol (radiação UV) e não apenas à humidade. Se não quiser que a madeira apareça (para a pintar), use tinta à base de óleo ou tinta alquídica (esta última é mais barata).
Seguem-se algumas ligações que o podem ajudar.
Tudo de bom!
https://revistadinlemn.ro/2018/08/03/12-reguli-simple-pentru-a-avea-constructii-din-lemn-rezistente-la-exterior/
https://revistadinlemn.ro/2018/06/25/8-cele-mai-frecvente-intrebari-despre-protejarea-lemnului-la-exterior/
https://revistadinlemn.ro/2019/04/17/7-reguli-de-respectat-la-finisarea-cu-ulei-a-lemnului/
https://revistadinlemn.ro/2017/09/20/lemnul-de-larice-stejarul-coniferelor/
Olá, gostaria que me dissessem qual a madeira a utilizar para uma bancada de 8 cm no máximo 10 cm que irá suportar um pequeno lavatório de pedra natural colocado na casa de banho. Muito obrigado
Olá!
Pode utilizar acácia, carvalho, resinoso. A solução construtiva é muito importante, porque a água não deve ficar encharcada se entrar em contacto com a madeira, e o ar deve circular para permitir a secagem. Se estas condições não forem respeitadas, a madeira deteriora-se com o tempo, por mais resistente que seja. Recomendo o acabamento com óleo. É uma proteção muito boa contra a água.
Tudo de bom!
Olá! Em primeiro lugar, permitam-me que vos felicite pelos materiais muito interessantes. O facto de também dedicar o seu tempo e responder a quem pergunta, tem toda a minha estima e admiração. Tenho uma garagem em madeira de rasionase, já foi envernizada, mas gostaria de a proteger, pois tenho visto vespas a fazer ninhos e algumas das barras de madeira estão rachadas e gostaria de saber se basta aplicar um verniz translúcido espesso, Sadolin Extra, ou é necessário algo mais? Além disso, como o pó se acumulou nos postes de madeira ao longo do tempo, o que posso utilizar para os limpar? É suficiente passar um pano húmido, pulverizar com um jato de água e deixar secar durante alguns dias? Obrigado pela vossa gentileza!
Olá!
Obrigado pelo vosso apreço!
Se o verniz utilizado anteriormente não era à base de água, pode utilizar Sadolin Extra. Sadolin é um verniz alquídico, semelhante às tintas à base de óleo e não é compatível com produtos à base de água. Não aplique uma única camada espessa, uma vez que as camadas espessas racham com o tempo devido à tensão da película. A regra para envernizar/pintar é: mais demãos e mais finas. Neste caso, aplique 2-3 camadas de verniz. Se o verniz for muito espesso, pode diluí-lo com white spirit (petrosina, gás) ou outro derivado do petróleo (gasolina). Não é necessário aplicar mais nada sobre o verniz.
Para a limpeza, um jato de água seria mais eficaz. Ao estar no exterior, a sujidade que se acumula ao longo do tempo é mais consistente e é mais difícil de remover quando limpa com um pano húmido. Depois de lavar bem com a mangueira, passe um pano para remover a sujidade mais persistente. Deixar de molho antes de envernizar.
Boa sorte!
Descobri este sítio na sequência da minha pesquisa sobre trabalhos em madeira. Há cerca de 6 anos que ando a fazer experiências e a construir coisas, desde que me mudei de um apartamento para uma casa com quintal. Fiz um terraço de madeira ligado à casa, fiz o sótão, com isolamento extra, também fiz móveis. À medida que fui progredindo, adquiri também ferramentas eléctricas mais potentes, uma serra circular estacionária, para além de serras manuais, brocas, etc. Agora estou a pensar comprar um machado elétrico. A razão é a seguinte. Descobri um monte de salgueiros, com 2-3 metros de comprimento e 10-15 cm de diâmetro, com cerca de 10 anos, nas traseiras de um edifício na quinta dos meus pais. Além disso, nesta primavera, cortei um pomar de ameixeiras (100) que tinham deixado de produzir, plantadas em 1990. Recuperei algumas inteiras, têm cerca de 15-20 cm de diâmetro e tenciono fazer algo com elas. Por enquanto estou a deixá-las secar.
A minha pergunta é quanto tempo é necessário para as deixar secar antes de cortar as talas. A intenção é fazer as tábuas e alguns móveis pequenos, mesa de café, prateleira, corpo de estante. Não sei o que fazer com o salgueiro. São finas, mas poderiam ser cortadas em tábuas e depois coladas umas às outras, tudo para fazer um tampo de mesa. Que conselhos têm sobre a sua utilização? Estas são secas, no mínimo 10 anos. Além disso, tenho de desmantelar uma pocilga feita de salgueiro, com cerca de 60-70 anos, e penso que posso recuperar alguns dos ramos de 10-12 cm, bastante estreitos.
Ótimo!
Boa noite!
Parabéns, coragem e determinação!
Quando se trata de ameixas, quanto mais cedo as aplainar, melhor. Trata-se de uma madeira de alta densidade que corre o risco de rachar. É aconselhável isolar as extremidades com uma solução de aracite, de cera, de parafina ou de primário diluído. A casca deve ser retirada rapidamente para evitar o risco de entrada de insectos na madeira. A madeira de ameixoeira é muito bonita, um verdadeiro presente para os entusiastas. Antes de a transformar, a humidade deve ser de 8-12% se a utilizar em interiores. Caso contrário, existe o risco de empenar ou rachar. Deixo abaixo o artigo sobre a madeira de ameixoeira, talvez o inspire.
A madeira de acácia é muito apreciada para a estrutura de resistência das casas e para os projectos exteriores (gazebos, pérgulas, cercas). É muito durável. A acácia recuperada da pocilga será muito dura e forte. Os vapores dos excrementos dos animais tornam a madeira tão forte que, por vezes, o machado salta quando se lhe bate.
Alguns artigos no final, espero que vos sejam úteis.
Boa sorte com os seus novos projectos!
https://revistadinlemn.ro/2021/11/17/irizatiile-roz-violet-olive-sau-gri-fac-din-lemnul-de-prun-unul-remarcabil/
https://revistadinlemn.ro/2016/11/02/salcamul-cel-puternic-rezistent-si-frumos/
https://revistadinlemn.ro/2017/07/29/cum-construit-foisorul-din-salcam-recuperat-dintr-un-vechi-hambar/
https://revistadinlemn.ro/2022/06/23/ce-solutii-au-tamplarii-pentru-reducerea-craparii-lemnului-la-capetele-bustenilor-grinzilor-si-scandurilor/
https://revistadinlemn.ro/2017/07/04/uscarea-lemnului/
https://revistadinlemn.ro/2021/09/02/am-taiat-nucul-cum-il-usuc-sa-nu-crape/