Deco&Design - Mobiliário

Estilos de mobiliário - Empire

Stilul Empire este legat direct de Napoleon Bonaparte – Napoleon I – și de perioada în care a fost împărat al Primului Imperiu Francez (1804-1814). Empire înseamnă imperiu în franceză, de aceea îl întâlnim uneori ca stilul Imperial. A fost creat pentru a glorifica măreția Franței și a împăratul ei și a fost impus de conducerea totalitară  vremii cu ajutorul protocoalelor și regulamentelor ce vizau producțiile din artă. Creațiile stilului au fost puternic dominate de influențele romane, grecești și egiptene. Datorită campaniilor militare ale lui Napoleon stilul s-a răspândit în Europa, venind în contact cu alte stiluri și influențându-le. Elementele specifice aduse stilurilor europene Regency și Biedermeier, dar și al celui Federal, din SUA, sunt recunoscute de specialiști.

estilo império
Cadeiras império em nogueira Fonte: Braunrigg interiors e antiguidades decorativas
Apariția și caracteristicile stilului Empire

Stilul Empire este considerat a doua etapă a Neoclasicismului. El înlocuiește stilul Directoire, minimalist și auster, cu unul care emană bogăție afișată și putere. Cu toate că Napoleon a fost cel care l-a impus, părinții lui sunt considerați Charles Percier și Pierre Fontaine, arhitecți francezi care au studiat la Roma și au fost puternic influențați de capodoperele Imperiului Roman. Ei au fost și creatori de mobilier în acest stil, unul din beneficiarul mobilei proiectate de ei fiind chiar Napoleon.

Stilul combină simbolurile Romei antice cu cele ale Egiptului antic și elementele arhitecturii grecești. La ele se adaugă monograma împăratului, un N într-o coroană de frunze de dafin, emblema sa – albina, săbii, reprezentări ale trofeelor și blazoanelor militare. Elementele clasice precum frunza de acant, caprifoiul stilizat, labele de animal, cornul abundenței (cornucopia), coloanele, delfinii, lirele, vulturii sau rozetele sunt completate cu cele de influență egipteană: sfincși, lei înaripați, flori de lotus, cariatide, scarabei.

Formele obiectelor și ale construcțiilor sunt masive, monumentale, decorațiunile abundente și simetrice. Simetria este o caracteristică principală a stilului, iar când nu este păstrată în stânga și în dreapta obiectului, elementul de decor folosit respectă regulile de simetrie. Coloanele folosite sunt cele corintice, stilul simplu și auster al celor ionice și dorice fiind insuficient. Se folosește mult bronzul aurit și culorile care dau un aer imperial încăperilor: alb, gri, albastru, roșu. Totul este măreț, impunător, bogat ornamentat.

Stilul Empire în mobila

Mobilierului Empire are un caracter impunător și masiv, menit să impresioneze. Piesele sunt de dimensiuni mari, cu forme geometrice simetrice, suprafețe plane și elemente decorative care fac mobilierul să arate impunător și glorios. Aspectul este rigid, iar acest lucru se răsfrânge și asupra utilității, făcând piesele incomode. Scaunele au picioarele solide terminate în labe de animal și spătarul drept, tapițat. Brațele au aspect de chip de femeie, sfincși sau lei înaripați. Mesele au blat rotund, acoperit uneori cu marmură, cu trei picioare în formă de cariatide, lebede sau lei înaripați ce se sprijină pe soclu triunghiular. Uneori masa are un picior central, ca un postament, finalizat cu trei labe de leu. Mesele de toaletă au coloane sub formă de cariatide care încadrează oglinda ovală și blat de marmură albă.

Inițial a fost folosit pentru construcția pieselor de mobilier lemn prețios, de mahon, acaju și miudezas. Campaniile militare duse împotriva Marii Britanii au dus la blocadă în ceea ce privește lemnul exotic, sursele reducându-se doar la coloniile franceze. Astfel a început să fie folosit lemn din surse locale – nuc, arțar, ulm, paneleiro – mobilierul fiind înnobilat cu decorațiuni din bronz aurit și argint. Speciile exotice au fost folosite mai mult pentru obținerea de mici obiecte sau pentru obținerea furnirului.

O altă caracteristică a stilului este prezenta obiectelor de decor masive, impunătoare, abundent decorate pe blaturile meselor sau altor piese de mobilier sau polițele șemineurilor. Ceasurile cu statui, sfeșnicele în formă de cariatide, obiectele ceramice decorate cu picturi ce amintesc de Roma sau Grecia antică sunt doar câteva dintre ele.

estilo império
Detaliu masă sursa: Metropolitan Museum of Art, New York
Influențe asupra altor stiluri

Perioada de glorie a stilului a fost pe durata domniei lui Napoleon. Odată cu dispariția lui , stilul a pierdut din influență însă a fost reluat la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. În 1980 a fost din nou o revigorare a stilului, dar de scurtă durată.

Italia a fost una din țările care a preluat cu entuziasm stilul mai ales că influențele romane erau evidente. Aici influență stilului a fost foarte puternică și a durat până aproape de sfârșitul secolului, unii specialiști numindu-l chiar Empire italian. Prin generalul Bernadotte – viitorul rege Karl Johan – stilul a ajuns și în Suedia, unde a fost denumit însă după cel care l-a adus.

Răspândirea în Europa a dus la influențarea stilurilor locale. În Anglia a împrumutat elementele stilului Regency, iar în Germania a influențat stilul Biedermeier, care a luat robustețea și prestanța, renunțând însă la opulență și grandoare. În Rusia, învingerea lui Napoleon a dus la o preluare a stilului ca un simbol al înfrângerii. Stilul a ajuns și în Statele Unite influențând puternic stilul Federal.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

1 comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)