O vizită făcută de curând mi-a reamintit cât de importantă este alegerea mesei în raport cu scaunele. Masa, veche și frumoasă, era însoțită de scaune cumpărate de curând, foarte potrivite mesei din punct de vedere estetic, dar inconfortabile. Masa prea scurtă comparativ cu scaunele lăsa prea puțin loc picioarelor sub ea, dând senzația că sprijineam cu toții blatul cu picioarele. De asemenea, scaunele nepotrivite ne făceau să fim prea sus față de blat, iar pentru a mânca ne aplecam mult, lucru deloc confortabil. Este adevărat, suntem diferiți ca înălțime și greutate, dar alegând corect masa și scaunele se stabilesc anumite raporturi care fac șederea confortabilă pentru majoritatea dintre noi. Pentru același confort, masa se alege și în funcție de dimensiunile spațiului în care va sta. Într-un spațiu generos poate fi integrată orice masă, indiferent de formă sau dimensiuni. Dar puține case au astfel de spații, mult mai multe sunt cele unde masa are locul ei bine definit. În acest caz ea trebuie aleasă cu atenție ținând cont de câteva criterii.
Alegerea mesei de sufragerie (dinning) se face în funcție de spațiul disponibil
Pentru ca toți mesenii să se simtă bine, iar ridicarea și așezarea lor la masă să se facă fără a deranja alte persoane, masa trebuie să aibă în jur 1 metru, pe fiecare latură. Acest spațiu asigură, atât șederea la masă, cât și mișcarea în spatele celui așezat fără ca acesta să fie deranjat. Distanța se măsoară de la blat până la peretele, obiectul sau mobilierul aflat în apropiere. În cazul mobilierului trebuie ținut cont și de deschiderea ușilor, dacă acel mobilier va fi accesat în timpul mesei (dulap unde sunt ținute farfurii, tacâmuri). Aceasta este situația ideală, dar știm bine că idealul este greu de găsit. Pentru situații diferite de cea ideală trebuie luat în considerare un spațiu minim este de 50 cm, spațiu care asigură șederea la masă, așezarea și ridicarea normală.
Mesele au diverse forme – rotunde, pătrate, dreptunghiulare – și unele sunt mai potrivite ca altele în anumite spații. Într-un spațiu dreptunghiular se potrivesc mese dreptunghiulare, pe când într-unul pătrat cele rotunde sau pătrate dau mult mai bine. Dacă spațiu este mare, iar cel dedicat mesei este delimitat prin așezarea mobilierului, arhitectură sau elemente de design interior, la alegerea mesei se ține cont de spațul delimitat.
Cum o astfel de masă este în primul rând un obiect de mobilier, la alegere este important și criteriul estetic. Masa trebuie să se integreze în decor dând senzația de armonie. Asta nu înseamnă că trebuie să fie neapărat în același stil sau culoare cu restul mobilierului. Uneori o pată de culoare sau un stil diferit sunt chiar indicate într-un spațiu pentru a nu fi monoton. Trebuie însă să se îmbine armonios și să nu umple camera dând senzația că altceva nu mai există.
Masa în raport cu scaunele.
Cea care determină confortul celor ce stau la masă este distanța dintre șezutul scaunului și blatul mesei. Cum blatul meselor poate avea grosimi sau soluții constructive diferite, trebuie luată în considerare atât distanța de la șezut la partea inferioară, cât și la cea superioară a blatului. Distanța la partea inferioară este importantă pentru felul cum încăpem la masă și cât de bine stau picioarele sub masă, iar cea între șezut și partea superioară a blatului ne asigură poziția la masă și confortul în momentul în care mâncăm.
Distanța minimă de la șezut la partea de jos a mesei nu trebuie să fie mai mică de 9 cm. În acest caz spațiu este destul de strâmt, dar totuși se poate sta. Nu este însă plăcut pentru cei care obișnuiesc să schimbe des poziția picioarelor. La 12 cm lucrurile devin în regulă, spațiu este suficient chiar și pentru a mișca picioarele. Ideal ar fi să avem 15 cm pentru ca picioarele să încapă bine și să să le putem mișca în voie fără a face masa să se zguduie. Importantă este și lățimea mesei pentru a nu sta genunchi în genunchi cu cel din față. Lățimea unei mese nu trebuie să fie mai mică de 80 cm, la alegerea acestei valori intrând și criterii legate de așezarea la masă, la care voi reveni imediat.
Distanța de la șezut la partea superioară a blatului trebuie să se încadreze între 24 și 30 cm. Mai mică de atât înseamnă să ne aplecăm prea mult pentru a mânca și asta va duce la dureri lombare. O distanță mai mare de 30 cm ne va forța să ridicăm coatele când mâncăm, iar poziția nefirească va duce la dureri și amorțeli în brațe și chiar la dureri în zona cervicală. Și în acest caz există o distanță optimă care este de 26 cm.
În general, majoritatea scaunele se construiesc acum cu o distanță a șezutului de la sol de 48-50 cm, iar masa cu înălțimea de 75-80. În principiu cotele de siguranță sunt atinse, dar cel mai bine este ca potrivirea dintre ele să fie verificată atunci când sunt cumpărate.
Spațiul necesar fiecărei persoane. Numărul de persoane în funcție de dimensiunile blatului
Spațiul alocat unei persoane la masă pentru a se simți confortabil trebuie să fie de 60 cm. Am amintit acest lucru și aqui, când am vorbit despre dimensiunile scaunelor și ce înseamnă un scaun confortabil. Alegem masa de 2, 4, 6….n peroane ținând cont de acest criteriu, dar și de cum sunt poziționate picioarele. Pentru mesele dreptunghiulare, în cazul în care sunt așezate persoane și în capul mesei, trebuie alocat un spațiu de 30 cm din lungimea mesei pentru fiecare dintre laturi. Adică, pe fiecare lungime a mesei vor fi 2 zone de 30 cm pe extreme, după care spațiul rămas trebuie să fie multiplu de 60 cm.
Spațiul la mese este influențat și de sistemul de susținere al mesei. Mesele dreptunghiulare ce au picioarele chiar pe colțuri permit folosirea spațiului mai eficient decât cele cu picioarele montate pe un cadru mai mic decât blatul. Mesele cu picior sau sistem de susținere central sunt și mai permisive din punct de vedere al așezării la masă pentru că persoanele nu mai sunt deloc incomodate. Și forma blatului influențează numărul persoanelor de la masă. Mesele dreptunghiulare și cele pătrate sunt mai eficiente din acest punct de vedere decât cele rotunde.
Lățimea este și ea reglementată. Sa consideră că o masă nu trebuie să fie mai îngustă de 80 cm pentru că nu va mai exista spațiu central pentru platouri sau decoruri. Fiecare persoane ar trebui să aibă 30 cm din lățimea mesei pentru propria farfurie, tacâmuri și pahare. Calcularea lățimii se face ținând cont de acest criteriu. Ce este mai mult de 2×30 cm este spațiu central folosit pentru platouri și decoruri.
Știu că atunci când suntem cu familia și prieteni dragi, oricât am fi de înghesuiți, tot ne simțim bine. 🙂 Totuși sper să vă fie de folos informațiile și să țineți cont de ele când vă veți amenaja casa sau apartamentul. Iar dacă vreți să mai vorbim pe subiect, scrieți mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.
Parabéns por todos os pormenores! Muito útil para estimar um espaço de refeições num terraço 🙂
Obrigado!