DIY - Veredelungstechniken

Stärkere und zähere Folien mit Katalysatoren

Despre catalizatori am amintit atunci când am vorbit despre Polyurethan-Lacke oder die Acryl. Ei nu se folosesc numai cu aceste tipuri de lacuri, fiind parte de reacție și cu alte lacuri. Cu unele materiale se folosesc numai pentru a le îmbunătății anumite calități si nu ca o condiție pentru uscare. Catalizatorii nu sunt ca un solventul ci sunt parte de reacție, formând împreună cu componenta de bază pelicula de lac (lacurile poliesterice fac excepție, dar despre asta altădată). De aceea cred că rolul lor merită o explicație mai detaliată.

Încep prin a vă ruga să nu va speriați, pentru că am să vorbesc puțin ca la ora de chimie. Știu că numai cuvântul „chimie” deja v-a înjumătățit, dar vă rog să treceți peste fobie. Am să încerc s-o „umanizez” puțin. Cum spuneam, catalizatorii sunt parte din procesul de formare a peliculei. Amestecul dintre cele doua componente A și B este astfel gândit încât, în urma reacției chimice care are loc între ele, să rezulte un produs total nou – pelicula de lac – cu proprietăți diferite. Dacă raportul de amestecare nu este respectat rezultă alt produs, cu alte calități.

Katalysatoren
Bildquelle: casefoam.com

Să luăm exemplul Polyurethan-Lacke. Între componente are lor o reacție chimica numită reticulare. Este ca și cum persoanele din 2 grupuri diferite și-ar da mâinile si s-ar prinde într-un joc. Jocul este calculat în așa fel ca fiecare persoană să se lege de alte 2 din grupul celălalt. Gandiți-vă acum că fiecare persoana are 4 maini (cam așa se întâmplă la reticulare) și se leagă de 4 persoane. Vă imaginați ce rezultă? Cât de bine va fi prinsă fiecare persoană în joc și cât de greu va fi ca această masă de oameni să fie atacată din afară? Așa se explică duritatea mult mai mare a unei pelicule catalizate si proprietățile ei superioare.

Există întotdeauna un raport de amestecare intre cele 2 componente. Dacă nu este respectat pot apărea probleme. Revenind la modelul de mai sus, dacă nu se respectă numărul de persoane vor rămâne mâini libere sau chiar persoane neprinse în  joc, fie de o parte fie de cealaltă. Aceste mâini libere se pot prinde oricând de altceva și asta poate dăuna jocului. Când numărul mâinilor libere este mic, chiar dacă se prind de altceva nu pot influența o masă așa mare cum este totalitatea jocului. Dacă însă mâinile libere ajung sa domine, pot duce jocul spre direcții ce nu pot fi prevăzute.

Katalysatoren
Bildquelle: blog.minwax.com

Cam asta se întâmplă cu raportul de amestecare. La variații mici influența este și ea mică. Atunci când amestecul diferă considerabil față de recomandări, partea aflată în exces începe să domine și de multe ori nu se poate prevedea urmarea. În mare, lacul în exces înseamnă o peliculă moale sau una care nu se usucă, iar catalizatorul în exces însemnă o peliculă mai casantă, mai friabilă. Dar nimeni nu poate spune cu exactitate ce alte efecte secundare pot apărea.

Sunt produse care pot fi folosite și cu, dar și fără catalizatori. Este cazul unor materiale hidrodiluabile, dar și al nitrocelulozicelor (nitro combinate) sau al celor acrilice. În acest caz produsele se usucă și fără a fi catalizate, uneori într-un timp mai lung. Prin adăugare de catalizator se ajunge la acel grad de reticulare care dă peliculei rezistențe superioare.

Mai trebuie știut că întăritorii (cum se mai numesc catalizatorii) sunt subsțante sensibile la umezeală. Continuând ideea de mai sus, cu apa se joacă de plăcere, asa că atunci când o gasesc reacționează imediat și se transformă într-o substanță solidă, albă și foarte casantă. Reacționează și cu umiditatea din aer, cea sub formă de vapori, de aceea bidoanele de catalizator nu trebuie lăsate deschise.

Katalysatoren
Bildquelle: s3.amazonaws.com

Calculați bine cum veți folosi catalizatorul pentru că, chiar dacă bidonul este ținut închis, după o perioadă el tot se va întări. Umiditatea existentă în aer, care a intrat în bidon în momentul deschiderii, încet-încet va activa catalizatorul și-l va face să reacționeze. Pentru a nu se întâmpla acest lucru cu catalizatorul din bidonul original, ambalarea se face în mediu de azot.

Im Fall von wasserlösliche Produkte catalizate trebuie respectat un anumit mod de amestecare pentru a nu avea probleme. Se adaugă întâi apa de diluție în produsul de baza, se amestecă foarte bine, după care se adaugă catalizatorul, în fir subțire, sub amestecare. Se evită astfel intrarea catalizatorului în contact direct cu apa și transformarea lui în mici particule solide care pot înfunda pompele sau pistolul de pulverizare.

Doresc foarte mult ca acest articol să vă ajute sa înțelegeți mai bine anumite reguli atunci când finisați lemnul și sper ca el să nu fi fost foarte academic. Ceea ce îmi doresc este să ajungem împreună să facem mobile cât mai frumoase și nu să vă amintesc de orele de chimie. 🙂

Katalysatoren
Bildquelle: blog.capricoast.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

4 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Sie haben eine sehr klare Erklärung geliefert. In der Schule bin ich vor der Chemie davongelaufen. Aber so wie Sie es hier dargestellt haben, verstehe und liebe ich es. Und dem Holz immer näher zu kommen. Bitte machen Sie weiter mit Ihren Erklärungen. Sie stellen hier einige großartige Lektionen ein. Ich danke Ihnen.

    • Chemie muss keine Angst machen, denn wir leben ständig mit ihr. Ich bin froh, dass ich mich klar ausgedrückt habe, und ich danke Ihnen, dass Sie mir das gesagt haben.

      • Ich möchte einen Tennisschläger lackieren, der aus Kohlefaser besteht. Was raten Sie mir, und welche Produkte sollte ich kaufen?

        Ich habe im Netz einen Artikel in englischer Sprache gefunden, aus dem ich etwas weiter unten veröffentlicht habe.
        Fast alle Oberflächen, die Sie auf kommerziellen Produkten finden - Autos, Tennisschläger, Fahrräder, vorgefertigte Holzböden usw. ... verwenden
         oder chemisch katalysierte Formulierungen,
         oder UV-katalysiert.

        Nichts davon finden Sie in einem normalen Baumarkt oder Farbengeschäft.

        Chemisch katalysierte Farben sind in der Regel zweikomponentige Mischungen, die wie Epoxidharz oder Glasfasern aushärten, obwohl es Unterschiede zwischen diesen Harzen und den in Farben verwendeten Harzen gibt.

        • Guten Abend!
          Die widerstandsfähigsten Lacke für Holz sind chemisch gehärtete oder UV-gehärtete Lacke. In beiden Fällen ist die Beständigkeit auf die fortgeschrittene Polymerisation des Harzes durch einen Katalysator oder die Einwirkung von UV-Licht zurückzuführen. Für UV-härtende Lacke benötigt man Lampen, da dieses System eher in Fabriken verwendet wird, in denen es solche Systeme gibt. Chemisch härtende Lacke sind einfacher in der Anwendung. Sie werden wie alle anderen Lacke aufgetragen, nachdem die beiden Komponenten (Lack und Härter) gemischt wurden.
          In Ihrem Fall besteht das Problem darin, das perfekte Gleichgewicht zwischen Härte und Elastizität zu finden. Ein sehr harter Lack ist weniger elastisch und andersherum. Wenn er nicht elastisch ist, bricht er leicht. Wenn er nicht hart ist, reißt er sehr schnell.
          Für den Boden würde ich einen Lack auf Wasserbasis mit 10 oder 20% Katalysator wählen. Lacke auf Wasserbasis sind elastischer und der Katalysator verleiht ihnen zusätzliche Härte.
          Alles Gute!

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch