Mă uit cu mare plăcere la filme gen „Crimele din Midsommer” pentru casele din satele englezești, acele cottage-uri joase cu grinzi din lemn și acoperișuri din paie (uneori). De câte ori văd o astfel de casă la începutul unui film cu siguranță voi rămâne țintuită pe canapea până la final, în speranța că regizorul a făcut cât mai multe filmări de interior și voi putea vedea pe îndelete mobila veche, scara îngustă din lemn sau bucătărie amenajată în stil rustic. Așa am rămas acum câțiva ani când am văzut pentru prima dată filmul „Vacanța”, cu Cameron Diaz și Kate Winslet. Personajul interpretat de Kate locuia într-un astfel de cottage care mi-a plăcut teribil. Vă imaginați ce bucurie am avut când am dat peste o prezentare a interiorului casei. Mă gândesc să v-o arăt și vouă, mai ales că la final am avut parte de o surpriză.
Intrare se face printr-o ușă scundă de lemn, așa cum îi stă bine unui cottage autentic. Un cuier vechi, simplu, din lemn și o măsuță la fel de simplă si tot din lemn, străjuiesc intrarea.
Imediat în față este scara îngustă din lemn care urcă spre dormitorul aflat la etaj și la care am să revin imediat.
Rămânem însă la parter, pentru a vedea bucătăria, aflată în dreapta intrării, o bucătărie deschisă, dar nu în stil american, când bucătăria face un întreg cu livingul, ci fiind totuși separată, având identitate. Este amenajată în cel mai pur stil englezesc rustic, cu aparatură veche, veselă cu desene albastre și perdeluțe scurte cu flori prinse în galerii din lemn. Un pic straniu, dar nu pentru Anglia, este șemineul, construit lângă aragaz și având deasupra polițele cu vase. Mobila simplă din lemn este bleu-gri, asortandu-se perfect cu desenul veselei.
De cealalta parte este livingul, dominat de canapeaua cu picioare și mânere de lemn, fotoliile generoase și bineînțeles, șemineul. Într-o nișă lângă șemineu, sub fereastră, este construită o mică bibliotecă. Între fotolii și canapea este o măsuță aparte, tapițată cu catifea albastră. În fiecare colț este câte o măsuță pe care se află lampadare. Covorul persan, în care se împletesc culorile albastru, bej, grena și alb, se potrivește perfect cu măsuța și pernele de pe canapea.
La parter se mai află și un loc ce poate trece drept bibliotecă, în care rafturile pentru cărți sunt construite direct pe perete, în jurul ușii de intrare din spate. Un fotoliu comod între 2 măsuțe asimetrice și un mic birou întregesc atmosfera de studiu.
Urcăm la etaj, unde este dormitorul și baia. O baie minusculă, mansardată, cu o cadă parcă și mai mică. Totuși ai tot ceea ce este necesar pentru ca baia să-ți tihnească.
Dormitorul, dominat de patul generos de metal, este decorat în același stil tipic englezesc.Exista și aici un șemineu, sunt coșuri pentru lemne, dar și pentru reviste, iar pe pereți, între grinzile verticale, sunt tablouri de diferite forme și mărimi. Pe post de noptiere sunt 2 masuțe vechi, iar în fața patului este o canapea simplă, în stil chinezesc.
Toata casa emană…englezism, emană autenticitate și pare că are mai bine de 100 de ani.
Și acum, surpriza. Casa a fost construită special pentru film în numai 7 săptămâni, timp în care s-a făcut atât proiectul cât și construcția. Chiar și copacul de alături este tot un fals, construit odată cu casa. Tot interiorul însă a fost decorat ca și cum casa ar fi fost reală folosind mobilier autentic. Din păcate, la finalul filmărilor, casa a fost demolată, amintirea ei rămânând în film și în fotografiile de mai sus.
Și în inima mea, care a fost total cucerită de acest cottage. Iar pe viitor voi ignora total acest „amănunt” și voi revedea filmul cu aceeași plăcere.
Quelle: betweennapsontheporch.net
Kommentar hinzufügen