S-a încheiat BIFE-SIM 2018. Au fost 5 zile pline, cu întâlniri, discuții, vizite, filmări, prezentări. Am avut standul printre utilaje și am profitat de acest lucru pentru a ne informa și a vedea cât mai multe dintre ele. Acum însă vreau să vă spun și câteva impresii.
Pavilionul B1 – Utilaje și scule
A fost pavilionul cel mai animat, trecerea în noul pavilion fiind benefică pentru distribuitorii de utilaje. Hala înaltă, generoasă, este un spațiu mult mai potrivit prezentării utilajelor. Expozanții au putut să etaleze mai multe mașini fără ca locul să fie înghesuit, iar vizitatorii au putut să le urmărească funcționând fără a se strecura în jurul lor.
Majoritatea distribuitorilor de utilaje au prezentat de la mașini de bază pentru tâmplărie – circular, ferăstrău vertical, abricht – la mașini de aplicat cant și CNCs pentru tot felul de prelucrări. Se simte o preocupare mult mai mare pentru prelucrarea plăcilor derivate din lemn – PAL, MDF – dar nici lemnul nu este uitat.
Părerea mea este că oferta a fost pentru toate tipurile de producători – de la ateliere la fabrici mari – chiar și la marii distribuitori. Aici trebuie să spun că părerea mea diferă de Calin's, de la Stejar Masiv. Eu cred că simplul fapt că au oferte pentru Start Up Nation este un semnal că sunt interesați și de business-urile mai mici sau de cele care iau naștere acum.
Am văzut mașini de aplicat cant, cu tehnologii laser de ultimă generație (în standurile EET sau MS), lângă mașini de dimensiuni mici ce puteau fi puse într-un atelier puțin mai mare. Felder a avut două standuri, unul dedicat marii industrii și un unul cu utilaje clasice pentru prelucrarea lemnului. Soluțiile Hammer pentru micile ateliere sunt un alt argument în favoarea interesului unui mare jucător din sectorul utilajelor pentru afacerile mici cu dorință de creștere. La Zubehör am văzut o mașină de aplicat cant de la Vitap, creată special pentru fabrici mici unde lipsa spațiului este o mare problemă.
CNC-urile au fost atracția principală, iar demonstrațiile au atras mulți vizitatori veniți special pentru astfel de utilaje. A fost evident că firmele expozante au venit cu tehnicieni și specialiști care aveau răspuns la toate întrebările. I-am văzut înconjurați continuu de oameni interesați, în standurile Wood IQ, Danibrum, Ligna Dumitech sau WWS. În standul Accesoria am văzut la lucru CNC-ul Point K2 Top premiat anul acesta pentru inovație la Xylexpo, pe care l-am prezentat pe larg hier, iar la Danibrum un CNC Lohmeyer care face simultan găuri pe 5 laturi ale plăcii (în timpul demonstrației la care am asistat fiind făcute 70 de găuri în circa un minut).
Un alt argument în favoarea interesului pentru toate categoriile de cumparatori a fost prezența în standuri a sculelor de mână. La standul EET, pe lângă utilaje grele destinate marilor fabrici, s-au făcut și demonstrații cu scule de mână AEG și Mirka. Festool a fost prezent cu stand propriu, dar și în unele standuri ale distribuitorilor de utilaje.
O surpriză plăcută a fost prezența roboților antropomorfi în standurile Falk Beratung și Romservice. Pe mine acești roboți mă fascinează, iar mișcarea acelor brațe robotice mi se pare hipnotică.
Platforma exterioară a părut că are mai puțini expozanți comparativ cu anii trecuți. Ca de obicei, Holz Mizer a fost prezent cu utilajele de prelucrare primară. Anul acesta noutatea a fost includerea în ofertă a mașinilor de prelucrare avansată – mașini de rindeluit, mașini de profilat pe 4 laturi, CNC-uri – ca urmare a achiziționării companiei suedeze MOReTENs AB.
Per total târgul a arătat bine în zona de utilaje și îmi place să cred că la afluxul de vizitatori am avut și noi o constribuție. Articolele de prezentare a ofertelor firmelor au atras intreprinzători interesați, chiar și din afara granițelor pieței actuale de lemn. Am avut confirmarea de la persoane care au trecut pe la standul nostru să ne spună ca au vizitat distribuitorii despre care am scris pentru a vorbi despre CNC-uri sau că, din lipsă de mână de lucru, a venit de la Vaslui să vadă robotul antropomorf menționat în revistă. Sunt fapte care ne confirmă că munca noastra este utilă, că piața își lărgește granițele și mulțumim partenerilor nostri care au avut încredere în noi și ne-au permis să aducem un suflu nou în domeniul lemnului.
Pavillon B1 - Hilfskraft
Din păcate aici a fost foarte vizibilă lipsa brand-urilor de lacuri și vopsele și a celor de adezivi. O singură firmă cu adezivi a fost prezentă cu ofertă de adezivi de contact. Partea de abrazive a fost reprezentata de 3 firme și a fost prezentă și o firmă cu chituri pentru lemn.
Tot în această zonă au fost firme cu oferte de panouri sau lemn, dar am întâlnit firme cu astfel de ofertă și în pavilionul B2 dedicat mobilei și accesoriilor pentru mobila. Cu panouri de masiv sși grinzi lamelare au fost firmele Vascony și Glulam.
La panouri mi-a atras însă atenția noutatea absoluta cu care a venit Zubehör și anume colecția Empfindungen pentru fronturi de mobilier. Colecția cuprinde 4 categorii, dar Drucken mi-a placut în mod deosebit – panouri (de orice tip) furniruite cu furnir de rășinos, imprimate și prelucrate (unele dintre ele chiar manual) pentru a avea un aspect structurat. Aceste modele arată nemaipomenit de bine. Sunt panouri din lemn gata imprimate care sugerează, fie specii diverse de lemn, fie trecerea timpului.
Pavilionul B2 – Mobilă și accesorii pentru mobilier
Obișnuită din anii trecuți cu câte un pavilion pentru fiecare tip de mobilier – clasic, bucătării, etc – și lipsa unei delimitări mult mai vizibile a făcut dificilă orientarea într-o hală atât de mare. Am fost surprinsă de amestecul standurilor de mobilă sau de scări și trepte din lemn cu standuri de perne și textile.
Prezența românească a fost mai slabă comparativ cu anii trecuți. Au fost câteva dintre firmele mari și consacrate – Mobex, Simex, Sarmexim – dar au lipsit altele pe care eram obișnuită să le întâlnesc la acest eveniment (MC Mobili). O prezență de notat au avut cei de la Mark Oliver, cu un stand occidental și mese cumva în contrast cu tendințele. Blaturile meselor lor sunt subțiri și aproape că nu poți crede că nu se vor flexa atunci când pui mâna pe ele.
Ies în evidență producătorii de mobilă care colaborează cu tineri designeri – Bucin Mob, MOOD. Mobila este altfel, nouă, proaspătă, originală. A existat și un Salon de Design, dar plasarea obiectelor – multe și diverse – împreună, face ca farmecul fiecăruia în parte să scadă.
Salonul de bucătării a fost asaltat în weekend și a existat ofertă pentru toată lumea. Interesul este mai ales pentru sistemele de deschidere-închidere sau alte accesorii care fac de multe ori diferența. În zona de bucătării a fost prezent și Globales Design care a ales să se prezinte anul acesta cu noutățile pe partea de panouri de MDF – suprafețe foarte rezistente, cu luciu perfect sau cu posibilități de antichizare.
În zona de mobilier am întâlnit două prezențe mai puțin obișnuite în saloanele de mobilă: Rubio Monocoat cu uleiuri pentru lemn (singura reprezentare a finisării lemnului) și reprezentantele Annie Sloan, care au avut demonstrații de tehnici de finisare și transformări de mobilier.
Lipsa unor producători romani a fost suplinită însă de prezența unor firme din Republica Moldova, Ucraina, Turcia și Polonia. A existat destul de mult mobilier din Republica Moldova, Asociația producătorilor de mobilă din Moldova fiind prezentă cu un stand.
Ce a însemnat pentru noi prezența la BIFE-SIM 2018?
Am avut dovada că avem un produs bun și că suntem pe drumul cel bun. Informația online pe care o furnizăm ajunge la cei interesați, iar revista tipărită este o combinație apreciată de conținut și informație despre furnizori de produse și servicii. Numărul tot mai mare al celor care aleg să se aboneze la Revista din Lemn tipărită, în ciuda accesului gratuit la informația online, ne întărește convingerea că avem un produs de calitate. Iar pentru aceasta mulțumim încă o dată partenerilor noștri care contribuie prin noi la informarea pieței și care au avut încrederea să lase în mâinile noastre promovarea serviciilor și produselor lor.
Kommentar hinzufügen