Uneori sunt suficiente 15 minute pentru a ajunge să colaborezi cu cineva. Modul cum se prezintă, cum îți câștigă încrederea, cum îți demonstrează că de el și de produsul lui ai nevoie sunt determinante încă din primele minute ale întâlnirii. Așa a fost întâlnirea dintre Marius Feraru, de la FRR - Konzept și Dan Pruteanu, de la Rubiq CNC. Marius a mers la un BIFE SIM cu un prieten al său, plănuind să cumpere împreună un CNC. Nu știau foarte multe despre CNC-uri, dar voiau să învețe. Făceau mobilier și amenajări interioare și un astfel de echipament ar fi fost de mare ajutor. Au primit de la Dan Pruteanu toate detaliile despre utilaj și informațiile pe care voiau să le afle și cu toate că discuția dintre ei nu a durat mai mult de 15 minute, pentru Marius a fost suficient. A plecat de acolo spunând „eu de la tine am să cumpăr un CNC”. Se întâmpla la expoziția din 2018.
Întâlnirea de la târg – suficientă pentru o colaborare bazată pe încredere
Lucrurile nu au evoluat pentru Marius Feraru așa cum gândea la acea vreme. Între timp, planurile pe care și le făcuse cu prietenul cu care a fost la târg nu au mai fost valabile și fiecare a mers pe drumul lui. Marius și-a văzut mai departe de firma de amenajări interioare, dezvoltând un concept unitar, cu servicii cât mai complete și de foarte bună calitate pentru beneficiari. A ajuns tot mai cunoscut în piață, cererile pentru servicii s-au diversificat și nevoia unui CNC a devenit tot mai pregnantă.
În 2020, la 2 ani de la prima întâlnire, Marius l-a sunat pe Dan pentru a face comanda.
„Ne-am întâlnit și am discutat vreo 15 minute la un târg BIFE SIM și după 2 ani, m-a sunat și mi-a dat comanda. Mi-a spus că toți îi spuneau: Tu îl știi pe omul ăsta bine? Cum i-ai dat atâția bani în avans? Iar el le-a răspuns că m-a văzut o singură dată în viața lui, dar i-a fost suficient să înțeleagă că sunt cinstit și firma mea e serioasă.” – povestește Dan Pruteanu.
A fost începutul colaborării, pentru că lucrurile nu s-au oprit aici. Împreună cu 2030 Pro ATC CNCGeräte, die Teil von noua generație de CNC-uri Wood IQ, următorul nivel de performanță comparativ cu cel văzut în urmă cu 2 ani la târg, Marius a comandat și un circular. Acesta s-a dovedit destul de repede a fi prea mic pentru nevoile firmei așa că la mijlocul anului (2020) l-a contactat din nou pe Dan Pruteanu pentru un circular mai mare. Exact în aceași perioadă, un prieten de-ai lui Marius suna la Wood IQ în căutarea unui circular. Dan Pruteanu nu mai avea nimic pe stoc și cum clientul se grăbea, au decis ca circularul mic să ajungă la el, iar pentru Marius să aducă unul mai mare. Și dacă tot făcea efortul pentru circularul de formatizat cu incizor și masă mobilă, a zis să fie pachetul complet adăugând la comandă și un abricht und eine mașină de rindeluit la grosime.
Când am vorbit cu Marius pe 30 noiembrie, utilajele tocmai ce ajunseseră. Chiar dacă era zi liberă, nerăbdător fiind să le vadă puse în funcțiune, era în activitate, la firmă. Stabilisem cu ceva zile în urmă să vorbim pe 30 noiembrie tocmai pentru că restul echipei era liberă și am fi putut vorbi liniștiți, pe îndelete. Sosirea utilajelor ne-a cam dat planurile peste cap, dar tot am reușit să furăm câteva momente pentru a vorbi despre noile utilaje și relația cu Dan Pruteanu, dar și despre pasiunea pentru lemn și amenajări interioare și despre FRR Concept.
FRR Concept – servicii complete de amenajări interioare
Marius Feraru a descoperit pasiunea pentru lemn, mobilă și amenajări interioare din întâmplare. Nu avea nicio legătură cu domeniul, fiind avocat licențiat și cochetând o vreme chiar cu facultatea de medicină. Prin 1999 căuta o firmă care să-i amenajeze casa, cu mobilă și tot ceea ce era necesar pentru a arăta ca-n reviste, dar n-a găsit pe nimeni. „E drept că la vremea aia oferta era foarte redusă” – povestește Marius. Atunci s-a ambiționat să-și facă singur mobilierul și așa a descoperit, pe lângă pasiunea pentru prelucrarea lemnului și o oportunitate de business. A lucrat pentru o perioadă la o firmă pentru a învăța cât mai mult despre domeniu, după care a hotărât să pornească pe cont propriu.
Treptat a realizat că, pe domeniul pe care se axase, era o mare lipsă. Piața de construcții oferea case la roșu, dar foarte puține firme ofereau servicii complete, adică să ia un astfel de proiect pe care să-l predea clientului complet amenajat și cu vasele în dulapurile de la bucătărie sau marfa aranjată pe polițe, dacă clientul își dorea asta. Era un mare ajutor și pentru arhitecții sau designerii de interior care puteau astfel să lucreze cu o singură firmă care oferea toate serviciile, de la execuția și montajul mobilierului, la montarea și finisarea pardoselilor, executarea unor lucrări în piatră și fier sau construcția și finisarea unor pereți despărțitori.
Marius Feraru și FRR Concept sunt cunoscuți acum pe piața de profil pentru lucrările de calitate pe care le fac. Lucrează cu lemn masiv, MDF sau PAL, finisează lemnul și MDF-ul, readuc la viață mobilă veche de calitate sau fac mobilier antichizat cu lemn recuperat. Lucrează totul cu foarte mare atenție la detalii și nu consideră încheiată lucrarea până când totul nu este perfect.
„La noi nu există merge și așa. Noi lucrăm cu materiale de calitate pentru că facem lucruri de calitate. De exemplu, cumpărăm de la Holver panou de stejar calitatea A. Am putea să cumpărăm calitate C, că este cu 50% mai ieftin, dar noi vrem calitate. Vrem ca totul să fie perfect și clientul mulțumit. Nu vreau să apară probleme după ce termin și să zică lumea uite ce-a făcut Feraru. Pentru că defectele se văd întotdeauna. Ce-ai făcut bine nu se vede, e normal să fie așa, dar ce este greșit, se vede imediat. Vreau ca peste 25 de ani FRR Concept să fie văzut ca un Natuzzi al României.”
FRR Concept se adresează unui anumit segment de piață. Nu lucrează cu materiale de calitate slabă și nici cu mână de lucru ieftină. „Noi oferim calitate la prețul corect” – spune Marius. Dacă nu simte că beneficiarul înțelege modul lui de lucru, dacă nu există chimie între ei, preferă să renunțe la proiect. Nu vrea să lucreze oricum, doar pentru a câștiga bani, preferă să lase lucruri de calitate în urmă, amenajări pentru care să fie recunoscut.
Zukünftige Pläne
Cu toate că pentru alte domenii perioada de pandemie a fost dificilă, pentru ei nu a fost așa. Nu poate spune că a crescut mult mai mult ca în anii trecuți. Parcursul a fost în trendul ultimilor ani, o creștere de 10-12% pe an, lucru care le permite și să investească în utilaje noi, de calitate. În urma recomandărilor clienților din țară a ajuns să aibă câteva proiecte și în străinătate. Chiar și anul acesta avea un proiect în Austria, dar pandemia l-a pus în așteptare. Recomandările foștilor clienți sunt cele care le aduc clienți noi și faptul că lucrează bine nu le lasă timp de odihnă.
Ich beendete das Gespräch mit Marius Feraru mit einem guten Gefühl, das dadurch entstand, dass er immer wieder das Wort Qualität und die Idee einer gut gemachten Arbeit erwähnte, so dass man sich an Sie erinnert und Sie mit Zuversicht weiterempfiehlt. Ich wünsche mir so viele solcher Gespräche wie möglich. Viel Glück FRR Concept!
Kommentar hinzufügen