Prelucrarea lemnului și produsele de mobilier nu se fac doar în fabrici mari sau ca producție de serie. Atelierele mici, de tâmplărie, sunt preferate atunci când ne dorim unicate sau serii foarte mici. Există o mulțime de ateliere de tâmplărie sau mici fabrici, care țin mai mult de partea meșteșugărească a acestei industrii. Toți acești meseriași împărtășesc o mare pasiune pentru lemn și reușesc cu câteva utilaje și dotări minime, să facă adevărate minuni. Există multe informații și recomandări pentru atelierele mici în ceea ce privește dotarea cu scule, mașini de prelucrat, programe, pe care nu le voi detalia aici. Pornind de la stadiul de atelier dotat cu tot ce are nevoie, voi aborda partea de finisare.
Important pentru aceste ateliere este să lucreze cu tehnologii simple și materiale care se aplică ușor și nu creează probleme, chiar cu materiale ecologice.
Foarte potrivite sunt materialele care se pot aplica simplu, cu pensula, cârpa sau cu buretele.
Un alt mod de aplicare foarte util și care poate rezolva multe probleme este imersia. Pentru a se obține cel mai bun rezultat, este bine ca produsele folosite să fie special formulate pentru aplicarea prin imersie. Un obiect imersat într-un produs obișnuit va avea scursuri, iar finisajul va fi neunifrom. Dacă va fi imersat într-unul special pentru imersie nu va mai avea aceste defecte.
Aceeași situație este și în cazul celorlalte metode de aplicare. De exemplu, dacă aplicăm cu pensula un thixotropes Produkt, în primul rând, nu se va întinde foarte bine, iar după uscare vor rămâne vizibile urmele lăsate de pensulă.
Materialele hidrodiluabile și cele ecologice sunt cele mai potrivite.
O altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească materialele de finisare este aceea de a fi cât mai puțin periculoase, în condițiile în care un atelier nu are dotările și amenajările unei fabrici. Foarte apreciate sunt produsele hidrodiluabile și cele ecologice (atenție, nu toate produsele hidrodiluabile sunt și ecologice). Tehnologiile trebuie să fie simple, iar timpul de uscare cât mai scurt.
Cerurile și uleiurile sunt cel mai simplu de aplicat.
Cel mai simplu de utilizat în condițiile unui atelier sunt der Himmel und Öle. Aplicarea lor este simplă, iar rezultatul este deosebit. Acum există atât ceruri, cât și uleiuri hidrodiluabile, care au același rezultat final ca și variantele lor pe solvent.
Colorarea se poate face utilizând tot produse hidrodiluabile. Există produse care, adăugate în baițuri, reduc absorbția în lemn și timpul de uscare. Astfel fibra lemnului se va ridica mai puțin, iar Schleifen va fi mai ușoară.
Nu cumpărați materiale în ambalaje mari.
Este recomandabil ca materialele de finisare să nu fie în ambalaje mari. Ambalajul original fiind deschis, materialul se poate deteriora în timp și își poate modifica caracteristicile. Dacă produsul este hidrodiluabil acest risc este și mai mare.
Creați zone diferite pentru operațiunile pe care le faceți.
În măsura în care este posibil, zona de prelucrări mecanice ar trebui despărțită de zona de finisare pentru că praful din atmosferă va strica finisajul. Chiar și în zona de finisare este bine să existe o separare a zonei de aplicare de zona de uscare a pieselor. Pentru aplicări prin pulverizare este de preferat să existe o cabină de pulverizare cu perdea de apă sau cu filtru uscat. În zona de uscare este important să existe ventilație, mai ales în cazul utilizării produselor hidrodiluabile.
Sper că aceste detalii să vă ajute să evitați cât mai multe dintre situațiile care creează probleme în micul vostru atelier.
Bine de citit și despre situațiile când lacul nu are nici o vină oder über andere Holzveredelungstechniken.
Kommentar hinzufügen