Stilul Bohemian sau Boho – boem, cum i-am spune în română – este așa cum sugerează și numele: neconvențional, creativ, liber, lejer, lipsit de griji. Este stilul celor care doresc o casă plină de viață, de culoare, nonconformistă, cu obiecte amestecate, cu mult natural și fără complicații. Piesele de mobilier sunt lipsite de greutatea și încărcarea stilurilor clasice, lemnul natural este combinat cu ratan sau împletituri din ramuri sau frunze, stilurile sunt amestecate luându-se ce este mai plăcut și accesibil de la fiecare. Este mai mult un stil de design interior care amestecă texturi, imprimeuri, tricoturi, culori, esențe de lemn, metal construind astfel întreaga ambianță. Este stilul celor care vor o viață simplă și colorată, stilul artiștilor și nomazilor.
Când a apărut stilul boho
Primele semne ale acestui stil liber, fără îngrădiri, au apărut încă din secolul al XIX-lea, la Paris. Capitala Franței era în acea perioadă locul preferat al artiștilor din întreaga Europă. Veniturile foarte reduse sau lipsa lor totală și refuzul de a accepta normele și reglementările existente făceau ca acești boemi originali să ducă un trai liber, improvizat, cu accent pe utilitate. Standardele clasice de frumusețe au fost abandonate, frumosul fiind redescoperit în lucruri simple, neconvenționale.
Sunt, însă, voci care spun că acest stil eclectic și nelegat de nicio normă a fost impus de grupul de artiști, scriitori și intelectuali Bloomsbury, din Londra, la începutul secolului al XX-lea. Bloomsbury era un grup influent cu nume importante precum Virginia Wolf și sora ei, Vanessa Bell. Membrii grupului proveneau din medii bogate, ceea ce le oferise avantaje sociale și încredere în sine. În ciuda statutului lor, erau nemulțumiți de stilul de viață convențional și fals al părinților lor, stil pe care l-au refuzat considerându-l plin de constrângeri și cu standarde duble. Ceea ce își doreau era libertatea de a dezvolta propriile idei și un stil de viață fără îngrădiri.
Stilul Bohemian a rămas popular de-a lungul anilor, mai ales în rândul tinerilor și s-a manifestat ca o revoltă continuă împotriva normelor. Adepții stilului încearcă să-și exprime propria viziune prin mobilier, artă populară, antichități și obiecte de colecție.
Obiectele lucrate manual, împletiturile, suvenirurile din călătorii crează decorul în stil bohemian
Fiind vorba despre un stil liber, regula este că nu există nicio regulă. Totuși, nu toate amestecurile de texturi, culori și modele sunt considerate în stilul boho. Bohemian înseamnă culori îndrăznețe sau tonuri simple și naturale, obiecte realizate manual, mobilă vintage, amestecuri de stiluri, împletituri, cu accent pe utilitate și amprentă personală.
Este folosit mult alb și culori calde de pământ, tonuri metalice și culorile vibrante ale pietrelor prețioase. Culorile se combină, se stratifică, pentru a crea un mediu cald, plăcut, primitor. Imprimeurile în culori vibrante sau țesăturile tradiționale adaugă șarm și personalitate.
Fiind un stil al artiștilor, într-un decor bohemian găsim frecvent obiecte lucrate manual, împletituri și croșeturi, tablouri și sculpturi. Nu este vorba despre obiecte foarte elaborate și prețioase ci despre acelea care creează confort și ambianță într-un mediu simplu și cât mai natural. Obiecte disparate care reprezintă amintiri prețioase, suveniruri din călătorii, obiectele de cult sunt deseori întâlnite în astfel de spații.
O altă caracteristică a stilului este prezența plantelor verzi și bogate. Nu este o prezență discretă ci sunt preferate ferigile mari sau plantele verzi care atârnă punându-și amprenta evident asupra locului. Culoarea lor verde este revigorantă și evidențiază dragostea adepților stilului pentru natură și natural.
Stilul Bohemian nu este unul discret ci unul liber care reflectă personalitatea celui care îl adoptă. Nimic nu este prea mult, dacă asta îți dorești. Este despre a te simți bine și liber în propriul spațiu, de a-ți arăta personalitatea, de a combina stiluri fără teama că nu respecți regulile, de a păstra lucruri care au doar valoare sentimentală.
Möbel im böhmischen Stil
Deși piese de mobilier în stil Bohemian se întâlnesc aproape oriunde, nu există fabrici care fac colecții de mobilier în stil boho. Mobila este vintage, second-hand sau cumpărată de la artizani sau tâmplari locali. Sunt obiecte simple și confortabile sau piese deosebite descoperite în târgurile de vechituri.
Utilitatea și confortul sunt caracteristici importante ale mobilierului boem făcându-l să semene de multe ori cu cel minimalistisch oder Skandinavisch. O poliță simplă poate fi folosită pentru cărți, o etajeră pe post de dulap. Scaunele și canapelele sunt moi și confortabile, balansoarele și șezlongurile fiind preferate. Scaune rigide, cu spătarul drept nu sunt dorite în astfel de spații, nici dulapuri mari și grele. În schimb, măsuțe mici care pot fi trase alături de un șezlong iau locul meselor mari și rigide.
În decorurile „boeme” vom întâlni deseori ratan și împletituri, lemn exotic puțin valoros, culori naturale, tricoturi. Pentru depozitare sunt folosite deseori coșuri, cuferele pot lua locul măsuțelor sau comodelor. O caracteristică a stilului sunt piesele ”speciale”, de colecție. În general, sunt piese de mic mobilier, vintage sau chiar în stil clasic, cu valoare materială sau ca amintire. Ies în evidență tocmai datorită contrastului cu restul mobilierului și nu îngreunează spațiul. Alăturarea vechi-nou e simte peste tot fiind specifică stilului.
Materialien, Leuchten, Zubehör
Adepții stilului Bohemian amestecă materialele simple și naturale precum pânza de bumbac sau țesăturile din cânepă și iută, cu mătasea, brocardul sau alte materiale prețioase. Ceea ce predomină, însă, sunt materialele naturale, macrameurile, împletiturile folosite pentru orice, de la depozitare, la cuverturi, perne decorative pentru scaune, tablouri. Este preferat aspectul ușor uzat, fără strălucire, în stilul Shabby chic, dar nu într-atât de deteriorat. Imprimeurile colorate sau modelele tradiționale vin și dau personalitate spațiului.
Iluminatul ambiental, discret, va completa camera și va da senzația de calm și primitor. Felinarele, lumânările și lămpile, pe podea sau pe masă, iau locul iluminatului dat de lustrele și aplicele clasice puse pe tavan. Sunt preferate abajururile lucrate manual din materiale naturale sau cu pietre viu colorate.
Accesoriile care dau viață camerei spun câte ceva despre proprietar. Amintiri din vacanțe, mici obiecte de colecție, ilustrarea unor pasiuni, porțelanuri, oglinzi, tablouri sunt integrate spațiului și nu sunt niciodată prea multe sau depășite.
Stilul Bohemian este despre libertate, lejeritate, lipsa regulilor și evidențierea personalității fiecăruia. Spațiile boeme seamănă între ele doar în măsura în care proprietarii lor se aseamănă. Este despre a sta într-un spațiu care îți place și care te reprezintă, cu mobila care îți place chiar dacă piesele nu urmează același stil și nu se asortează.
Kommentar hinzufügen