Wood processing techniques

Wood and wooden objects in winter

Principala problemă în perioadele în care este foarte frig, iar temperatura scade mult sub 0 grade Celsius este scăderea umidității în atmosferă. Acest lucru se întâmplă pentru că umiditatea din aer, aflată sub formă lichidă sau de vapori, se solidifică, transformându-se în chiciură. Pentru restabilirea echilibrului, apa este scoasă de acolo de unde există, iar una din surse este lemnul. În aceste condiții lemnul aflat la exterior pierde umiditate, contractându-se și chiar crapându-se. Fenomenul este amplificat atunci când gerul se instalează fără să existe zăpadă.

Ușile, ferestrele și alte astfel de obiecte care sunt la exterior trebuie să fie făcute din lemn uscat și lucrat corespunzător, altfel contragerea le va afecta. Am văzut intr-o iarnă ușa din lemn a unei vechi case din București, ușă nou făcută pentru că cea veche se deteriorase, care se contractase atât de mult încât nu numai că puteai vedea afară, dar puteai băga degetele cu ușurință printre ramă și tăblia de lemn, sau în crăpăturile apărute în tăblia făcută din covor de masiv.

Materialele cu care se finisează aceste obiecte trebuie formulate special pentru exterior. Una dintre caracteristicile importante ale produselor de finisare pentru exterior este elasticitatea. În procesul de pierdere a apei lemnul se mișcă iar lacul trebuie să-i permită acest lucru. Un lac foarte rigid va crăpa în urma acestor mișcări și nu va mai putea proteja lemnul.

winter wood
damaged window
photo source: sheknows.com

În aceeași perioadă cu frig, în casă, centralele merg un timp mai îndelungat pentru a asigura temperatura dorită. Căldura furnizată de calorifere este o caldură uscată, fără aport de umiditate, diferită de căldura rezultată în urma arderii lemnului. Sunt sigură că ați simțit cu toții senzația de nări uscate când vă treziți dimineața și dorința de a pune un vas cu apă pe calorifer pentru a diminua senzația neplăcută. Și de data aceasta există o tendință de a restabili umiditatea de echilibru (30-50%, optim 45%), iar apa este scoasă de acolo de unde este posibil, adică mobila, ușile, parchetul și alte obiecte din lemn.

winter wood
contrast flooring
photo source: urfloor.com

Asa, ca informatie suplimentara, sa stiti ca o umiditate scazuta poate distruge obiecte valoroase pe care le aveti prin casa. De exemplu, scăderea accentuată a umidității poate duce la dezacordarea pianului si a altor instrumente muzicale, afecteaza cartile din biblioteca, tapetul, tablourile, colectia de fotografii sau timbre si chiar colectia de vinuri (usuca dopurile, aceastea crapa si vinul ia aer).

winter wood
cards
photo source: thisoldhouse.com

Eu am probleme în fiecare iarnă cu ușile. Tăbliile se contrag, lucru foarte vizibil având în vedere că ușile sunt vopsite alb iar marginea tăbliei încastrată în ramă este culoarea naturală a lemnului. Aici nu poate fi vorba că lemnul nu a fost uscat bine sau că nu a ajuns la echilibru. Casa în care stau are mai bine de 100 de ani iar ușile sunt originale. Pur și simplu, umiditatea scade foarte mult iar apa este scoasă de acolo de unde există.

winter wood
contrasa tables
photo source: revistadinlemn.ro
winter wood
mixing tables
photo source: thisiscarpentry.com

Dar nu trebuie să vă speriați pentru că fenomenul este reversibil. În momentul în care sursa de caldură uscată dispare, vremea se încălzește, geamurile stau mai mult timp deschise, umiditatea crește iar lemnul își reia apa din atmosferă, revenind la umiditatea normală (8-12%). Am văzut acest lucru în fiecare an. Contragerea tăbliilor, foarte vizibilă acum, dispare total în 3, maximum 4 luni.

Cea mai bună soluție pentru evitarea scăderii accentuate a umidității și apariția problemelor este folosirea unui umidificator. Nu este un aparat complicat și are avantajul că se reglează singur, în funcție de umiditatea aerului din încăpere.

winter wood
moisture meter
photo source: doityyourself.com

Tot din cauza mișcărilor lemnului sunt și acele pocnituri pe care le auziți uneori. Piesele de mobilier nu permit tuturor bucăților de lemn din care sunt făcute să se miște în voie (piesele sunt lipite sau prinse în cuie sau ținte) cum se întâmplă cu tăbliile ușilor. Apar astfel tensiuni în piesă, forțări sau trageri în anumite părți, care duc la apariția zgomotelor.

Concluzia este că lemnul este influențat continuu de umiditate, chiar și atunci când este sub formă de mobilă. Variațiile de umiditate vor duce întotdeauna la mișcări și tensiuni interne, de aceea soluțiile constructive și produsele cu care se face finisarea trebuie să țină cont de aceste mișcări. Folosirea stratificatelor din lemn masiv reduce foarte mult problema.

winter wood
photo source: milamar.com

 

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

4 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Subscribe to newsletter

en_USEnglish