panels

What are solid wood panels and how they are made

Cei care lucrează cu lemnul masiv știu că îl pot găsi sub diverse forme: bușteni, cherestea, scânduri, grinzi (verticale sau orizontale) sau panouri. Există tendința de a crede că panourile din masiv (numite și covor de masiv) nu sunt lemn masiv. Dacă am considera a fi din lemn masiv numai mobila făcută din scânduri late, multă mobilă ar ieși din această categorie. Să luăm ca exemplu blatul din imaginea de mai jos. Considerați că nu este din lemn masiv? Dacă am merge pe această idee ar însemna că orice blat de masă care nu este dintr-o singură bucată de lemn nu este din lemn masiv. Totuși, câți copaci au diametrul atât de mare la tăiere încât să permită obținerea unui blat dintr-o singură „felie” de lemn? Cred că o descriere a modului de obținere a panourilor de masiv, avantajele și dezavantajele lor, ar ajuta la formarea unei imagini complete.

photo source: topworktop.co.uk

Panourile din lemn masiv se pot obține ca activitate secundară în fabricile de mobilă, ca o activitate de bricolaj, dar și ca activitate principală a unei fabrici. Se pot obține din diverse esențe lemnoase, chiar și din cele mai „prețioase” ca oak tree , fagul, the paltin, frasin, cherry or American walnut.

Procesul de fabricație are următoarele etape:

  • debitarea bușteanului
  • timber drying
  • debitarea cherestelei în elemente de o anumită lungime, lățime și grosime
  • eliminarea defectelor și a nodurilor
  • extension of smaller elements
  • sorting of items
  • application of adhesive along the length of the element
  • încleierea
  • calibrarea panoului obținut
panourile din masiv
photo source: benchmarxkitchen.co.uk

Lumber drying se face în uscătoare până când lemnul ajunge la echilibru și la un conținut în umiditate de 10+/-2%. Umiditatea mai mică sau mai mare poate duce în timp la defecte pentru că panoul se comportă la fel ca masivul fiind influențat de variația de umiditate din aer.

Lumbering se face în elemente cu lungime, lățime și grosime prestabilită. Lungimea elementelor determină lungimea panoului si poate ajunge până la 5 m. Lățimea elementului va deveni grosimea panoului iar grosimea elementului va fi lățimea elementelor ce compun panoul. Dacă nu este foarte clar, va deveni imediat.🙂

Eliminarea defectelor și a nodes. Fiecărui element i se îndepărtează defectele sau nodurile astfel încât panoul rezultat sa fie mai rezistent, fără riscuri de crăpare sau curbare. Îndepărtarea nodurilor nu este obligatorie, obținânduse panouri de calitate inferioară sau pur și simplu estetice (lemn de pin sau molid).

Extension of elements. Prin îndepărtarea defectelor unele elemente rămân mai scurte decât standardul pentru panou. În acest caz se face îmbinarea în dinți, pe lungime, a mai multor elemente până se ajunge la lungimea dorită.

panourile din masiv
photo source: bucina-ddd.sk

Sorting of items. Înainte ca elementele să fie lipite între ele se face o sortare alor conform unor criterii de bază:

  • tipul și culoarea lemnului,
  • cu îmbinare în dinți sau fără,
  • modelul panoului (cu noduri pe o parte, pe ambele părți, fără noduri, cu variații de culoare)

Cu elementele astfel selectate se fac panouri care sunt încadrate în diferite clase de calitate.

Adhesive application. În fabricile de panouri aplicarea adezivului se face mecanizat, cantitatea fiind foarte bine controlată pentru a nu avea probleme de dezlipire a elementelor. La o lipire corectă, indiferent de presiunea aplicată asupra liniei de lipire, ea nu va ceda, lemnul fiind cel care va ceda primul. Dacă desfacerea are loc in linia de lipire înseamnă că nu a fost suficient adeziv sau nu a fost bine absorbit în lemn.

panourile din masiv
photo source: finewoodworking.com

Aplicarea adezivului se face pe lungime (pe muchia lungă), pe partea pe care se vede îmbinarea în dinți, ea ramânând vizibilă numai pe muchia panoului.

Încleierea. Elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt puse unele peste altele în prese până se ajunge la lățimea cerută a panoului. Sunt strânse apoi in prese și încleiate la rece. Presele pot fi cu strângere manuală sau pneumatică si pot fi de diverse dimensiuni.

panourile din masiv
photo source: thechronicalherald.ca
panourile din masiv
photo source: shoptoolsviews.com

Calibration. După timpul necesar lipirii elementelor, panourile sunt scoase din prese și calibrate. Prin calibrare se îndepărtează surplusul de adeziv, dar și un strat subțire de lemn astfel încât panoul să devină perfect plan iar eventualele pătări de suprafață să fie îndepărtate.

La final panourile sunt ambalate avându-se în vedere comportamentul lemnului la temperatură și umiditate.

The main advantages of solid wood panels are:

  • stabilitate foarte bună. Prin tăierea în elemente mai mici sunt îndepărtate tensiunile specifice lemnului masiv astfel încât se elimină riscul de crăpare sau curbare;
  • dimensiuni mari ceea ce permite croirea unor elemente cu dimensiuni mari (blaturi de masă, blaturi pentru bucătării);
  • elimination of defects.

On the disadvantages we can note:

  • discontinuity of the wood design,
  • probleme de neuniformitate la colorare ce pot apărea din cauza absorbției diferite.

Panourile se pot finisa cu ulei, ceară sau lacuri și vopsele, la fel ca lemnul masiv. Așa cum am menționat, la colorare pot apărea probleme de pătări care însă pot fi rezolvate folosind materiale de colorare cu absorbție controlată.

panourile din masiv
photo source: youtube.com

Cred că acum este clar că panourile de masiv nu pot fi comparate cu cele de PAL sau MDF. La PAL și MDF este vorba despre așchii, respectiv fibră de lemn (lemn din care s-a îndepărtat parțial lignina) și rumeguș de lemn, amestecate cu adeziv și presate la cald, pe când panourile de masiv sunt bucăți de cherestea îmbinate la rece. Adezivul folosit la panourile de masiv este diferit de cel de la PAL și MDF, de aici și lipsa problemelor legate de emisia de formaldehyde.

Din păcate, faptul că este făcut din bucăți de cherestea fac ca panoul de masiv să fie tratat de multe ori ca un produs inferior. Sunt persoane tentate să aleagă un blat de PAL furniruit în defavoarea unuia de masiv, numai pentru că desenul este mai vizibil și are continuitate. Și ceva mă face să cred că sunt puțini cei tentați să considere inferior un blat ca cel de mai jos, cu toate că bucățile din care a fost făcut sunt mai mici decât cele folosite la un blat de masiv.

panourile din masiv
photo source: puretreeworktops.co.uk

Massive panel este considerat lemn masiv chiar dacă nu este scândură sau grindă și asta peste tot în lume. Mobila, kitchen worktops sau treptele scărilor vor arăta foarte bine făcute din panou de masiv, iar atunci când va fi tăiat pentru a se potrivi locului ales veti simți cu siguranță mirosul specific lemnului.

panourile din masiv
photo source: gumtree.com

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

6 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Hello,

    Please give me some advice on a solid wood panel floor, 600x2000x16. I was wondering if the floor could be made of such panels, glued with adhesive on a screed. Are there any stresses, cracking, bending? The surface would be 4×5 m, so about 20sqm.

    Thank you.

    • Good evening,
      The solid wood panels are very stable and do not bend because, by cutting into small elements, the tensions are eliminated. There is also no risk of cracking because the defects are eliminated by cutting.I don't think there will be any problems over time if you make the floor with such panels.
      All the best!

  • Good morning!
    I would like to ask you three questions, if the site is still active.
    Is the solid spruce panel lighter or heavier compared to the pallet panel, at the same size of course?
    As a price, in general, is it more expensive than pale?
    Can these panels be milled, as in mdf, for example?
    Thank you very much!

    • Good morning!
      1. It is easier.
      2. It should be more expensive.
      3. It can be milled like mdf. When machined it behaves like a solid piece of wood, but is more stable.
      All the best!

      Don't forget to subscribe to the printed Wood Magazine! For only 58 lei/year you can find out news in the field, discover craft ideas or trade secrets. We remind you that the content in the printed magazine is different from the one on the website. Details in the link below. 
      Thank you!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • [...] Houses made of lamellar beams. A great advantage of these houses is that they offer countless possibilities for joining. Laminated beams (glulam) as they are also called, are very strong and resilient. They are made by gluing several layers of wood together along the grain. The wood used to form the beams is free of defects. Before it is glued, all defects are removed and joined to form long, even very long elements. The principle is similar to that of making wooden panels. [...]

  • For the assembly of solid wood elements for the purpose of obtaining panels, certain conditions are imposed, the most important of which is that the faces of the solid elements in contact must be in the same structural direction. That is to say, radial section with radial section, tangential section with tangential section and semi-angential section with semi-angential section. If there is no resolution, half-angential with tangential and half-angential with radial are accepted, but tangential with radial is not ! Thus, the direction of the maximum contraction stresses are oriented in the same direction with both masses in the same direction ! In no case "The elements to which adhesive has been applied are placed one on top of the other in presses until the required panel width is reached."

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish