Varios

Pădurea plutitoare

În timp ce la noi apare aproape zilnic o știre legată de defrișări, în Olanda, la Rotterdam, a fost ”plantată” o pădure plutitoare. Jeroen Everaert, inițiatorul proiectului, a fost inspirat de opera de artă a lui Jorge Bakker, un artist olandez de origine columbiană, care-și imagina o viață post-apocaliptică cu copaci amfibii și oameni ce traiesc pe plute. De ce n-am transpune arta în viața reală? s-a întrebat Jeroen Everaert, dorind să înfrumusețeze o zonă urâtă a portului din Rotterdam. Zis și făcut!

Pădurea plutitoare este rezultatul muncii de cercetare a mai multor colegii și universități și a colaborării mai multor instituții. Cercetarea a avut ca temă găsirea soiului de copac ce ar putea supraviețui plantat într-o geamandură. Ulmul olandez a ieșit câștigător. Geamandurile metalice, cu o foarte bună rezistență la furtuni, au fost donate de Ministerul Mediului din Olanda, după înlocuirea lor cu unele din material plastic. Bună idee de a refolosi fierul vechi! Puieții de ulm au fost și ei donați de o pepinieră. Fiecare puiet a fost plantat într-o geamandură și își trage apa dintr-un rezervor de 600 de litri, plin cu apă dulce, aflat la baza acesteia, iar ”solul” este un amestec de nisip și țesături care permit hrănirea pomișorului similară cu cea naturală.

Rezervoarele de apă vor fi umplute de circa 4 ori anual, iar pădurea va putea rezista între 5 și 10 ani. Toți cei care vor ajunge în această zonă se vor bucura de natură și se vor minuna de ceea ce oamenii pot face, devenind mai conștienți de necesitatea protejării mediului. Bineînțeles că pădurea plutitoare de la Rotterdam este prima din cele care urmează să ”crească” și în alte zone din Olanda.

padurea-olanda-3-side

Și dacă tot am vorbit despre o pădure plutitoare, hai să mai aflați despre încă una: Homebush Bay, din Sydney, Australia, este locul în care a fost dus un vapor vechi de 102 ani, după ce și-a făcut datoria în timpul războiului. Până să ajungă să fie dezmembrat, vaporul s-a transformat într-o „pădure plutitoare“ care astăzi atrage turiști și fotografi din toată lumea. Vaporul, care este un SS Ayrfield şi care cântăreşte peste 1000 de tone, a fost construit în anul 1911. În 1972, a fost adus în Homebush Bay pentru a fi dezmembrat, dar soarta i-a decis o altă viață.

 

Daniela

De ingeniera química que jugó unos años al acabado de la madera, Daniela pasó a periodista, sin pasarse tres veces, porque a principios de los 90 la mayoría de los ingenieros se dedicaban a otra cosa. Y así, sin más, se hizo realidad un sueño de infancia. Desde entonces, ha escrito para varias revistas, ha pasado a la televisión y se ha mantenido, hasta hoy, en la radio.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol