Deco&Diseño

Un toque de color en un entorno clásico

Am să intru în subiectul acestui articol povestindu-vă o întâmplare din anul 2001. Veți înțelege imediat care este legătura. Lucram atunci cu o mare fabrică de mobilă din Focșani care avea un client important din SUA. Reprezentantul clientului, un american foarte simpatic, a venit la mine la scurt timp după atacul asupra Turnurilor Gemene din 11 septembrie și mi-a spus că are nevoie 12 culori foarte vii, foarte puternice. Culorile aveau nume de genul „red lipstik”, „red tomato” sau „green froggy”. Asta ca să vă faceți o idee despre ce gen de culori era vorba. L-am întrebat dacă firma chiar are de gând să comande mobilă astfel colorată. Mi-a răspuns că au în plan o colecție de mic mobilier viu colorat. L-am întrebat dacă este convins că mobila, din lemn masiv, cu design clasic, dar colorată foarte aprins, va avea succes. Răspunsul lui a fost că americanii au nevoie în casa lor de o pată de culoare care să le ridice moralul.

sursa foto: architectureartdesign.com
sursa foto: architectureartdesign.com

 

Mobila care a contribuit la ridicarea moralului americanilor după 9/11

În primul moment mi s-a părut o idee, dacă nu absurdă, cel puțin exagerată. Ce legătura poate exista între moralul căzut al oamenilor și o măsuță de culoarea unui ruj roșu aprins? Toată perioada de pregătire a mostrelor am fost sceptică și mă gândeam că s-ar putea să muncim degeaba. Mi-a spus la un moment dat că mostrele au fost aprobate și a dat prima comandă. Era vorba de sute de litri de lac pe lună din fiecare culoare. Nu mi-a venit să cred. Am lucrat așa mai bine de 2 ani, timp în care a fost vândut un număr impresionant de astfel de obiecte de mic mobilier.

Am rămas de atunci cu convingerea că, indiferent de stilul în care este aranjată camera, o pată de culoare reprezentată, de exemplu, de o măsuță viu colorată va aduce cu ea o notă de optimism, de speranță și chiar de veselie.

Exemple de pete de culoare

În ultima vreme această practică a amestecului de stiluri este destul de frecventă. Am prezentat și noi un astfel de amestec între mobila modernă și o piesă veche din lemn, încărcată de amintiri. De data aceasta am să vă arăt cum se poate împleti prin culoare într-un mod fericit stilul clasic cu cel modern.

O măsuță roz aprins într-o cameră cu canapele, pereți și bibliotecă în tonuri de gri nu pare să se potrivească foarte bine. Și totuși…

sursa foto: forum.amrhaled.net
sursa foto: forum.amrhaled.net

 

Ce credeți că s-ar potrivi cel mai bine într-o cameră „cuminte”, luminoasă, cu parchet clasic, storuri și o canapea clasică? Exact, un birou roz.

sursa foto: bhg.com
sursa foto: bhg.com

 

Iar masa rotundă din lemn masiv și picior sculptat capătă un aer nostim înconjurată de scaune viu colorate din lemn curbat.

sursa foto:idesignarch.com
sursa foto: idesignarch.com

 

Tot scaunele înveselesc și această bucătărie rustică, cu grinzi antichizate din lemn, masă din stejar masiv și dulapuri din lemn recuperat.

sursa foto: 79ideas.org
sursa foto: 79ideas.org

 

O fereastră colorată într-un galben viu, cu siguranță nu va trece neobservată.

sursa foto: elleinterior.se
sursa foto: elleinterior.se

Nu știu dacă acel client american al fabricii din Focșani a găsit această rețetă simplă a fericirii, a speranței sau a împrumutat-o de la alții. Dar știu că atunci am învățat ceva de la el.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol