Acabado DIY

He descubierto que se puede pintar con cera. Especialmente muebles

Weekend-ul acesta am participat la un curs despre folosirea unor produse de finisare altfel decât cele cu care eram obișnuită. Un workshop desfășurat într-o atmosferă prietenoasă și elegantă, unde se crează legături între participanti – o experiență de împărtășit. Mai ales că, printre altele, am învatat cum se poate reinterpreta mobilierul prin tehnici ce țin mai mult de un artist plastic.

workshop

Sabía lo de las pinturas Annie Sloan datorită pasiunii mele pentru învechirea artificială a lemnului, pentru mobila cu aspect vechi și tehnicile de realizare. Am descoperit aceste vopsele și in Romania, dar și o dorință de a împărtăși pasiunea pentru stil și culoare care să inspire oamenii să devină creativi. M-am bucurat să aflu că organizează ateliere și am decis la particip la unul dintre ele pentru a afla mai multe despre vopsele Chalk Paint™ (pintura a la tiza) și tehnicile de aplicare.

Dar înainte, câteva vorbe despre Annie Sloan și drumul ei de la artist plastic la producător de vopsele, ceruri și alte materiale de vopsit decorativ pentru casă. După ce a terminat universitatea, Annie a lucrat ca decorator și pictor de perete, ceea ce i-a adus experiență și multe cunoștințe despre vopsele. În 1987 publică cartea „The Complete Book of Decorative Paint Techniques” – El libro completo de técnicas de pintura decorativa – care a devenit în scurt timp o referință în domeniu.

Cu toate că a testat tot felul de produse cu care să lucreze, nu a găsit nimic atât de versatil și usor de aplicat cum și-ar fi dorit. Așa a ajuns să se gândească la propria gamă de vopsele, care ia naștere în 1990 sub numele de Chalk Paint™ (vopsele cretoase). Pentru a dezvolta produsele, Annie și-a folosit toate cunoștințele acumulate în timp despre vopsele, culori, pigmenți și istoria artei.

workshop

Acum Annie Sloan este unul dintre cei mai influenti designeri din Marea Britanie și nu numai. De la apariția vopselelor a colindat întreaga lume pentru a prezenta tehnicile de folosire a vopselelor și a le preda. La ora actuala există peste 1700 de magazine independente în peste 50 de țări, iar Annie continuă să țină cursuri și să creeze produse și tehnici în atelierul ei din Oxford, Marea Britanie.

Să revenim la atelierul de sâmbătă. S-a desfășurat la Deco Art și a fost susținut de Nana Rădulescu, o doamnă plină de energie și inspirație care a învățat tehnicile de lucru direct de la Annie Sloan. Tema atelierului a fost „Reinterpretare mobilier – Ștefan Luchian” și surpriza a fost participarea Ralucăi Șerban, artist plastic care, cu răbdare, a reușit să scoată la iveală artistul din fiecare dintre noi.

Cursul a avut două părți, legate între ele prin temă și materiale.

În prima parte am testat vopselele și cerurile, dar și pensulele speciale, care sunt tot creații Annie Sloan. Am văzut cum poți obține diverse texturi cu aceeași vopsea, cum poti folosi vopseaua pe post de patină, cum poți realiza diverse efecte pe lemn folosind ceara și cât de ușor se pot face toate aceste lucruri. Am avut fiecare bucata noastră de lemn pe care am testat și ne-am jucat aplicând vopselele, atât cu pensulele din păr de mistreț făcute special în Italia pentru Annie Sloan, cât și cu cele din plastic.

Culorile alese au fost din gama cromatică a anemonelor, legând practic prima parte a cursului – partea tehnică – de cea de-a doua, cea artistică. După prezentarea tehnicilor, am avut surpriza să descoperim că le putem folosi pentru a picta pe lemn sau mobilă. Și că ceara poate fi folosită pentru a crea umbre sau pentru a sublinia un contur. Cu veritabil talent pedagogic Raluca Șerban a reușit să ne facă sa reinterpretăm anemonele lui Luchian și vă rog să mă credeți, chiar ne-a ieșit (spre marea mea surpriză).

workshop

Am avut placerea să cunosc la workshop o doamnă foarte talentată care a participat și la alte cursuri ale lor. Annie Sloan a dezvoltat o mulțime de tehnici și este imposibil ca ele să fie predate într-un singur curs. Așa că, a participat la mai multe dintre ele devenind o veritabilă specialistă. Am văzut fotografii cu una dintre ultimele ei lucrări, un scaun vechi pe care l-a revopsit (inclusiv stofa, pentru că aceste vopsele pot fi folosite și pe stofă sau piele). Am rugat-o să-mi permită să folosesc fotografiile pentru a vă arăta transformarea.

Este atât de pasionată de vopsele și de tehnicile de vopsire încât și-a făcut un blog pentru a-și prezenta lucrările. La curs a venit cu o cutie din lemn pe care a aplicat direct materialele. Pe una din părți a pictat un vas cu anemone. Rezultatul a fost spectaculos.

Am fost foarte încântată de ce se poate face cu aceste vopsele și ceruri, cât de simplu pot fi ele folosite pentru a redecora, a reinterpreta mobilierul din casă, dar și de atmosfera din timpul cursului, de muzica discretă din fundal care ne-a însoțit în timp ce lucram, de relația ce s-a stabilit între noi. Sunt hotărâtă să revin pentru a învăța și alte tehnici și cu siguranță vă voi spune și vouă despre ele.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

4 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • Hola.
    También he leído con interés esta presentación suya relacionada con los productos de acabado de la madera.
    En relación con la Chalk Paint y la posibilidad de aplicar este producto sobre MDF. ¿Las cualidades específicas de la pintura ayudan a aplicar el producto directamente sobre MDF? ¿O son necesarios pasos para el acabado del MDF (capa aislante de poliuretano, lijado, etc.)?
    ¿Es una pintura más amigable, fácil de aplicar? Porque así, para un pintor novato, puede resolver muchos problemas.
    Gracias, señor.

    • Hola,
      Para el acabado de madera natural o MDF, debe aplicarse previamente una laca transparente. Las pinturas se aplican directamente sobre los muebles acabados cuando se desea renovarlos o cambiar su aspecto.
      La pintura es fácil de aplicar y soluble en agua. Es muy buena para un principiante porque no es problemática. Pero debes saber que no podrás conseguir muebles con brillo espejo. Es un tipo de acabado mas para un look rustico o shabby shic. Finalmente protege el efecto con una laca o cera transparente de bajo brillo.
      Puede encontrar más información haciendo clic en el enlace del artículo.
      Le deseo lo mejor.

  • ¡Hola!

    Me gustaría repintar unas sillas de madera (lacadas) utilizando Annie Sloan's Chalk Paint.
    Antes de investigar, lijé completamente una de ellas para eliminar el lago. ¿Qué podría hacer ahora? ¿Estaría bien lijarlas todas para conseguir un efecto idéntico? ¿Debería imprimarlas antes de pintarlas?
    ¡Muchas gracias!

    • ¡Hola!
      Puede conseguir un efecto similar si aplica una o dos capas adicionales de pintura a la silla lijada. La primera capa se aplica un poco más fina para que penetre en la madera. Una vez seca, líjala para eliminar la veta alta de la madera. Lije con papel fino - 280 o 320. A continuación, aplique la pintura deseada (2-3 capas) de la forma habitual y, por último, encere.
      Si desea obtener un efecto diferente (en el que se vea la capa inferior, por ejemplo), entonces debe darles a todas el mismo aspecto y luego aplicar la pintura. Después de lijar, aplique imprimación sólo si desea ahorrar pintura. De lo contrario, puede aplicar la pintura directamente sobre la madera lijada.
      Le deseo lo mejor.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol