Fabricación de casas de madera

Casas de estructuras prefabricadas de madera hechas en Valea Moldovei

Va spuneam de curând că ne-am propus să scriem mai mult despre case din lemn și mai ales despre cele făcute în România. Nu de mult am scris despre căsuțe pe roți făcute la Oradea și care sunt foarte apreciate de clienții din Germania și din alte țări europene. Dar nu doar case din lemn mici se fac în România. Sunt mulți care fac case spațioase, din bușteni, dulapi sau structuri din panouri prefabricate din lemn, iar faima lor a trecut de mult granițele țării.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

De exemplu, în nordul țării, în Valea Moldovei, un loc nu departe de Suceava, o familie pentru care lemnul este parte din viață de 4 generații construiește case pe structuri din panouri prefabricate din lemn. Ce sunt aceste structuri prefabricate? Practic sunt pereții și alte componente ale casei care sunt realizați în fabrică după care sunt transportați la locul unde va fi construită casa și apoi montați și îmbinați. Casa nu mai este înălțată punând stâlpii, bătând scândurile, punând izolație, ci este făcută ca un joc Lego, conectând piesele componente între ele.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

Acum nu vă imaginați ca este un joc, este foarte serios, chiar impresionant. Casele se fac la fel ca mobila demontabilă. Fiecare perete este asamblat cu grijă, materialele sunt puse strat peste strat în funcție de alegerile făcute de client. Straturile sunt apoi bine prinse între ele după care pereții sunt ridicați și puși în stative. Totul este lucrat după proiectul realizat de arhitect, care apoi este „desfăcut” în părți componente de ingineri specializați în construcții din lemn. Se folosesc soft-uri de proiectare performante, întreg proiectul fiind realizat și simulat mai întâi pe computer. Pereții sunt apoi făcuți în baza datelor din acest proiect. La final toate componentele casei sunt încărcate în TIR și transportate la locul unde vor fi montate.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

Am văzut toate acestea în hala de producție a firmei Litarh, unde am ajuns într-o vizită acum ceva vreme. Eram curioasă să-i văd „acasă” dupa ce la târgul BIFE SIM 2017, din septembrie, l-am cunoscut pe Vlad Liteanu-Voinescu, un tânăr foarte energic și entuziast. Vlad este ca și tatăl lui inginer de industria lemnului iar „microbul” lemnului este la ei în familie de la străbunicul lui Vlad, cunoscut dulgher din zona. Practic el este co-fondator al firmei, alături de tatăl său.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh
Vlad Liteanu alături de beneficiarul uneia dintre casele construite in Franta

Am fost impresionată de cât de bine este dotată hala de fabricație. Vlad îmi spunea că au primul sistem Welnmann din Romania, un sistem german folosit pentru prefabricarea pereților . L-am văzut la lucru și mă prinsese și pe mine entuziasmul lui Vlad. Este o masă imensă, cu 2 părți, căreia îi zic „fluture”. Pe una din laturi se face peretele cu straturile necesare pentru interior. Este apoi strâns bine după care este acționat un sistem care-l întoarce pe partea cealaltă. Cele 2 părți ale mesei se ridică ca aripile unui fluture, iar peretele este trecut încet, fără a fi bruscat, pe partea cealaltă. Astfel toate elementele componente rămân fixate pe locul lor, fără riscul deplasării, cum se putea întâmpla în cazul întoarcerii cu ajutorul unui pod rulant. După întoarcere sunt adaugate și elementele de exterior, apoi peretele este asamblat, ridicat și pus în stativ. Un astfel de sistem permite montarea unor pereți lungi de 6 m.

Prefabricarea poate fi foarte avansată, astfel încât să rămână cât mai puțin de făcut la locul montării. De exemplu, dacă pe exterior este folosit lambriu de lemn, acesta este deja tratat și vopsit cu produse rezistente la exterior. De asemenea, dacă pe interior se folosește structură din lemn, ea poate fi finisată. Numai atunci când clientul își dorește să finiseze el într-un  mod anume, pereții sunt lăsați nefinisați.

structuri prefabricate

Cât de avansată este prefabricarea depinde și de locul unde se face montajul. Pentru că, așa cum vă spuneam, pereții gata făcuți sunt transportați cu un TIR iar acolo sunt puși pe poziție cu o macara. Dacă există loc pentru TIR atunci nu sunt probleme. Dacă însă accesul este dificil, „piesele jocului” trebuie făcute mai mici pentru a putea fi transportate cu mijloace potrivite.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

Transportul și montajul este făcut tot de ei. Cu cât prefabricarea este mai avansată cu atât montajul este mai simplu și mai rapid. Îmi povestea Vlad de o casă montată în București într-o singură zi. Bineînțeles că fundația era deja făcută.

Foarte importantă este colaborarea cu beneficiarul. Acesta trebuie să vină cu un proiect făcut. Îi pot ajuta și pe cei fără proiecte, dar aceștia trebuie să aibă o idee foarte clară despre ce își doresc. Din colaborare pot lua naștere niște lucruri extraordinare. Spunea Vlad despre niște clienți tineri, IT-iști, care și-au făcut o casă lângă București. Au dotat-o cu tot felul de sisteme inteligente sofisticate, unele dintre ele fiind noutate absolută în România. Faptul că au știut de la început ceea ce vor și comunicând toate dorințele constructorului au putut să monteze sistemele încă de la început, fără să mai fie nevoie de intervenții ulterioare.

 

Casele făcute la Valea Moldovei au ajuns în țări precum Italia, Franța, Belgia, Norvegia, chiar și în Austria, recunoascută ca un producător important de case din lemn. De reținut că au toate acreditările și certificările necesare pentru toate țările în care se constuiesc aceste case.

structuri prefabricate

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

structuri prefabricate

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

4 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • Los subconjuntos son fabricados profesionalmente por trabajadores desmotivados. Si estuvieran equipados con monos de calidad y no con su propia ropa, la imagen de la empresa mejoraría. Lástima. Los monos no son caros.

    • Buenas tardes, Sr. Gustav. lo primero que reciben nuestros trabajadores al ser contratados después de la formación de protección laboral es el equipo de protección, que incluye mono/pantalón y se renueva siempre que es necesario; desgraciadamente este equipo no se lleva siempre, por razones más o menos objetivas; si siguen nuestra página web verán muchas realizaciones donde sí se lleva; en cualquier caso no tenemos trabajadores desmotivados ni hacemos ''economías'' por no comprar equipos; agradecemos, no obstante, su post.

      • Hola,.

        Nadie busca un nudo por buscar, pero los romanos tenemos la cualidad de ahogarnos en un vaso de agua.
        Le daré un ejemplo de la percepción que tiene el Sr. Liteanu del cliente que entra en el sitio, consulta los foros, hace cientos de comparaciones entre empresas y sus productos y finalmente tiene que decidir.
        La impresión que queda es la de cuando entras en algunos restaurantes de estrella, pides comida y te encuentras con que te atiende un camarero vestido con la ropa personal de casa.
        Le preguntas al jefe de camareros si ese hombre trabaja allí o si se trata de alguna broma en vivo y se disculpa diciendo que...: "desgraciadamente, el "equipo"/traje no se lleva siempre, por razones más o menos objetivas."
        Desgraciadamente, la culpa no es del trabajador por no llevar el equipo que se le proporciona, sino del empresario por no inculcarle la política de la empresa en la que trabaja.

        De hecho, usted sabe lo que la paradoja es ????
        Usted maneja cantidades y cifras de facturación con muchos ceros, lo cual es excepcional, pero la impresión es que está ganando este dinero con jornaleros.
        ¿No es una pena, señor Liteanu, que por todo el trabajo que ha hecho hasta ahora se ahogue en un vaso de agua?

        NB:
        Un hombre en busca de una empresa que le haga un hogar.

        • Somos constructores de cenadores, terrazas, pérgolas.. y te puedo decir por experiencia que he ido a trabajar con mono de trabajo y con ropa personal, la conclusión es que al final importaba más la calidad del trabajo, la relación con el cliente, ser receptivo, jovial, el precio y demás.Sí, quizás en una gran empresa muchos destacarían el exterior, pero hay otros aspectos más importantes.
          El problema de las personas desmotivadas es común en muchas empresas, mientras una persona no haga lo que le gusta es difícil que esté motivada de forma constante, la solución sería un líder entre ellos.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol