Încă de la începutul lunii octombrie 2017 am simțit o agitație în rândul celor pasionați de transformările făcute cu ajutorul vopselelor Annie Sloan. Se anunța un eveniment pe data de 12, se vehicula numele Lem Lem, dar fără prea multe detalii. Această enigmă a atras atenția și ne-a făcut pe toți nerăbdători. Distribuitorii Annie Sloan din toată lumea anunțau workshop-uri speciale și-i invitau pe toți cei interesați să participe. Toată această animație m-a făcut curioasă și recunosc că am așteptat nerăbdătoare ziua de 12. Dar a meritat pentru că evenimentul a fost plin de culoare, de transformări spectaculoase de mobilier, de emoție, dar și de speranță. De ce speranță? Veți vedea imediat.
Lem Lem este o culoare, un verde plăcut, liniștitor, în care simți albul, dar parcă și un strat fin de praf deasupra. Este născută din colaborarea pe care Annie Sloan o are cu Oxfam, o organizație pentru eradicarea sărăciei ce are sediul la Oxford, „acasă” la Annie. Dar Lem Lem este mai mult decât o simplă culoare. Ea înseamnă speranță, zâmbet, înflorire, transformare și solidaritate în același timp.
Oxfam este o mișcare globală care crede că, într-o lume plină de resurse, sărăcia trebuie să dispară. Începutul a fost la Oxford, în 1942, când un grup de oameni au determinat relaxarea blocadei din timpul războiului pentru a duce hrană populației înfometate din Grecia și Belgia. Acțiunile au continuat și după război, Oxfam devenind treptat o organizație globală care luptă împotriva sărăciei prin tot felul de metode.
Annie Sloan și-a dorit întotdeauna să facă parte dintr-un proiect care să ajute lumea. Așa a început colaborarea cu Oxfam. Anul acesta, fiind implicată în proiectul „Ethiopian Seed Project”, a făcut o vizită în Etiopia. Prin acest proiect, Oxfam sprijină femeile din Etiopia oferindu-le gratuit semințe de plante și ajutâdu-le să le cultive și să valorifice recolta. Ajungând acolo a văzut câmpurile de allium înflorite. Allium este numele latin al plantelor cu bulb de tipul cepei, prazului, usturoiului, care înfloresc în al doilea an de vegetație făcând o inflorescență albă ca un glob. Combinația dintre verdele frunzelor și albul florilor a fost inspirația pentru culoare. Numele – Lem Lem – l-a auzit de sute de ori repetat de femeile fermier. El înseamnă „înflorire” în amharic, limba vorbită în Etiopia și reprezintă speranța că munca nu a fost în zadar, semințele făcând la rândul lor semințe.
Dar să ne întoarcem la momentul lansării. Pe 12 octombrie toată lumea a anunțat lansarea culorii Lem Lem, iar evenimentul a fost susținut, cum altfel, prin transformări. S-a vopsit tot ce se putea vopsi: mobilier din lemn, din metal, ghivece, perne, fotolii, veioze, chiar și ghete.
Distribuitorii din întreaga lume s-au întrecut în a face evenimentul cât mai frumos, cât mai deosebit. Nici la noi n-au fost mai prejos. Au fost workshop-uri, a fost culoare, au fost transformări. Totul în numele speranței, al culorii, al solidarității.
Culoarea este foarte potrivită pentru crearea un look retro asemănător anilor ’50. Se potrivește bine stilului floral vintage. Se pot crea nuanțe diferite prin amestecarea ei cu alte culori Annie Sloan: Old White, English Yellow, Giverny, Henrietta sau Amsterdam Green. Indiferent cum va fi făcută transformarea, Lem Lem va aduce culoare pe orice obiect, va lumina casa și va aduce zâmbete.
Au fost transformări demne de remarcat. S-a dovedit că cei care au mers pe método distressed au făcut o alegere bună. Aplicată pe un fond roșu grena, albastru închis sau deschis, șlefuită mai mult sau discret pe muchii și apoi fixată cu ceară transparentă, Lem Lem a transformat piese obișnuite într-un mobilier deosebit.
Culoarea este potrivită și ca suport pentru elemente florale pictate. Nuanțele de mov merg surprinzător de bine cu acest verde cuminte, dar la fel de bine merge și verdele Amsterdam sau albastrul Givency.
Am remarcat o transformare foarte inspirată. Un vechi fotoliu rămas fără șezut a devenit suport pentru un aranjament floral cu cactuși și plante verzi curgătoare. Stofa albă a fotoliului a fost vopsită cu Lem Lem, devenind fondul tabloului creat de plante.
Un birou ce părea tocmai bun de pus pe foc, s-a transformat după vopsire, ca Cenușăreasa, într-un birou frumos, în care verdele Lem Lem s-a combinat foarte bine cu nuanța nuc a blatului. Cu toate că poți jura că este lemn băițuit nuc, blatul este vopsit în culoarea Honfleur și finisat apoi cu Dark Wax. Așa, cu haine noi, biroul a devenit locul preferat de discuții din noul sediu al distribuidor de Miercurea Ciuc
Și scaunul negru de plastic de la IKEA a căpătat viață vopsit cu Lem Lem. Caroiajul de pe șezut, făcut cu verde Amsterdam de distribuitorul din București, îl face chiar interesant.
Exemplele pot continua la nesfârșit. Și nu este de mirare pentru că a fost totuși un eveniment global. Toate tranformările au fost frumoase și interesante. Dar cel mai frumos este faptul că fiecare cutie de vopsea Lem Lem vândută aduce fonduri pentru proiectul „Ethiopian Seed Project”, continuându-se astfel lupta pentru eradicarea sărăciei în lume.
Interesant de văzut care sunt culorile alese de marile firme de vopsele pentru a le prezenta drept culoarea anului 2018 în mobilă și decorațiuni interioare
Añadir un comentario