Acabado DIY - Ideas de artesanía - Muebles

Opciones naturales de limpieza y mantenimiento de muebles y suelos de madera

Există ideea că mobilierul sau pardoselile din lemn nu pot fi curățate cu produse naturale pentru că n-ar fi suficient de agresive. Mai ales atunci când avem de-a face cu mobila veche pe care s-a așezat în timp praful amestecat cu grăsime și funingine. Ne gândim să apelăm la produse moderne de curatare pentru că numai cu ele ajungem la curățenia perfectă pe care ne-o dorim. Cred că nu este așa. Făcând o paralelă cu spălatul rufelor, nu cred că am mai văzut rufe de un alb strălucitor așa cum reușea să le spele bunica mea, în albie, cu apă de ploaie și săpun de casă făcut din sodă și grăsimea rămasă de la porc. Așa că, dacă tot încercăm să mâncăm cât mai natural, să folosim haine din fibre naturale, nu cred că este o idee rea să vedem și ce materiale naturale de intretinere și curățare putem folosi.

productos de limpieza
fuente de la foto: thefamilyhandyman.com
Curățarea mobilierului

Cea mai simplă și mai eficientă soluție naturală de curățare a mobilierului sau pardoselilor din lemn este apa și săpunul. Veți spune că apa nu trebuie să ajungă pe mobilierul acoperit cu lac sau vopsea pentru că-l albește și-l strică. Așa este doar dacă apa stă o perioadă îndelungată pe suprafața lăcuită și numai în cazul anumitor lacuri (nitrocelulozic, goma laca). Dacă vi s-a întâmplat să se albească mobila găsiți aici câteva soluții simple și l-a îndemână de a scăpa de pete. Dacă apa este ștearsă repede și nu rămâne să băltească, mobilierul nu are de suferit.

Când spălați mobila cu apă și săpun este bine să faceți soluția de săpun înainte. Astfel mobila va fi curățată uniform și nu vor rămâne pe ea bucăți de săpun nedizolvat. Pentru a obține soluția se dizolvă săpun ras în apă caldă. Sunt suficiente 2-3 linguri de săpun ras în 5 l de apă. Apoi cu o cârpă moale se spală bine peste tot, insistând în zonele unde mizeria cedează mai greu. Se recomandă cârpă de bumbac pentru a nu zgâria mobila. La final, mobila se șterge foarte bine cu cârpa uscată și se lasă să se zvânte. Nu trebuie să vă grăbiți în ideea că lacul se va albi imediat. Puteți lăsa fără riscuri 5-10 minute cârpa udă pe o pată care cedează mai greu. Important este ca la final mobila să fie bine ștearsă și uscată.

Puteți folosi orice fel de săpun, dar pentru că vorbim de natural, indicat este săpunul de casă sau variante de săpun natural din comerț. Săpunul de Marsilia, pe care îl găsiți la Pintura natural, este o soluție foarte bună. Obținut din ulei de măsline și diferite uleiuri de copac este special pentru curățarea și întreținerea mobilei, a podelelor și a altor obiecte din lemn. Poate fi folosit și pentru protejarea cu săpun – un mod de finisare naturală cu soluție concentrată de săpun pe care îl găsiți descris pe larg aici.

productos de limpieza

Variante pentru curățări mai agresive

Există situații când oricât am încerca nu reușim să îndepărtam murdăria doar cu apă și săpun. Petele de grăsime sau de vopsea, grăsimea veche amestecată cu funingine au nevoie de soluții mai agresive pentru a fi înlăturate. Varianta clasică este folosirea decapanților sau a solvenților organici agresivi.

Aceste produse sunt foarte agresive și au în compoziție solvenți pe bază de clor care sunt foarte nocivi (clorura de metilen). Folosirea lor poate afecta ochii, pielea, căile respiratorii sau sistemul nervos. Și atunci, care este alternativa?

Folosim oțet, zeamă de lămâie și bicarbonat. Sunt cele mai simple și mai eficiente soluții pentru curățarea grăsimii. Le puteți folosi cu succes și pentru vase (unde sarea grunjoasă poate ține loc de abraziv). Oțetul se poate folosi și separat (diluat cu apa) sau poate fi amestecat cu bicarbonat. La fel și zeama de lămâie. În momentul amestecării are loc o reacție efervescentă (ca la prăjituri). După ce se liniștește puteți folosi soluția pentru a curăța suprafețele murdare.

productos de limpieza
fuente de la foto: organiclifestylemagazine.com

Dacă nici oțetul și bicarbonatul nu ajută, se poate apela la variante naturale mai agresive, pe bază de sodă sau carbonat de calciu (var nestins), dar fără efecte secundare ce pot apărea și după ani de zile. Pasta decapantă y soda de la Kreidezeit sunt astfel de produse. Pasta decapantă are în compoziție săpun industrial, calcar, substanțe alcaline și alcool de fermentație. Este foarte eficientă pentru curățarea vopselelor pe bază de uleiuri naturale și a celor alchidice. Nu însă și pentru lacurile moderne, cum sunt cele poliuretano.

Soda se foloseste pentru îndepărtarea straturilor vechi de vopsea, înmuierea suprafețelor lăcuite, curățarea lor, îndepărtarea ciupercilor și a mucegaiului. Are efect sterilizant, absoarbe mirosurile și neutralizează acizii.

productos de limpieza
fuente de la foto: woodenfurniturehub.com
Soluții naturale pentru întreținere

După curățare suprafețele ar trebui protejate. Ceara este varianta cea mai folosită. Poate fi aplicată pe orice suprafață lăcuită, vopsită sau uleiată și dacă este lustruită va da un luciu satinat și un tușeu plăcut.

Pentru o protejare naturală se folosesc soluții pe bază de ceară de albine, de palmier sau de carnauba, care este foarte eficientă. Cera de carnauba se extrage din frunzele unei specii de palmier din Brazilia. Ceara protejează frunzele copacului atât împotriva apei în exces din perioadele ploioase, cât și împotriva deshidratării, în perioadele călduroase și secetoase.

Nu socotiți că toate produsele pe bază de ceară din comerț sunt naturale. Există ceruri sintetice și bună parte din produsele din comerț le au în compoziție. Dacă vreți produse naturale verificați întotdeauna eticheta și asigurați-vă că este descrisă compoziția în totalitate.

Tot pentru protecția suprafețelor, după curățare puteți folosi o soluție simplu de făcut. Amestecați 150 ml ulei de măsline cu 50 ml oțet din vin alb și o linguriță de zeamă de lămâie. Puneți totul într-un borcan cu capac și agitați bine. Aplicați soluția pe mobilă cu ajutorul unei cârpe de bumbac, lustruind ușor. Este o soluție de protecție foarte bună care și estompează urmele albe sau zgârieturile. Pentru un miros plăcut în casă puteți adăuga în soluție câteva picături de uleiuri esențiale sau câteva frunze de lavandă.

Dacă ești adeptul soluțiilor naturale sper ca sugestiile de mai sus să-ți fie de ajutor.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

4 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • Hola, he comprado una mesa preciosa, pero está chapada. Supongo que no está tratada y al primer vaso de agua o vino derramado, se "arruga". Por favor, si es posible, dame algún consejo sobre lo que podría utilizar para tratar la superficie de la mesa, para obtener la mayor protección contra la humedad. ¿Sería suficiente una pasta hecha con cera de abeja, aceite de oliva y aguarrás? Gracias antiicipat

    • ¡Hola!
      Una buena protección contra la humedad se obtiene con aceite. El aceite de tung o las combinaciones que lo contienen son los mejores porque forman una película. El aceite de linaza protege sólo en profundidad. Si se deja en la superficie, no se seca y permanece pegajoso.
      La pasta que mencionas puede proteger, pero en menor medida que las soluciones anteriores.
      Las muestras de protección de aceite y cera son menos resistentes a las manchas (vino tinto, café) o a los arañazos y daños mecánicos. Para tener esa resistencia hay que utilizar barnices. Los más resistentes son los de curado químico (poliuretano, al agua, acetil).
      En el caso de la mesa que has comprado, si no se ha protegido con aceite, cera o barniz, el peligro de derramar un vaso de agua o vino es que la chapa se manche y se desprenda. Si no está protegida es mejor hacerlo cuanto antes. Lije ligeramente la superficie con una esponja abrasiva media antes de aplicar cualquier acabado.
      Le deseo lo mejor.

    • ¡Hola!
      Los colores claros son los más difíciles. Las posibilidades serían las siguientes:
      - si se trata de un baño liso, no utilizar tintes ni baños que contengan resina, lejía con hipoclorito sódico (la clásica lejía para la colada), peróxido de hidrógeno (perhydrol) u otros productos químicos que ataquen los colores. Si el suelo es de roble, evita el amoníaco y sus derivados porque reacciona con los taninos y tiñe de marrón. Al final hay un enlace que puede ayudarte,
      - lijado hasta la madera y repintado con un color más claro,
      - recubrimiento con una pintura (no barniz) del color deseado. El color se recubrirá completamente del mismo modo que la veta de la madera. Si no da muchas capas para que la película no sea gruesa, el diseño de la madera será visible.
      - un efecto especial para aclarar el color, tipo distressed (tienes el enlace más abajo). Lija el color sin quitarlo del todo aunque a veces llegues a la madera. Cubre con una fina capa de blanco, crema, gris u otro color claro (pintura) que creas conveniente. Lije el color una vez seco para que empiece a verse la capa inferior. Cúbralo todo con barniz incoloro para suelos. Depende mucho de la inspiración, el talento, la inclinación artística y el gusto.
      ¡Buena suerte!
      https://revistadinlemn.ro/2017/04/19/albirea-si-decolorarea-lemnului-dupa-indepartarea-vechiului-finisaj/
      https://revistadinlemn.ro/2016/09/06/distress-metoda-invechire-mobilei/

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol