Deco&Diseño - Técnicas de transformación de la madera

Calefacción de pellets: una solución eficaz y respetuosa con el medio ambiente

Încălzirea cu peleți este varianta poziționată de mulți specialiști între încălzirea pe gaz și cea cu pompe de căldură. Criteriul principal în această ordonare este „curățenia” sistemului, reprezentată de materialul folosit ca sursă de energie, noxele eliminate în timpul procesului de încălzire și reziduurile rămase. Între prețul mai scăzut al încălzirii cu gaz (dar  cu dezavantajele rezultate din arderea lui) și sistemul curat oferit de pompele de căldură, la un preț prohibitiv pentru mulți dintre noi, încălzirea cu peleți iese câștigătoare. Iar în zonele unde nu există posibilitatea racordării la rețeaua de gaz, pare o variantă mai bună decât încălzirea cu lemne.

calefacción de pellets

Am văzut ce înseamnă încălzirea cu peleți în urma unei minivacanțe petrecute la 7 Flores, o pensiune la Gheorgheni unde am stat și cu ocazia unui Taller de pintura natural. Șemineul cu peleți aflat în living m-a fascinat seară de seară. Flacăra, diferită de cea a lemnelor, apărea într-o trombă de scântei și creștea arzând cu intensitate, ca apoi să scadă până la dispariție când temperatura din cameră ajungea la nivelul prestabilit de termostat. Era însă suficient să deschizi ușa spre terasă de 2-3 ori și flacăra reapărea din nimic, exercitând aceeași atracție magnetică. Șemineul, pe lângă aspectul decorativ, era folosit și pentru încălzirea întregii case, adică încă 3 camere, fiecare cu baie proprie și un hol enorm.

Calefacción con pellets

Peleții reprezintă un combustibil bio obținut din procesarea deșeurilor de lemn și alte materiale, precum reziduurile agricole, menajere sau industriale. Cei mai cunoscuți și apreciați sunt cei obținuți din resturi de lemn (praf de lemn, rumeguș) de la prelucrarea lemnului în gatere sau din fabrici de mobilă, dar există și peleți din floarea soarelui sau paie. Modul de obținere al peleților și proprietățile lor le-am prezentat pe larg aquí.

Principala diferență între peleți și leña este puterea calorică, mai mare la peleți decât la lemn. Dacă la lemnul de foc puterea calorică este 3750 kcal/kg la molid, 3550 kcal/kg la fag și 3500 kcal/kg la carpen, la peleții obținuți din rășinoase poate ajunge la 4800 kcal/kg, haya a 5200 kcal/kg. Peleții de bună calitate (premium), pe lângă faptul că la ardere vor degaja mai multă căldură, vor elimina mai puține noxe și fum și va rezulta mult mai puțină cenușă (mai puțin de 3%). Peleții obișnuiți au conținutul în cenușă între 4 și 6%.

Peleții pot fi folosiți, atât pentru consumul casnic, cât și pentru cel industrial. Cu ei sunt alimentate sobe, șeminee, cazane sau centrale pe peleți. Pentru a avea o încălzire eficientă și o întreținere cât mai simplă a sobelor trebuie folosiți peleți de bună calitate (clasa A1 de calitate).  Puteți verifica calitatea peleților prin metode simple:

  • puși în apă, peleții de bună calitate trebuie să se scufunde (nu să plutească) și să se dezintegreze foarte încet
  • să nu se spargă dacă sunt trântiți de pământ de la aprox. 1 m înălțime
  • să nu lase mai mult de 5-7% cenușă din cantitatea totală de peleți cu care s-a alimentat soba
Calefacción con pellets
cetrală pe peleți
fuente: theindustryanalysis.com
Modul de funcționare a sobelor cu peleți

Sobele pe peleți sunt o opțiune pentru cei care nu au acces la rețeaua de gaz sau pentru cei care vor să ardă lemn, dar să poată controla mai bine procesul. Spre deosebire de o sobă sau un șemineu obișnuit cu lemn, soba pe peleți este mai complexă. Cuprinde sistem de alimentare cu peleți, ventilatoare de admisie și evacuare, vas de ardere, grilă de admisie a aerului, tubulaturi, termostat. Toate acestea fac arderea mai eficientă și mai controlabilă.

Pentru a porni soba se face alimentarea cu peleți din buncărul în care sunt depozitați. Apoi, cu ajutorul curentului electric este încălzit aerul în zona vasului de ardere pănă când peleții se autoaprind. Arderea este întreținută de aerul adus de ventilatoare. Gazele de ardere sunt evacuate prin coșul de fum construit să funcționeze și cu tiraj natural. Este o precauție pentru a nu rămâne gaze nocive rezultate din ardere, dacă se oprește curentul. Cenușa este colectată în vasul special. Dacă se folosesc peleți de calitate, cenușa nu trebuie evacuată mai des de o dată pe săptămână.

Când s-a atins temperatura dorită termostatul comandă oprirea alimentării cu peleți. Flacăra se stinge de la sine pentru că nu mai există material care să întrețină arderea. Chiar dacă alimentarea se face continuu, sistemul este gândit astfel încât să nu fie posibil ca flacăra să ajungă în buncărul de peleți. Există și posibilitatea ca soba să fie conectată la calorifere pentru a asigura încălzirea în toată casa. În acest caz trebuie să existe un vas de expansiune pentru încălzirea apei care va intra apoi în circuitul caloriferelor. Soba/șemineul va încălzi camera în care este montată, de aceea aici nu este nevoie de calorifer. Aerul cald împins de ventilator în interiorul camerei și radiația geamului termorezistent sunt suficiente.

Calefacción con pellets
Șemineul din living
Avantajele și dezavantajele încălzirii cu peleți

Ca orice alt sistem și încălzirea cu peleți are plusuri și minusuri. Cei interesați ar trebui să le analizeze foarte bine. Doar după aceea vor hotărî în ce parte înclină balanță. Să vedem câteva dintre argumentele pro și contra.

Ventaja:

  • Sunt sisteme foarte eficiente, cu randamente între 75 și 90%.
  • Sobele sunt potrivite pentru a încălzi spații largi.
  • Sistem ecologic care protejează mediul. Emisiile sunt mai scăzute comparativ cu sobele pe lemn sau gaz. Peleții contin cantități foarte mici de sulf, azot sau clor comparativ cu combustibilii fosili. Ajută mediul, peleții recuperând deșeurile de lemn sau alte materiale care altfel ar rămâne pe câmp cu risc de autoaprindere sau ar ajunge în ape, amenințând ecosistemul.
  • No es difícil de instalar.
  • Operațiile de curățare și întreținere nu pun probleme.
  • Arderea este curată și totală cu foarte puține reziduuri solide.

Las desventajas más importantes son:

  • Funcționează cu ajutorul curentului electric. Consumul este mic, dar în lipsa curentului focul nu se poate aprinde, nu funcționează ventilatoarele și nici termostatul.
  • Este un sistem mai gălăgios decât o sobă pe lemn. Ventilatoarele fac un zgomot ce poate fi deranjant pentru cei mai sensibili.
  • Este nevoie ca, la 3-4 zile, să se curețe arzătorul de reziduurile solide și să se verifice dacă nu au ajuns peleți sub arzător.
  • Pentru eficiență mare, emisii scăzute și reziduuri (cenușă) puține trebuie folosiți peleți de bună calitate. Peleții ieftini pot transforma sistemul într-unul ineficient.
  • Este nevoie de spațiu pentru a depozita peleții și pentru vasul de expansiune, în cazul în care soba este conectată cu caloriferele.
  • Peleții sunt mai scumpi decât gazul. În ultima vreme prețul lemnului a tot crescut ceea ce a dus la creșterea prețului peleților. Pentru a economisi bani este bine să cumpărați înteraga cantiate de peleți necesară unui sezon. Adică 2-3 t pentru o casă de 150-200 m².

Sper ca ați reușit să vă faceți o idee despre ce înseamnă încălzirea cu peleți. Pentru mine, să beneficiez de căldura oferită de sistemul pe peleti a fost o experiență nouă, iar spectacolul oferit de jocul scânteilor în șemineu mi-a făcut vacanța foarte plăcută.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol