Presentación de las casas de madera - Puertas Ventanas

Contraventanas de madera y ventanas arqueadas en una casa nueva construida al estilo de las antiguas casas rumanas.

Dacă ești un admirator al stilurilor arhitecturale românești, inspirate, de multe ori, din construcțiile țărănești, când îți vei face casa mult visată vei dori să regăsești în ea măcar o parte dintre caracteristicile acestor stiluri. Este ceea ce și-au dorit și soții Vasile – proprietarii casei prezentată în continuare. Inițial m-am gândit că este o veche casă renovată. Împărțirea casei, ferestrele cu arcadă, obloanele din lemn amintesc de case vechi de peste un secol, despre a căror renovare am vorbit nu de mult. Ca și la casele renovate, ferestrele și ușile au fost realizate cu mare atenție pentru detalii de firma Holze.

ventana-usuarios

Despre casă, în general

Construcția casei din bulevardul Theodor Pallady a început în 2017 și a durat aproximativ 2 ani. Elementele de asimetrie ale casei ne trimit cu gândul la vechile case țărănești, care erau începute de prima generație, continuate apoi de a doua, poate chiar și de a treia generație. Corpurile adăugate, în ciuda faptului că se distingeau, formau, împreună cu construcția inițială, un tot unitar pentru că se păstra aceeași linie de construcție și de finisare.

Casa are două nivele legate între ele printr-o scară elicoidală centrală din beton cu trepte din stejar plin de 5 cm și balustradă din fier forjat lucrată artizanal. Parterul deschis aduce în prim plan noile concepte de arhitectură și design în ceea ce privește comunicarea în familie, aducând împreună bucătăria și livingul. Tot la parter este un birou de lucru și o baie, biroul fiind, însă, separat de spațiile deschise.

Scara face legătura între living și dormitoarele de la etaj. Sus sunt trei dormitoare și o baie, toate cu intrare dintr-un hol central. Toate spațiile sunt luminoase, atât datorită ferestrelor cât și culorilor deschise folosite pentru finisarea pereților și a ușilor interioare.

ventana-usuarios

Pentru a nu altera calitatea finală a ferestrelor s-au folosit în timpul construcției precadrele Holze din aluminiu

Ferestrele cu arcadă sunt cele care induc ideea unei case vechi renovate. Le regăsim pe fațada și pe lateralele casei, grupate în general câte două. Ușa de intrare are și ea arcadă și un toc lat inzidit. Este o ușă vitrată, care permite luminii să pătrundă în interior, cu grilaj metalic care reproduce elemente de la balustrada scării. Aceleași elemente le găsim și la balustrada terasei aflate în partea stângă a etajului.

Pentru a nu prelungi timpul de lucru la casă și pentru a păstra, în același timp, calitatea și aspectul tâmplariei, Holze a dezvoltat un sistem propriu de lucru bazat pe precadre din aluminiu. Aceste precadre se montează în golurile ferestrelor, astfel încât, tencuirea și finisarea să se facă fără teama de a strica ferestrele. Ferestrele se pot monta la final fără a strica pereții proaspăt finisați. Cât timp precadrele sunt instalate și echipa de constructori lucrează la finisări, în fabrică este produsă și finisată tâmplăria, reducându-se astfel timpul de lucru la casă. Ferestrele și ușile se montează când toate finisările casei sunt terminate, neexistând riscul de a fi stropite cu ciment sau lovite.

Ramele ferestrelor casei Vasile sunt construite din lemn de meranti stratificat, o esență tare, nobilă, folosită frecvent la obținerea ferestrelor. Sunt ferestre termopan bipan care asigură o foarte bună izolare termică și fonică. Glafurile au fost realizate din lemn, la interior și granit, la exterior.

ventana-usuarios
fara precadre
ventana-usuarios
cu precadre
Obloanele din lemn cresc valoarea casei

Obloanele din lemn sunt un accesoriu de finețe din ce în ce mai rar văzut la ferestrele caselor. În trecut era un lucru obișnuit să te aperi de soarele dogorâtor sau de lumina zilei cu ajutorul lor. Erau meșteri mulți care știau cum să le facă. Acum sunt din ce în ce mai puțini cei care știu să le lucreze astfel încât să funcționeze bine și să reziste în timp în ciuda agresiunilor exterioare. Holze este dintre acești puțini.

Obloanele casei Vasile sunt făcute din lamele de tei masiv. Toate nodurile au fost înlăturate pentru că ele sunt puncte sensibile de unde începe deteriorarea lemnului. Apa poate pătrunde în zona din jurul nodului și atacă încet-încet lemnul ajungându-se chiar la crăparea lamelei. Feroneria folosită permite deschiderea și închiderea lamelelor și deschiderea obloanelor prin pliere la jumătate.

Spuneam că obloanele cresc valoarea casei. O cresc la propriu și la figurat. Pe lângă aspectul estetic al unei case cu obloane este vorba și de costul lor în sine. Dacă vă doriți obloane trebuie să știți că ele dublează practic costul ferestrei. Este vorba de mult lemn prelucrat foarte bine, de materiale cu performanțe ridicate de protecție la exterior și de feronerie rezistentă de bună calitate.

ventana-usuarios
Lamelele din lemn necesare doar pentru două obloane
ventana-usuarios
Obloane din lemn de tei cu finisaj nuc închis
Ușile pot fi mai mult decât o limită între două spații

Toate ușile, atât cele interioare, cât și cele exterioare, au fost realizate tot de Holze. Ușile exterioare sunt făcute din meranti, cu captușeală la interior și exterior. Tocul lat inzidit întărește imaginea de casă veche sugerând ziduri groase, așa cum se construiau în trecut. Finisajul închis la culoare – nuc – este foarte asemănător acoperișului și se potrivește cu brâul exterior din piatră naturală de diferite texturi cu nuanțe de albastru imperial. Modelul brâului de la baza casei este reluat și la partea de sus a parterului și a etajului.

La interior ușile sunt deschise la culoare, evitându-se răceala albului. S-a ales ivoire, o culoare caldă și distinsă. Feroneria este din bronz antichizat, înnobilând la rându-i interiorul.

Para ușile de interior Holze recomandă esențele tari precum roble, frasin sau meranti, chiar dacă ele sunt vopsite în culori RAL. Ușile sunt ușor de lovit cu mobilierul sau jucăriile copiilor și finisajul nu poate proteja de lovituri un lemn moale. Apar astfel teșiturile, zgârieturile, adânciturile în lemn care strică aspectul general. De asemenea, într-un spațiu elegant este recomandată montarea ușilor din lemn masiv.

ventana-usuarios

Dacă îți dorești o casă deosebită nu este suficient să iei în calcul doar arhitectura și modul de construcție. Sunt importante în egală măsură materialele cu care se finisează casa, ușile și ferestrele, modul și atenția cum sunt construite și montate. Ferestrele termopan cu rame din lemn vor da casei un aspect plăcut, contribuind în același timp la eficiența ei energetică.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol