Aislamiento de la casa - Presentación de las casas de madera

Resistencia al viento de 150 km/h probada por los propietarios en su casa sobre estructura de madera

Casele din lemn au devenit un subiect obișnuit în revistă. Interesul pentru construcțiile din lemn este mare și apar multe întrebări despre modul de construcție, durabilitate, eficiență energetică sau comportamentul în condiții dificile sau chiar extreme. Există temerea că o casă pe structură din lemn este mai puțin rezistentă decât una din cărămidă sau beton. Este o percepție greșită si pentru a vă convinge, am ales o casă construită de Regulador de intensidad în Corsica. Fiind o insulă, curenții de aer sunt prezenți continuu, vântul ajungând la viteze foarte mari. Casa a fost construită în 2016 și  proprietarii au avut suficient timp să-și dea seama de calitățile casei. Sunt mulțumiți că la viteza vântului de peste 150 km/h, în casă nu se aude nimic și nici nu se simt răbufnirile vântului. Au fost atât de mulțumiți încât au recomandat constructorul și altor beneficiari din zonă. După cum se vede, povestea celor trei purceluși nu mai este de actualitate. 😉

casas sobre estructura de madera

O casă cu terasă, ideală pentru vacanțele cu familia și prietenii

Construcția reprezintă casa de vacanță a familiei. Proiectul respectă arhitectura zonei, casa având un singur nivel construit pe o fundație înaltă. Pe aceeași fundație este și terasa, foarte asemănătoare prispelor caselor românești de la sat. S-a folosit mult lemn natur, în culoarea naturală, ceea ce-i dă casei un aspect plăcut și discret.

Casa nu este mare, dar are tot necesarul unei case de vacanță. Din cei 123 m² ai interiorului, o mare parte este zona de living care are acces la terasa de 23 m² din două părți, prin două uși glisante vitrate. Restul spațiului este împărțit între cele două dormitoare, bucătărie și baie.

Fiind un parter înalt, accesul se face pe oricare dintre cele două scări din lemn care dau pe terasă. Scările sunt simple, ca și terasa, cu vang central și balustrade tot din lemn. Stâlpii, balustradele, sageacul și tavanul terasei sunt din lemn de molid iar pardoseala din lemn de alerce. O parte a terasei nu este acoperită, lăsând lumina să pătrundă în voie în casă.

casas sobre estructura de madera
Terraza
OSB-ul – rol important în rezistența casei la vânt și cutremur

Punctul forte al casei este rezistența foarte mare la vânt și stabilitatea ei în condițiile unei clime cu rafale de vant ce ajung frecvent la 150 km/h. Properietarii spun că, indiferent cât de tare bate vântul, în interior nu se simte nimic. Această rezistență se datorează structurii de lemn foarte robuste, realizată din stâlpi și grinzi de 60×200 mm și a panourilor de OSB ce închid pereții și „țin” casa la încărcările laterale date de vânt și cutremur.

Cred că este un bun moment să ne oprim asupra acestor panouri de OSB și să vorbim despre rolul lor în construcția caselor pe structură de lemn. Apar frecvent păreri că sunt plăci din așchii de lemn fără rezistență și că este frig în casele construite cu OSB. Sunt păreri total greșite. Panoul de OSB este un material de construcții foarte rezistent și stabil, cu rol în structura de rezistență a casei. Spre deosebire de alte materiale de construcții, este mult mai ușor, asigurând aceeași stabilitate și rezistență a casei la o încărcare mult mai mică a fundației. De aici consumuri mai mici de material și implicit, un cost mai mic al fundației.

Plăcile de OSB se montează pe cel puțin o parte a structurii din lemn a peretelui (în funcție de calculul de rezistență), creând spații în interiorul peretelui pentru straturi generoase de izolație. Astfel casa este izolată termic foarte bine, dar și fonic, stratul gros fiind greu de străbătut de undele sonore, atât din exterior spre interior, cât și invers. Casele pe structură de lemn bine construite sunt eficiente energetic, sigure și bine izolate fonic.

casas sobre estructura de madera

Un șantier care a durat puțin peste o lună

Dar să revenim la casa din Corsica. Proiectul și calculele de rezistență au fost făcute de echipa de proiectare a beneficiarului, construcția fiind realizată de Dimmer în două etape, în fabrică și pe șantier. În fabrica din Comănești au fost asamblați pereții din structură de lemn și panouri OSB. În interior s-a pus izolație de vată bazaltică de 200 mm grosime. De asemenea, au fost obținute prin încleiere grinzile și celelalte elemente pentru acoperiș. Tot lemnul a fost tratat 4funcții, adică împotriva ciupercilor, mucegaiului, insectelor și a focului.

Toate aceste operațiuni din fabrică au durat aproximativ 2 săptămâni. Trebuie mentionat, însă, că acest timp este valabil pentru construcții de dimensiuni mai mici, adică 100-150 mp. Pentru case mai mari, timpul de lucru în fabrică poate ajunge până la o lună.

Elementele de construcție obținute în fabrică au fost ambalate, urcate în TIR și transportate în Corsica, unde a început a doua etapă a construcției. Aici, pe fundația deja ridicată de client, s-au montat pereții, foliile anticondens, profilele metalice și elementele acoperișului. Pentru izolarea acoperisului s-a folosit vată bazaltică de 300 mm grosime.

După „asamblarea” casei, s-a montat la exterior un alt strat de izolație de vată bazaltică de 60 mm, care a fost ulterior tencuită. La interior, placarea s-a făcut cu plăci de gips-carton. Toate aceste operații pe șantier au durat în total 30 de zile. Poco tiempo de trabajo in situ este unul dintre marile beneficii ale unei case pe structură de lemn. Cum bună parte dintre operații se fac în fabrică, se elimină timpii de așteptare obligatorii în cazul construcției cu alte materiale, iar șantierul este mult mai curat, cantitatea de deșeuri fiind foarte mică.

casas sobre estructura de madera
Montarea pereților pe șantier
casas sobre estructura de madera
Acoperișul: grinzi lamelare, folie, izolație de 300mm
casas sobre estructura de madera
Montarea foliei
casas sobre estructura de madera
Traseele de utilități
O casă bine construită este cea mai bună reclamă

Proprietarul acestei case a fost primul client din Corsica. De atunci Dimmer a mai construit acolo încă patru case, două dintre contracte venind în urma recomandărilor primului client. Beneficiarul este atât de încântat de izolarea termică și fonică a casei și de rezistența ei încât povestește mereu despre faptul că nu simte niciodată în casă rafalele puternice de vânt de care alți locuitori ai insulei se plâng.

Să faci lucrurile bine astfel încât clientul să aibă doar cuvinte de laudă despre tine este cea mai bună și mai sigură reclamă. Succes, Dimmer!

casas sobre estructura de madera

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

4 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol