Suntem atât de obișnuiți cu utilajele de bază din fabrici încât nu ne gândim când și cum au ajuns la performanțele de azi. Masa mobilă a circularului, de exemplu, este un ajutor important pentru a obține tăieri precise și de calitate, dar puțini știu cum a apărut. Când există loc de îmbunătățire, există întotdeauna cineva care să gândească cum poate face mai ușor și mai bine. În acest caz a fost un inventator german, Wilhelm Altendorf, care pentru a obține tăieri precise și de calitate, a gândit un sistem care acum este cunoscut și folosit în întreaga lume sub numele de fierăstrău circular cu masă mobilă.
Altendorf a făcut numeroase inovații de-a lungul timpului nu doar masa mobilă a circularului. Ei au fost primii care au introdus ghidajul paralel motorizat, dar și primii care au introdus reglajul motorizat pentru ridicarea pe înălțime și înclinarea pânzei. Totodată, au ridicat nivelul tehnologic al fierastraielor circulare prin posibilitatea de a controla CNC funcționarea circularului. Calitatea germană a rămas o constantă în toți acești ani pentru toate produsele. Drept dovadă, acum în lume există peste 150.000 fierăstraie circulare marca Altendorf utilizate în ateliere și fabrici pentru tăierea lemnului, a plasticului sau a metalului. În România, firma Altendorf este reprezentată din 2019 de Maquinaria Nika.
Masa mobilă a fierăstrăului circular – cum a apărut
Cum a început totul? În 1906, Wilhelm Altendorf și-a deschis o mică fabrică la Berlin unde confecționa echipamente pentru magazine și birouri. Berlinul era în plină dezvoltare, iar cerere exista. Wilhelm era însă nemulțumit de calitatea tăierilor făcute de circularul de lemn din fabrică și de faptul că nu putea obține cu el un unghi perfect de 90°. Pentru a fi tăiat la dimensiunile dorite, lemnul trebuia mișcat manual, iar asta ducea la greșeli și tăieri neregulate. Așa a ajuns la ideea că cel mai bun mod de a obține tăieri perfecte este ca lemnul să rămână fix, iar soluția a fost o masă mobilă ce se deplasa paralel cu pânza de tăiere, ducând piesa fixată pe ea prin fața pânzei. Astfel, acum mai bine de 100 de ani, este inventat fierăstrăul circular cu masă mobilă de către Altendorf, iar spiritul de inovație continuă a fost păstrat până în zilele noastre.
Primul război mondial și tulburările politice din acea perioadă au avut ca efect scăderea drastică a afacerilor în Berlin, ceea ce l-a determinat pe Wilhelm să se întoarcă acasă, în orașul Minden, unde se află și în prezent sediul companiei. A continuat să construiască și să îmbunătățească diferite utilaje și sisteme de producție, înregistrând în perioada 1920-1934 nu mai puțin de 14 brevete. Nu era însă niciunul legat de circularul cu masă, dar în 1934 se întoarce din nou la circular și construiește primul circular cu masă mobilă cu sistem de glisare pe role, cunoscut acum ca sAltendorf. Sistemul simplu de glisare a mesei a permis montarea pe circular și a altor sisteme, îmbunătățind funcționarea și făcând din circularul cu masă mobilă cel mai vândut utilaj din domeniul prelucrării lemnului la scurt timp după lansare.
După moartea lui Wilhelm, în 1948, firma este preluată de cei doi fii. La acea vreme se produceau în fabrică diferite utilaje pentru prelucrarea lemnului, iar în perioada următoare gama a continuat să se diversifice, crescând numărul de modele. În 1956 însă, pentru a putea mări productivitatea, frații Altendorf decid să renunțe la fabricarea celorlalte utilaje, axându-se doar pe punctul lor forte, adică pe fabricarea circularelor cu masă mobilă. A fost decizia care a dus către perfecționarea modelelor, dezvoltarea firmei și deschiderea ei la nivel global.
Ce alte inovații au urmat la Altendorf
Mergând pe drumul deschis de Wilhelm, firma Altendorf a continuat să fie un inovator, un deschizător de drumuri în domeniul circularelor cu masă mobilă. A fost cea care a introdus primele sisteme de mișcare motorizată la fierăstraiele circulare și printre pionierii sistemelor de reglaj CNC. În 1989, a fost prezentat primul circular cu ghidaj paralel motorizat – modelul F45 ELMO (denumirea F45 ELMO se atribuie și acum modelului vârf de gamă). La scurt timp după această premieră a fost introdus și reglajul motorizat pentru înălțimea și înclinarea pânzei.
În 1999, Altendorf a venit cu un alt model inovator – F45 POSIT. A fost primul circular din lume care oferea posibilitatea de interconectare cu un software de optimizare a încadrării și cu 4 axe motorizate, inclusiv opritorii de pe ghidajul frontal telescopic.
Ultima generație de circulare Altendorf
Acum, ultima generație de modele F45 și WA80 include la nivel standard reglaj motorizat pentru înălțime și înclinarea pânzei. Accentul este pus pe calitate și pe dorința de a fi primii care dotează utilajele cu sisteme performante de ultimă generație. Indiferent dacă este vorba de modele high-tech sau modele mai simple, calitatea este întotdeauna cuvântul cheie.
Producția de circulare cu masă mobilă de peste 3 metri este structurată acum pe trei linii de produse. Toate modele au batiu de ultimă generație cu structură tubulară si sistem de fixare a mesei mobile pe batiu în 3 puncte:
- WA 8 – modele standard ce permit dezvoltarea rapidă și economică a atelierelor:
- Înălțime maximă de tăiere 130 mm
- Deschiderea ghidajului de tăiere paralelă 1300 mm
- Modelo ajustable manualmente
- Unitatea incizoare este prevăzută cu motor independent, cu reglaj motorizat pe înălțime și cu reglaj lateral manual
- WA 80 – modele industriale ce oferă posibilitate de automatizare pe 3 axe:
- ridicare/coborâre grup de tăiere
- înclinare grup de tăiere
- guía paralela motorizada
- F 45 – vârful de gamă, modelul pe care toate inovațiile tehnice sunt disponibile:
- Sistem de control CNC în 6 axe: ridicarea/coborârea pânzei circulare principale, reglaj orizontal, vertical și în grosime al pânzei incizoare, reglaj motorizat ghidaj paralel (în spatele pânzei principale), reglaj motorizat al celor 2 opritori pe ghidajul frontal
- Panel de control con pantalla táctil
- Grup de tăiere cu înclinare dublă ± 46º
- Masă mobilă cu mișcare motorizată
- Masă fixă (în spatele pânzei) cu sistem de flotație pneumatic
- Fixare cu vacuum a piesei pe masa mobilă.
În 2018 Altendorf a cumpărat compania germană Hebrock, producătoare de mașini de aplicat cant, fiind acum în măsură să ofere un pachet complet pentru debitarea și căntuirea PAL-ului, păstrând constantă calitatea germană.
Inovarea continuă și concentrarea pe un singur tip de utilaj a făcut ca Altendorf să ofere sisteme performante, specializate și fiabile. Calitățile circularelor Altendorf îi fac pe cei care au lucrat cu ele să devină atașați de marcă și să-și dorească cele mai noi modele, mai ales fiindcă statisticile companiei arată că durata medie de viață a unui circular Altendorf este de aproximativ 30 de ani.
Cum alegi un circular cu masă industrial, dotări și caracteristici importante ale circularelor cu masă, ce este important atunci când alegi un circular cu masă industrial, aflați din articolul următor.
Añadir un comentario