Studii europene făcute cu ani în urmă au arătat că mare parte din resursele energetice este consumată pentru încălzirea și răcirea locuințelor. Lipsa izolării termice, soluțiile constructive greșit alese, ferestrele neperformante determină un flux termic important și continuu între interior și exterior, crescând astfel consumul de energie. Ca urmare, au apărut reglementari pentru a eficientiza energetic construcțiile, iar izolarea caselor vechi a fost una dintre măsurile propuse. Pe piața de profil au apărut diferite tipuri de materiale de izolare termică și desigur, discuții comparative privind avantajele și dezavantajele. Pe lângă capacitatea de izolare și preț, proprietatea care stârnește și acum cel mai mare interes este rezistența la foc. Participarea la evenimentul Naturalpaint privind materialele de termoizolare Gutex, ne-a oferit ocazia de a vedea „pe viu” un test comparativ de rezistență la foc a trei materiale de izolare: polistiren, vată bazaltică și placă din fibră de lemn Gutex.
Rezistența la foc a termoizolației poate salva vieți
Cum este făcută izolarea exterioară a clădirii este esențial, nu doar pentru asigurarea confortului termic și fonic, ci și pentru siguranța în caz de incendiu. Dacă fațada este izolată cu un material combustibil, în cazul declanșării unui incendiu va începe să ardă, devenind o sursă de foc și fum toxic. Pe măsură ce focul se extinde, va deveni un pericol major pentru locuitorii imobilului.
Izolând cu un material incombustibil, chiar dacă flăcările se întind și ajung, de exemplu, la etajele superioare, fațada nu va contribui la extinderea focului și nici nu va degaja fum toxic. O izolație incombustibilă (care nu arde) poate încetini extinderea focului ceea ce ar da mai mult timp locatarilor să părăsească clădirea și pompierilor să acționeze. În astfel de situații, orice secundă este importantă pentru ca oamenii să se poată salva și să se poată interveni pentru stingerea focului.
Din punct de vedere al comportamentului la foc există o mare deosebire între materialele folosite pentru izolarea construcțiilor.
Poliestireno expandido, de exemplu, reacționează aproape imediat la foc, degajând fum toxic dens. Este fabricat din monomer de stiren, o hidrocarbură obținută din petrol, fiind o variantă ieftină și accesibilă. La polul opus este vata minerală bazaltică, care este incombustibilă, rezistând la temperaturi foarte mari înainte de a se topi. Este fabricată din rocă bazaltică, care prin procedee termice și mecanice este transformată în panouri sau pături izolatoare. Izolația fibrolemnoasă este fabricată din lemn, un material recunoscut ca fiind combustibil. Pare greu de crezut, dar modul în care este obținută face ca rezistența la foc să fie foarte bună, comparabilă cu cea a vatei bazaltice.
Testul comparativ izolații: polistiren expandat, vata bazaltică și panouri din fibră de lemn
În timpul workshop-ului organizat de Naturalpaint, s-a făcut un test comparativ de rezistență la foc a celor trei termoizolatii menționate mai sus. Au fost folosite trei panouri identice ca dimensiuni: unul de polistiren expandat, materialul izolant cel mai folosit în România pentru fațade, cel de-al doilea din vată minerală bazaltică, material incombustibil și un al treilea din fibră de lemn. Filmul testului poate fi urmărit mai jos, la finalul articolului. Pentru alte noutăți abonează-te la canalul nostru YouTube.
Panourile au fost încadrate într-o ramă de lemn, izolațiile fiind separate între ele. Pe una dintre fețe, la fiecare tip de izolație, a fost aplicat gips carton, reproducând astfel condițiile reale (izolația nu este lăsată „la vedere”). Sursa de foc a fost asigurată de 3 arzătoare identice cu robinet propriu, câte unul pentru fiecare panou, atașate la o butelie de gaz. Flacăra a fost aplicată în același timp pentru toate cele 3 tipuri de izolatie, dinspre partea cu gips carton, în centrul panoului.
Primul care a cedat a fost panoul de polistiren expandat. La nici un minut de la aprinderea flăcării, fără ca focul să străpungă placa de gips carton, temperatura polistirenului a ajuns rapid la 300°C, a început să se topească, să emane miros și fum toxic, placa găurindu-se în dreptul flăcării. După oprirea arzătorului fumul a continuat să iasă încă 1-2 minute, gaura din centrul panoului lărgindu-se.
Pentru celelalte tipuri de izolații experimentul a continuat încă mai bine de 20 minute. După 5 minute, în ciuda faptului că focul ardea pe partea cu gips carton, pe cealaltă parte temperatura panourilor era ca la început. Se putea ține mâna pe panouri și nu era emanat miros sau fum. După 13 minute, temperatura în panoul de vată bazaltică a crescut destul de repede la 170°C, cea din panoul Gutex crescând doar la 60°C, fără a fi străpunse de flacără. După 17 minute panoul din fibră de lemn putea fi încă atins cu mâna. Temperatura în izolația de vată bazaltică a ajuns la 340°C și panoul s-a închis la culoare pe partea opusă flăcării, dar nu a fost străpuns. A fost oprit arzătorul pentru ca testul cu panoul Gutex sa continue fără riscul de a rămâne fără gaz. Rezistența vatei bazaltice la foc este recunoscută, ea nu arde ci se topește la temperaturi de peste 1000°C.
Panoul rămas, cel din fibră de lemn, și-a schimbat culoarea la 21 de minute de la începerea testului. S-a eliminat fum și miros specific arderii lemnului. Continuând arderea a apărut jar în dreptul flăcării, fără însă a se extinde pe tot panoul. Testul a fost oprit după 25 de minute fără ca panoul din fibră de lemn să ardă cu flacără. Fumul degajat a fost mai mult de la rama de lemn la care flacăra ajungea uneori din cauza vântului.
Izolația Gutex din fibră de lemn
Firma Gutex Holzfaserplattenwerk fabrică plăci fibrolemnoase încă din 1932, folosind resturile de lemn de brad și molid provenite de la fabrici de prelucrare a lemnului. Panourile sunt ecologice pentru că se folosește doar lemn netratat, iar procedeele de fabricație sunt foarte “curate”, cu cantitate mică de aditivi adăugața. Izolatia conține doar 3-4% adeziv poliuretanic, necesar formării plăcii, 2% parafină pentru rezistența la apă și sub 1% săruri naturale pentru rezistența la rozătoare și foc.
Termoizolația din fibră de lemn Gutex se găsește, atât sub formă de plăci, cât și ca fibre individuale. Plăcile fibrolemnoase sunt de diferite grosimi, dimensiuni și flexibilități și pot fi folosite la izolarea fațadelor ventilate și a pereților exteriori, a pereților interiori, la construcția pereților prefabricați ai caselor pe structură de lemn, pentru izolarea acoperișului, între căpriori, între etaje sau sub pardoseală. Pentru a fi cât mai ușor de montat și a elimina punțile termice, plăcile au din fabricație sistemul de prindere nut și feder. Fibrele individuale sunt folosite pentru izolarea spațiilor dificile și înguste din poduri și mansarde sau orice alt loc greu accesibil care necesită izolare.
Produsele Gutex pentru izolarea termică și fonică a construcțiilor sunt distribuite în România de Pintura natural.
Añadir un comentario