Am descoperit de curând o serie de baițuri care mi-a atras atenția într-un mod special, aparte. Punctul de pornire este satul, mai exact zona rurală din Italia, dar culorile sunt o imagine a vieții, tradițiilor și autenticului rural de pretutindeni. Baițurile sunt lucrate cu atentie, reușind să puncteze fin detalii pe care doar când vezi cum au fost denumite reușești să le înțelegi cu adevărat. Având o copilărie trăită destul de mult la țară, culorile mi s-au părut foarte autentice și mi-au trezit amintiri dintre cele mai diverse: culesul viei, tocitoarea plină cu struguri răsturnată de joaca unui văr mai poznaș, lutul din șanț cu care ne jucam după ploaie, cenușa scoasă din sobă dimineața, devreme, de mamaia, smoala rămasă pe mâini de la culesul tutunului. Produsele de colorare au fost dezvoltate de un mare producător italian de lacuri și vopsele – Grupo ICA – dar cu siguranța cel care le-a imaginat a avut o copilărie foarte asemănătoare cu a mea.
Natural și rustic, termeni folosiți tot mai des, dar din ce în ce mai puțin înțeleși
Natural și rustic, alături de bio și eco sunt, paradoxal, unele dintre cele mai moderne cuvinte. Acum este la modă să trăiești cât mai aproape de natură, să te hănești bio și să decorezi locuința cu elemente rustice. Problema este că nu întotdeauna înțelegem și ce reprezintă ele. De multe ori confundăm termenii sau îi lipim abuziv de tot ceea ce credem noi că ar trebui să cuprindă.
Despre mobila rustică am vorbit aquí, încercând o listă de sugestii pentru producătorii de astfel de mobilier. Dar nu este vorba doar despre a respecta un design anume și a nu aplica straturi groase și lucioase de lac. Rusticul înseamnă mai mult, inclusiv culorile folosite pentru băițuirea lemnului. De multe ori, un mobilier colorat într-un gri care sugerează îmbătrânirea lemnului din cauza vremii pare mai rustic și mai natural decât dacă este lăsată culoarea naturală a lemnului.
Designul, culorile și materialele de finisare, combinate cu atenție urmând calea autenticului și a bunului simț, pot duce la obținerea unui mobilier sau a unor decoruri unice. O gamă de baițuri ușor prăfuite, creată special pentru stilul rustic, ușurează munca producătorului, eliminând etape precum patinarea sau antichizarea.
Cele 12 baițuri ale seriei
Se denominan Armonías antiguasforman parte del Iridea Color și sunt 12 baițuri pentru lemn ce definesc elemente din viața satului: argila (lutul), cenușa, tutunul, vinul, butoiul de vin, strugurii tescuiți, drojdia de vin, spicul de grâu, turba, glicina, cânepa sacului, lacul. De altfel, chiar așa se numesc. Toate evocă farmecul de odinioară al vieții rurale și satisfac nevoia de a redescoperi căldura și simplitatea naturii. Cu toate că par a fi dedicate doar mobilierului rustic, bauțurile se armonizează perfect și cu muebles de estilo moderno o contemporáneo.
Producătorul recomandă baițurile pentru lemn cu desen natural distinct pe care culorile ușor prăfuite îl vor evidenția foarte bine. Se potrivesc foarte bine cu lemn de rășinoase – pin, molid, brad – dar si cu lemnul de stejar, frasin sau castan. Uneori delicate alteori profunde și puternice, aceste produse de colorare îmbogățesc desenul lemnului făcându-l special. La rândul lui lemnul lasă baițul să se desfășoare, permițându-i să-și arate fiecare umbră.
Găsiți aceste materiale de colorare la Lomilux, distribuitorul produselor ICA Group în România.
Atenție la finisare! Efectul poate fi stricat cu un lac nepotrivit
Baițurile pot fi protejate, atât cu finisaje pe bază de apă, cât și pe bază de solvent. Pentru ca armonia să fie perfectă îmi permit să recomand folosirea produselor din gama Iridea BIO. Sunt produse ce au la bază rășini fabricate din biomasă obținută din materiale organice regenerabile ce nu pot fi folosite pentru consumul uman (frunze, crengi, resturi menajere). Obținerea rășinii bio a fost un proces îndelungat, cu multe etape intermediare și teste realizate în laboratoarele firmei, dar în final au putut fi atinse, uneori chiar depășite, performanțele rășinilor clasice provenite din petrol.
Productos de la gama Iridea ecológica sunt rezistente la zgâriere, loviri și alte acțiuni mecanice, la pătări cu apă, cafea sau vopsele, la umiditate, au aspectul și tușeul plăcut. Se usucă repede, se șlefuiesc ușor și sunt rezistente la lumina directă. Se pretează la aplicări industriale repetate, putând fi folosite fără probleme în fabrici mari cu cicluri de fabricație complicate. Rezistența bună la umiditate permite folosirea lor la finisarea mobilierului de baie sau bucătărie.
Pentru acoperirea baițurilor Antiche armonie, recomandarea mea este să folosiți lacuri cât mai mate dacă doriți să obțineți un efect rustic. Mobilierul satului nu era lacuit și nu avea luciu. Suprafața fină rezulta în urma rindeluirii și a folosirii îndelungate, a tocirii în timp. Lacurile cu grad de luciu mai ridicat pot fi folosite pentru finisajele moderne. Baițurile sunt versatile și folosind un design potrivit, dau personalitate stilurilor contemporane.
Baițuri, vopsele și efecte speciale pentru designeri
Succesul baițurilor a dus la dezvoltarea unor vopsele lucioase și a unora cu efect special de ciment având aceleași culori. În total sunt acum 4 serii de produse pentru finisare care au aceleași 12 culori: seria pentru colorarea lemnului (baițuri), vopsele lucioase ce pot fi aplicate pe lemn sau MDF, vopsele efect ciment si vopsele efect ciment antichizat. Scopul creării lor a fost de a oferi posibilități nelimitate de alegere designerilor de interior și arhitecților. Efectele speciale – ciment și ciment antichizat – dau suportului pe care sunt aplicate aspectul unei tencuieli nefinisate. Dar pentru a-l obține nu sunt suficiente doare materiale. Operatorul care face aplicarea trebuie să cunoască tehnica de aplicare. Specialiștii Lomilux sunt pregătiți să vă învețe să obțineți astfel de efecte. De asemenera, ICA Group a realizat o serie de tutoriale, pe care le găsiți aquí.
Folosind aceste materiale de finisare, similare ca și culoare, dar diferite prin aspectul final, se poate băițui lemnul în stil rustic sau pot fi realizate decoruri în stil rustic industrial sau contemporan. Pe lemn însă își dau, după părerea mea, adevărata valoare. Griul cenușei, albastrul violet discret al glicinei, profunzimea drojdiei de vin sau delicatețea galben maronie prăfuită a spicului de grâu îmi par culori unice care aduc cu sine o întreagă poveste care depășește granițe și unește suflete.
Añadir un comentario