Este texto forma parte de una amplia serie de artículos sobre Caselor de vacanță – de ce și din ce să îți construiești casa de vacanță y analiza las ventajas e inconvenientes de los sistemas constructivos utilizados habitualmente en la construcción de tales edificios.
Casele cu structură metalică sunt destul de asemănătoare casas prefabricadas – structura se realizează într-o fabrică specializată după un proiect inițial și apoi se montează la fața locului.
Acest tip de structură ar putea să sune destul de tentant pentru construirea relativ rapidă a unei case de vacanță. Ca toate celelalte exemple de case discutate în această mini-serie, casele pe structură metalică au avantaje și dezavantaje. Important este ca acestea să fie cunoscute de la început.
Case pe structură metalică ușoară
Cele mai întâlnite variante de case cu structură metalică în România sunt cele cu structură metalică ușoară, unde elementele metalice sunt realizate în fabrică, montate apoi pe șantier și placate. Se pot găsi și sub forma caselor din panouri prefabricate cu structură metalică, unde panourile sunt realizate cu totul în fabrici specializate, fiind placate cu OSB și apoi puse în operă pe șantier.
Prețurile structurilor metalice pot să fie mult mai mari decât prețurile altor materiale de construcții, atât a materialului în sine cât și a mâinii de lucru. Este nevoie de oameni pricepuți care știu să lucreze cu metalul în acest mod. Datorită timpului mai scurt de execuție propriu-zisă, metalul poate reprezenta un adevărat avantaj pentru cei ce lucrează contra-timp.
Avantaje ale caselor cu structură metalică
1. Versatilidad de la estructura
Proprietățile structurilor metalice le fac să fie potrivite pentru orice fel de formă, limitările impuse fiind mici, în comparație cu structurile din lemn sau casele clasice. De asemenea, modificările ulterioare sau extinderile sunt mult mai ușor de realizat în cazul caselor realizate cu structură metalică.
2. Menor tiempo de montaje
Deoarece structurile metalice presupun existența unor elemente metalice realizate în fabrici specializate, montarea lor prealabilă pe șantier se realizează într-un timp relativ scurt. De asemenea, mediul controlat de realizare al elementelor metalice asigură un control al calității și siguranței înainte de montarea lor pe șantier, rezultând case mai sigure din acest punct de vedere.
3. Rezistență bună la seisme
Metalul are un comportament bun în caz de cutremur, fiind un material elastic. Prin urmare, el este potrivit pentru orice zonă, având garanția unei structuri sigure. Daunele în cazul unui seism vor fi mai mici față de celelalte tipuri de structuri.
4. Reducción de las dimensiones de la estructura
Elementele structurale metalice se dimensionează după mărimea deschiderilor construcției, ele fiind comparativ mai mici față de alte tipuri de structuri, cum ar fi cadrele din beton armat. În cazul structurilor metalice, pereții sunt mai subțiri, iar diferența dintre aria utilă a camerelor și aria construită desfășurată este mai mică. În acest sens, camere sunt mai mari cu cel puțin 15 cm pe fiecare latură.
Dezavantaje ale caselor cu structură metalică
1. Eficiență energetică mai scăzută
Deoarece metalul este un bun conducător al căldurii, punțile termice între elemente se creează foarte ușor. Prin urmare, este necesară o atenție sporită la izolarea caselor cu structură metalică. În teorie, niciun element metalic nu trebuie să facă legătura dintre interior și exterior, pentru că acela este locul pe unde iese căldura.
2. Structurile metalice înmagazinează căldura
Spre deosebire de casele din cărămidă care funcționează foarte bine ca izolator atât pe timp de iarnă cât și pe timp de vară, fiind mai răcoroase vara și mai călduroase iarna, casele pe structură metalică absorb căldura vara, iar în interior, temperaturile pot crește semnificativ. La fel și pe timp de iarnă, cu frigul exterior. În acest sens, izolația termică este foarte importantă în cazul caselor pe structură metalică.
3. Flexibilitate redusă la montaj
Dacă elementele de structură din lemn se pot modifica pe șantier, în cazul elementelor din metal este mult mai greu de făcut în acest fel. Astfel, proiectul casei trebuie să fie bine pus la punct și corelat cu realitățile din teren (de exemplu panta terenului) înainte de realizarea elementelor metalice.
4. Óxido
Dacă termitele și carii sunt inamicul numărul 1 al lemnului și trebuie tratat periodic pentru a reduce riscul apariției lor, în cazul metalului vorbim despre rugină. Apariția ruginii cauzează o slăbire a capacităților structurale ale elementelor metalice, ceea ce poate duce la deteriorarea rapidă a construcției. Din fericire, există anumite tratamente speciale care ajută la combaterea apariției ruginii și la păstrarea integrității structurii pentru mai mult timp.
5. Izolarea fonică
Asemenea izolației termice, trebuie luată în cazul și izolația fonică, foarte necesară în cazul structurilor metalice. Fiind un bun conducător al sunetelor de orice tip, metalul are nevoie de material fonoizolator suplimentar pentru o mai bună utilizare a spațiilor.
Acestea sunt printre cele mai importante avantaje și dezavantaje ce trebuie luate în considerare dacă vă gândiți la utilizarea unei structuri metalice pentru construcția casei de vacanță. Fiecare dintre ele are o pondere mai mică sau mai mare în proiectul final și trebuie cântărite cu precizie înainte de luarea unei decizii.
Si tienes otras ideas, no dudes en dejarlas en los comentarios.
Añadir un comentario