Fabricación de casas de madera

En Doralnic hablamos de apisonamiento de casas de troncos, colocación de muros de troncos, mentores y planes de futuro

Los más vistos vídeo del canal youtube Wooden magazine este despre case din bușteni. Este un subiect care a trezit mereu interesul, iar informațiile transmise de Dorin Văideanu și siguranța cu care vorbește este, după părerea mea, ceea ce îi cucerește pe cei interesați. Doralnic, firma reprezentată de Dorin, este unul dintre cei mai cunoscuți constructori de case din bușteni întregi din țară. De curând am ajuns din nou la Coșna, în șantierul Doralnic, pentru a vedea ce a mai făcut de când  nu ne-am văzut, ce case a mai construit, ce planuri are pentru viitor. Pentru mine, întâlnirile cu Dorin înseamnă întotdeauna și discuții tehnice interesante într-un domeniu în care informația de calitate este greu de găsit.

Tasarea, arbori de stânga și de dreapta și alte subiecte tehnice

Tema cu care plecasem din București era tasarea caselor din bușteni. Este unul din aspectele foarte importante ale caselor de acest tip și dacă nu i se acordă atenția cuvenită pot apărea mari probleme. Am avut ocazia să văd urmările tasării într-o cabană de pe lângă Gheorgheni unde ne-am cazat pentru o noapte. Etajul, unde erau camerele, era înclinat tot. După puțin timp petrecut în cameră aveam senzația continuă că îmi pierd echilibrul, eram amețită. Ușile se închideau cu greu (dacă se închideau), iar apa la duș nu reușea să se scurgă.

Tasarea are loc din cauza uscării lemnului. Trunchiurile fiind întregi, apa iese mai greu și este nevoie de 3-5 ani până la atingerea echilibrului. Imediat după tăiere iese apa liberă, cea care a dus nutrienții în arbore. Lemnul ajunge repede la umiditate de cca.30%, fără modificări dimensionale sau tensiuni. Acestea apar când iese apa legată, cea care face parte din peretele celulei lemnoase. Așa apare contratación în urma căreia bușteanul își modifică dimensiunile. Cele mai importante modificări sunt pe direcție radială și tangențială, cele în lungul fibrei (longitudinal) fiind neînsemnate. În urma pierderii apei, diametrul bușteanului scade ceea ce duce la reașezarea lui în perete.

Construcția unei case de bușteni se face în două etape. Prima se desfășoară pe șantierul constructorului, unde buștenii sunt prelucrați și așezați pentru a forma peretele. Este și prima etapă a tasării. În urma prelucrării, între bușteni rămâne o distanță de 1-2 cm, care dispare în cele 3-4 luni cât casa stă în șantier. La finalul perioadei este dezasamblată, buștenii sunt numerotați și transportați la client unde are loc a doua etapă a construcției. Casa este ridicată din nou conform planului, după care este lăsată alte 6-8 luni înainte de montarea ferestrelor, ușilor și trecerea la instalații și finisaje. Modul cum au fost prelucrați buștenii este determinant în această etapă. Prelucrarea corectă va face ca ei să găsească locul corect în perete rezultând case trainice, bine închegate. O prelucrare greșită va aduce cu sine pierderea etanșeității și găuri în perete, planșee lăsate inegal.

Tasarea continuă și după această perioadă, dar într-un ritm mai lent. Pentru a nu fi afectate ușile și ferestrele acestea se montează într-un cadru special cu casetă de tasare deasupra. Caseta va prelua presiunea, ferestrele nu se vor mai deforma sau sparge, iar ușile se vor închide normal.

Discutând cu Dorin am aflat că buștenii nu se pot pune oricum în peretele casei. Adăugarea masei lemnoase în inelul anual urmează un model elicoidal la rășinoase, la fel ca cel al ramurilor crescute într-un an pe trunchi. La majoritatea arborilor această întoarcere a fibrei este spre dreapta. Există însă și arbori de stânga. Contragerea lor este diferită în timpul uscării și de aceea nu se pot așeza la întâmplare. Felul arborelui se vede după îndepărtarea scoarței, mai ales dacă este făcută cu jet de apă. De aceea, Dorin a achiziționat un astfel de sistem pentru decojire.

Mentori – profesori și constructori de case de bușteni din SUA și Canada

Pentru a avea toate aceste informații tehnice, Dorin urmărește profesori și constructori celebri de case de bușteni din SUA și Canada. În biroul din șantier, printre drujbe, lanțuri și tratamente pentru lemn, există și o mică bibliotecă cu cărțile lui Robert Chambers, Allen Mackie și ale altor specialiști în domeniu. Chambers este un cunoscut profesor, consultant și constructor de case din SUA, iar Mackie este profesor și constructor de case din bușteni în Canada, acolo unde a fondat școala de case din bușteni care-i poartă numele.

Pentru a fi permanent informat este membru în Asociația internațională a producătorilor de case din bușteni (ILBA) de unde primește periodic buletine de informații cu cele mai noi tehnici, metode și materiale de construcții. Așa a ajuns să aducă din Canada benzi speciale pentru o mai bună etanșare între bușteni.

Nu cantitate ci calitate. Case mai performante și cât mai aproape de ”la cheie”

Pentru Dorin nu este important să construiască mai mult ci mai bine. Nu vrea să construiască mai multe case ca anul trecut ci să facă unele mai deosebite, care să vină cu noi provocări. Vrea să facă case combinate bușteni – timber frame, să aibă ocazia să construiască clădiri de dimensiuni mari care să-i pună priceperea la încercare.

Un proiect de viitor este să ofere clienților un serviciu cât mai complet. Adică de la idei privind proiectul arhitectural, la calcularea proiectului de rezistență și până la amenajarea interioară astfel încât clientul să primească casa ”la cheie”. Așa va putea să asigure calitatea până la final conform standardelor Doralnic. Este însă un proiect greu care are nevoie de timp, bani și energie. Pentru că o casă din bușteni se face greu, are mulți timpi de așteptare, iar investiția se justifică doar dacă proiectul are o anumită anvergură.

Am vorbit mult cu Dorin, iar pe șantier am stat de dimineață până seara, la finalul programului. Am și filmat așa că despre toate aceste subiecte, dar și despre prețul caselor din bușteni, aveți acum ocazia să aflați mai multe videoclipul de mai jos, realizat împreună cu Dorin Văideanu, la Coșna.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

3 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • También tenemos una casa hecha en 2016 por los señores de Doralnic. Y, en efecto, fueron quizás de los más serios de los comerciantes con los que hemos trabajado. Lamentablemente no nos entregaron un producto acabado, una casa llave en mano. En el momento en que haces los cimientos con un constructor, la casa la monta otro equipo, la carpintería, la pintura con otro, acabas con una cadena de esto en la que un equipo echa la culpa al anterior y nadie se hace responsable de los errores y fallos que se producen. El hecho de que las ventanas y puertas las instale posteriormente el destinatario (con otra empresa, obviamente) y no obtenga absolutamente ninguna garantía sobre su instalación porque cualquier carpintero decente que vea la estructura de la casa sabe que se producirán cambios (la madera siempre se mueve). El hecho de que casi todos los aspectos de la decoración de interiores, desde los muebles de cocina hasta las estanterías -lo más sencillo en una casa normal con paredes rectas- tengan que hacerse por encargo, se hace difícil (lo mismo ocurre con los sanitarios y la instalación de radiadores). Si no conoces a comerciantes cualificados que se interesen, acabas haciéndolos dos, tres veces o teniendo que repararlos continuamente. Deberiais enseñar casitas y casas hechas por Doralnic que ya tienen unos años y explicar que pasa con esas paredes y los huecos entre esos troncos que no se secan uniformemente con los años? Hemos tenido avispas, abejas silvestres, grillos, ratones, murciélagos que se han colado en estos espacios entre troncos que (incluso después de 6 años) no se han secado como explican. Además, el volumen de los troncos ha disminuido y estos espacios se han hecho aún mayores 3-4cm en algunos lugares. El viento y el frio en invierno ni te cuento. Si, es una casa bonita a primera vista, pero si por mi fuera ahora mismo haria una casa clasica de ladrillo u hormigon y usaria la madera solo como acento.

    • Olvidé mencionar que respeté los tiempos de espera y los plazos recomendados por Doralnic en su momento. Aunque sus recomendaciones cambiaron sobre la marcha (al principio recomendaban usar un cebo al agua - marca italiana) luego cambiaron la recomendación a pintura al aceite. ¿Se dan cuenta de lo que significa limpiar un cebo al agua y volver a tratar toda una casa con pintura al aceite? Para que la gente sepa dónde se mete cuando se trata de madera.

  • ¡Hola!
    Siempre hemos querido ofrecer a nuestros clientes los servicios más completos y de mayor calidad, algo que hemos logrado y conseguido a lo largo de los años.
    La técnica de trabajo utilizada por nosotros fue y es constantemente mejorada de acuerdo con las normas actuales, pero tal y como discutimos, y tal y como nos guiaron nuestros profesores, la técnica de trabajo era correcta en su momento, siendo los inconvenientes la falta de estudios, de materiales de sellado y de protección de la madera en rollo.
    Todos los constructores de este campo se han enfrentado a situaciones de este tipo en el pasado, no por una mala aplicación de la técnica, sino por sus limitaciones.
    Debido a estas deficiencias, han aparecido en el mercado canadiense y de otros países materiales que corrigen estas imperfecciones en viviendas ya habitadas, ¡dando así a los propietarios la comodidad de su hogar!
    Le invitamos a que se ponga en contacto con nosotros para remediar cualquier situación desagradable que haya surgido en su hogar. Muchas gracias.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol