Mobilier

Styles de meubles - Biedermeier

Ca stil, Biedermeier este situat între Neoclasic și Romantism. A fost specific burgheziei care se formase în Germania, Austria, nordul Italiei și țările Scandinave ca urmare a avântului economic apărut după războaiele Napoleoniene. Perioada este cuprinsă între anii 1815 – 1848, până la începutul revoluției europene.

panel 3
Source photo : rupertcavendish.co.uk
Le pape Biedermeier, symbole de la bourgeoisie

Numele stilului vine de la o caricatură a timpului, „Papa Biedermeier”, care simbolizează confortul clasei de mijloc. Este perioada în care viața și activitățile familiei se împletesc cu pasiunile. În casă apar piese noi: biroul pentru a scrie scrisori, dulapul tip secreter și pianul – piesa centrală a întâlnirilor culturale. În jurul acestuia din urmă se recitau poezii, aveau loc discuții, se asculta muzică și se dansa.

Mobilierul Biedermeier derivă în principal din stilul French Empire al lui Napoleon, căruia îi îndulcește rigiditatea și-l face mai realist și de la Directoire, căruia îi adaugă un plus de greutate, transformându-i delicatețea în durabilitate. În locul lemnului de mahon, adus din colonii și mult mai scump din cauza taxelor, sunt folosite esențe locale ca cerise, părul, frasine et chêne. Lemnul este lăsat natur sau sunt folosite culori deschise. Uneori sunt folosite culori care imită mahonul, care sunt aplicate pe lemnul de cireș sau poils. Este evitată folosirea ornamentelor din metal, stilul fiind simplu și elegant.

exposition biedermeier musée bedzin pologne
Salon Biedermeier Musée Bedzin, Pologne

 

canapé
Source de la photo : archiexpo.com

 

Un stil mai simplă care renunță la elemente fără utilitate

Este un stil mai puțin prețios, mai apropiat de oameni. Suprafețele nu mai sunt atât de acoperite cu lac, lăsând să se vadă porii lemnului iar nodurile nu mai sunt eliminate. Rareori, în contrast cu culorile deschise, sunt folosite accente de abanos. Este un stil cu o geometrie simplă, fără înflorituri și alte elemente fără utilitate. Caracteristic perioadei este că unele piese de mobilier capătă alte roluri, devenind mai utile. De exemplu, masa rotundă folosită pentru a expune obiecte devine masa familiei, înconjurată de scaune, unde seara se desfășoară diverse activități.

În general, stilul Biedermeier din prima jumătate a secolului al XIX-lea este un conflict de idei între Clasicism și Romantism. Cu timpul, stilul s-a îndreptat mai mult spre partea romantică. Liniile simple și drepte au devenit curbe, suprafețele simple și austere au fost înfrumusețate, au apărut elemente fantastice în decorare. Cu toate acestea, rămân în continuare caracteristice concentrarea pe luminozitate, simplitate și utilitate.

Palais de Bielinskich, Pologne

 

Dacă v-a plăcut, puteți afla lucruri interesante și despre stilurile Art nouveau, RococoNéogotiqueBaroqueChippendale ou Shabby Chic.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

2 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonsoir !
    Je m'appelle Larisa et je suis originaire de Constanta.
    Je suis propriétaire de 3 meubles de plus de 50 ans, en bois massif, une table pour 8 personnes, une vitrine avec fenêtres en cristal et une grande commode et armoire avec miroir en cristal.
    Le mobilier a été acheté par mes parents, il y a 45 ans, à une famille de médecins qui s'était installée à l'étranger à l'époque.
    Comme je vis dans un immeuble à l'espace limité, je me sens obligée d'y renoncer.
    Avec considération, je demande si quelqu'un est intéressé, je suis prêt à le donner en plusieurs fois et même en pièces détachées.
    le prix peut être négocié, le mobilier a besoin d'être rénové.
    Merci de votre attention.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais