Mobili

Stili di arredamento - Biedermeier

Ca stil, Biedermeier este situat între Neoclasic și Romantism. A fost specific burgheziei care se formase în Germania, Austria, nordul Italiei și țările Scandinave ca urmare a avântului economic apărut după războaiele Napoleoniene. Perioada este cuprinsă între anii 1815 – 1848, până la începutul revoluției europene.

pannello 3
Fonte: rupertcavendish.co.uk
Papa Biedermeier, simbolo della classe media

Numele stilului vine de la o caricatură a timpului, „Papa Biedermeier”, care simbolizează confortul clasei de mijloc. Este perioada în care viața și activitățile familiei se împletesc cu pasiunile. În casă apar piese noi: biroul pentru a scrie scrisori, dulapul tip secreter și pianul – piesa centrală a întâlnirilor culturale. În jurul acestuia din urmă se recitau poezii, aveau loc discuții, se asculta muzică și se dansa.

Mobilierul Biedermeier derivă în principal din stilul French Empire al lui Napoleon, căruia îi îndulcește rigiditatea și-l face mai realist și de la Directoire, căruia îi adaugă un plus de greutate, transformându-i delicatețea în durabilitate. În locul lemnului de mahon, adus din colonii și mult mai scump din cauza taxelor, sunt folosite esențe locale ca ciliegia, părul, frasin e quercia. Lemnul este lăsat natur sau sunt folosite culori deschise. Uneori sunt folosite culori care imită mahonul, care sunt aplicate pe lemnul de cireș sau păr. Este evitată folosirea ornamentelor din metal, stilul fiind simplu și elegant.

mostra biedermeier museo bedzin polonia
Salone Biedermeier Museo di Bedzin, Polonia

 

Divano
Fonte: archiexpo.com

 

Un stil mai simplă care renunță la elemente fără utilitate

Este un stil mai puțin prețios, mai apropiat de oameni. Suprafețele nu mai sunt atât de acoperite cu lac, lăsând să se vadă porii lemnului iar nodurile nu mai sunt eliminate. Rareori, în contrast cu culorile deschise, sunt folosite accente de abanos. Este un stil cu o geometrie simplă, fără înflorituri și alte elemente fără utilitate. Caracteristic perioadei este că unele piese de mobilier capătă alte roluri, devenind mai utile. De exemplu, masa rotundă folosită pentru a expune obiecte devine masa familiei, înconjurată de scaune, unde seara se desfășoară diverse activități.

În general, stilul Biedermeier din prima jumătate a secolului al XIX-lea este un conflict de idei între Clasicism și Romantism. Cu timpul, stilul s-a îndreptat mai mult spre partea romantică. Liniile simple și drepte au devenit curbe, suprafețele simple și austere au fost înfrumusețate, au apărut elemente fantastice în decorare. Cu toate acestea, rămân în continuare caracteristice concentrarea pe luminozitate, simplitate și utilitate.

Palazzo Bielinskich, Polonia

 

Dacă v-a plăcut, puteți afla lucruri interesante și despre stilurile Art Nouveau, RococòNeogoticoBaroccoChippendale o Shabby Chic.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

2 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Buona sera!
    Mi chiamo Larisa e sono di Costanza.
    Sono proprietaria di 3 mobili di oltre 50 anni, in legno massiccio, un tavolo per 8 persone, un mobile in vetro con vetrine in cristallo e una grande cassettiera e armadio con specchio in cristallo.
    I mobili sono stati acquistati dai miei genitori, 45 anni fa, da una famiglia di medici che all'epoca si era stabilita all'estero.
    Dato che vivo in un appartamento a schiera con uno spazio limitato, sento di dovervi rinunciare.
    Con considerazione chiedo se qualcuno è interessato, sono disposto a darlo a rate e anche come pezzi a sé stanti.
    il prezzo può essere negoziato, i mobili hanno bisogno di essere rinnovati.
    Grazie

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano