Deco&Design

Baguettes en bois pour le café et l'art

Sunt forme de artă atât de uimitoare încât e imposibil să nu te întrebi cum a apărut ideea. O astfel de artă este cea făcută de Jonathan Brilliant, din Raleigh, Carolina de Nord. El realizează sculpturi imense din bețișoare de lemn pentu cafea pe care le asamblează fără adeziv. Cum face acest lucru? Pur și simplu le asamblează ca pe o țesătură.

bețișoare din lemn

Candelabrul din bețișoare de cafea

Probabil cei mai mulți dintre noi nici nu ne gândim la bețișorul cu care am amestecat cafeaua. Odată ce și-a îndeplinit sarcina este aruncat fără să ne fi atras atenția nici măcar o clipă. Cu astfel de bețișoare din lemn, Brilliant a realizat adevărate instalații de artă spațială. Numărul de bețișoare folosite pentru fiecare lucrare este de ordinul zecilor de mii.

Probabil cea mai spectaculoasă lucrare a sa este cea făcută în 2007 în Sumter, Carolina de Sud. Este realizată pe două niveluri în jurul unui candelabru, ceea ce o face să pară un imens abajur. Brilliant a produs o piesă sculpturală care începe la etaj, coboară peste balcon și rămâne suspendată în jurul candelabrului. Când lumina este aprinsă efectul pe care îl fac cele peste 60.000 de bețișoare din lemn țesute împreună este impresionant.

Pentru realizarea întregii lucrări au fost necesare doar 14 zile. Totul a fost făcut prin împletirea manuală a bețișoarelor din lemn fără a folosi adeziv sau instrumente de lucru. Întreaga structură s-a bazat doar pe rezistența la tracțiune a bețișoarelor folosite.

Lucrarea a rămas montată în spațiul respectiv o perioadă de 6 luni după care a fost demontată, iar materialele au fost donate unei școli locale.

bețișoare din lemn

bețișoare din lemn

bețișoare din lemn

coperta 1
Este clar însă că artistul nu s-a oprit la doar 60.000 de bețișoare. Una din lucrări finalizată în 2016 și intitulată La pièce de la ville de Stir pune împreună peste 70.000 de bețișoare, 4.500 de pahare de cafea puse unele în altele, cabluri de aluminiu, espresso și apă. Lucrarea este expusă la Le musée d'art Taubman.
bețișoare din lemn
bețișoare din lemn

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais