Deco&Design

Bețișoare din lemn pentru cafea și…artă

Sunt forme de artă atât de uimitoare încât e imposibil să nu te întrebi cum a apărut ideea. O astfel de artă este cea făcută de Jonathan Brilliant, din Raleigh, Carolina de Nord. El realizează sculpturi imense din bețișoare din lemn pentu cafea pe care le asamblează fără adeziv. Cum face acest lucru? Pur și simplu le asamblează ca pe o țesătură.

bețișoare din lemn

Probabil cei mai mulți dintre noi nici nu ne gândim la bețișorul cu care am amestecat cafeaua. Odată ce și-a îndeplinit sarcina este aruncat fără să ne fi tras atenția nici măcar o clipă. Cu astfel de bețișoare din lemn, Brilliant a realizat adevărate instalații de artă spațială. Numărul de bețișoare folosite pentru fiecare lucrare este de ordinul zecilor de mii.

bețișoare din lemn

Probabil cea mai spectaculoasă lucrare a sa este cea făcută în 2007 în Sumter, Carolina de Sud. Este realizată pe 2 nivele, în jurul unui candelabru, părând un imens abajur.

bețișoare din lemn

Brilliant a produs o piesă sculpturală care începe la etaj, coboară peste balcon și rămâne suspendată în jurul candelabrului.

bețișoare din lemn

Când lumina este aprinsă efectul pe care îl fac cele peste 60.000 de bețișoare din lemn țesute împreună este impresionant.

bețișoare din lemn

Pentru realizarea întregii lucrări au fost necesare numai 14 zile. Totul a fost făcut prin împletirea manuală a bețișoarelor din lemn, fără a se folosi adeziv sau instrumente de lucru. Întreaga structură s-a bazat numai pe rezistența la tracțiune a bețișoarelor folosite.
coperta 1
Lucrarea a rămas montată în spațiul respectiv o perioadă de 6 luni, după care a fost demontată iar materialele au fost donate unei școli locale.
Este clar însă că artistul nu s-a oprit la „numai” 60.000 de bețișoare. Ultima sa lucrare (2016), numită „The Stir City Piece”, pune împreună peste 70.000 de bețișoare, 4.500 de pahare de cafea puse unele în altele, cabluri de aliminium, espresso și apă.
bețișoare din lemn
Lucrarea este expusă la The Taubman Museum of Art.
bețișoare din lemn

Categorii

Abonează-te la newsletter