Deco&Design

Les boiseries récupérées de Roddy Wildeman sauvent des vies

Din nou despre bois recyclé. Aruncăm cu prea multă ușurință obiecte vechi din lemn, punem pe foc prea repede lemnul rezultat din demolări sau transformări de locuințe. Am mai vorbit despre astfel de artă, dar de data asta asta salvează mai mult decât lemnul – salvează vieți. Subiectul acestui articol – fără studii de artă, dar cu un istoric în domeniul imobiliar unde a văzut multe demolări și transformări – are acum lucrări în biroul privat al familiei Rockefeller și în muzee de artă. Dețină galerii de artă și este un mare filantrop, făcând cu ajutorul artei sale numeroase acte caritabile.

art du bois récupéré

Descoperirea unui pasiuni

Roddy Wildeman a lucrat la început in armata americană, după care ca tâmplar și apoi ca agent imobiliar timp de 15 ani. În tot acest timp a ajutat oameni să-și găsească locuințe noi și a asistat cum unele din aceste case sunt demolate sau transformate. De fiecare dată resturile caselor îl emoționau pentru că realiza cât de pline sunt de istoria locului, a familiilor care au trecut pe acolo. A început să le adune și să încerce să le transforme în lucrări de artă. Cu toate că nu are studii de specialitate a avut tot timpul o fire artistică care l-a ajutat să găsească drumul și modul de exprimare.

Experiența de tâmplar l-a ajutat în lucrul cu lemnul. Când a înțeles că trebuie să știe mai mult, a apelat la cunoștințele unor tâmplari și dulgheri cunoscuți și a încercat să învețe cât mai mult de la ei. În cele din urmă și-a format un stil care s-a dovedit a fi cel câștigător.

art du bois récupéré

art du bois récupéré

Lemn care înglobează istorie

Roddy nu schimbă niciodată culoarea lemnului folosit și nici nu-i prelucrează suprafața. Spune că astfel păstrează toată istoria strânsă în el, toate sentimentele celor care au trăit acolo – iubire, ură, deznădejde, speranță.

Lemnul provine de la pardoseli, tavane, pereți, dar și din mobilă veche. Elementele de lemn sunt tăiate după anumite tipare și așezate pentru a forma un anume model. Uneori folosește o metodă de îmbinare a lemnului utilizată în secolul al XV-lea în Italia. Metoda se numește „intarsia” și cu toate că stă la baza a ceea ce știm astăzi despre intarsie, este diferită ca aspect final.

Când este întrebat de ce a ales să lucreze cu lemn recuperat Roddy, spune că îl face întotdeauna să se gândească la poveștile oamenilor care l-au folosit înainte, să-și imagineze cum a fost viața lor în acele case. Un alt motiv, mai puțin artistic dar foarte lăudabil, este acela că simte responsabilitatea socială de a recicla și reutiliza. Este modul lui de a păstra mediul curat și a proteja resursele.

art du bois récupéré

art du bois récupéré

 

Artist și filantrop

Wildeman este acum proprietarul unor galerii de artă din New York, directorul unei organizații non-profit, expune în diverse expoziții, ține speach-uri motivaționale la TEDex, este o figură obișnuită în presa locală și națională.

Roddy este și un mare filantrop. Donează arta sa la licitații caritabile, susține și sprijină Fundația Americană pentru Prevenirea Sinuciderilor,  Fundația Sarcom din America, Centrul pentru copiii din Kenya si multe altele. De curând a donat o importantă sumă de bani, primită în urma vânzării unei lucrări cântărețului și compozitorului Jason Mraz, Fundației Sarcom.

art du bois récupéré

art du bois récupéré

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

fr_FRFrançais