Antiquité du bois este subiectul meu favorit. Dar nu cred că mai era o noutate pentru nimeni. Îmi place să scriu despre acest subiect și să împart cu voi cunoștințele acumulate în mulți ani de lucru cu produse pentru finisarea lemnului. Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenul, antichizarea lemnului înseamnă îmbătrânirea lui artificială. Ea se realizează cu tehnici și produse speciale care pot fi aplicate atât direct pe lemn, cât și la mobila deja finisată.
Cei mai mulți dintre cei interesați de antichizare doresc să schimbe aspectul unui obiect de mobilier pe care-l au de ceva vreme. Faptul că are deja vechime este un avantaj în acest caz, pentru că mobila are cu siguranță și ceva semne ale trecerii timpului: lovituri, tociri ale muchiilor, zgârieturi, etc. Dacă semnele nu există, ele pot fi facute cu ajutorul unor scule foarte simple:
- un săculeț în care sunt șuruburi și piulițe de diverse dimensiuni. Cu el se lovește mobila din loc în loc
- o bucată de lanț cu zale mai mari. Și ea este folosită tot pentru a lovi mobila
- un șurub și un ciocan. Se fac semne pe lemn ca în imaginile de mai jos
- o pilă sau un rașpel cu care se teșesc si se fac semne pe muchii
- un ciocan cu capul rotunjit cu care se lovește ușor mobila
- clous de différentes tailles martelés au hasard sur le dos d'un pinceau. Il est utilisé pour faire des trous de curry
Practic orice obiect contondent poate fi folosit pentru a lăsa impresia trecerii timpului. De altfel, procedeul de antichizare apelează foarte mult la imaginația fiecaruia iar sfaturile sunt pur si simplu orientative. Pornind de la ele fiecare își poate face propriile unelte.
Aceleași unelete sunt folosite și atunci când se face de la început o mobilă care trebuie să arate veche. În acest caz semnele se fac încă de la început, înainte de aplicare finisajului, pe lemnul în alb cum se spune. După finisare, aceste semne vor arăta ca și când mobila e fost lovită în timp și au apărut teșituri.
Pentru a face o mobilă sa arate veche cel mai simplu mod este să o vopsiți într-o altă culoare, după care să-i șlefuiți muchiile până ajungeți la culoare inițială și chiar la lemn. Procedeul se numește distress, dar îl puteți găsi si cu termenul de consumare sau arderea muchiilor. Este simplu de făcut, iar dacă culoarea este aplicată cu pensula, efectul de vechi este și mai accentuat. Pentru că este posibil să ajungeți la lemn atunci când șlefuiți muchiile este bine să aplicați un lac transparent deasupra. Lacul nu trebuie să fie foarte lucios pentru că este greu de crezut ca o mobilă veche strălucește. Foarte bine pentru astfel de finisaje merg lacurile cu grad de luciu scăzut și chiar cu efect natural (fără luciu). Înaintea aplicării vopselei verificați compatibilitatea dintre straturi.
Dacă doriți un aspect și mai vechi, mai rustic (gen mobila de la țară îndelung folosita) șlefuirea se poate face si pe suprafața mobilei. Trebuie sa aveți însă grijă ca nimic să nu pară exagerat, nenatural. Încercați să vă imaginați locurile unde în mod normal mobila ar putea „încasa” loviturile și acolo faceți șlefuirea. Aveți întotdeauna în față imaginea de ansamblu, mobila ca un întreg, nu gândiți fiecare ușiță sau sertar în parte. Pot arăta foarte bine separat, dar împreună totul devine exagerat, fără legătură cu realitatea. Mobila antichizata înseamnă o mobilă îndelung folosita și toate procedeele trebuie să conducă la acest lucru, nu la un aspect de mobilă nouă lovită, zgariată și julită.
Pentru a accentua aspectul de vechi se pot folosi patine de învechire. Aceastea au în general culori închise (nuc, nuc închis), dar și patinele verzi (asemănătoare mucegaiului) sau cele gri albăstrui, asemănătoare lemnului învechit de vreme dau un aspect foarte autentic. În cazul mobilei vopsite și apoi șlefuită pe muchii, patina se aplică pe toată suprafața. Se pot folosi patine care după aplicare se șlefuiesc cu bureți abrazivi sau lână de oțel (aspect mult mai fin) sau patine care se aplică prin ștergere.
Un aspect foarte interesant dau patinele metalizate. Aplicate discret ele innobilează mobila. Cele mai frumoase efecte se obțin cu patinele bronz. Folosită cu grijă si cea aurie dă un aspect interesant, prețios. Cea argintie este mai rece, mai distantă si trebuie adaptată bine la model pentru a fi credibilă.
Tot aspect de învechire se obține aplicând pe toată suprafața ceară colorată. Eu am folosit la un moment dat ceară pentru pantofi. Atenție, nu soluție ci ceară pentru lustruit pantofii. Cel mai bine a mers cu cea maro.
Un aspect foarte interesant se poate obține structurând lemnul, adică scoțând în evidență desenul format din lemn târziu si lemn timpuriu. Lemnul târziu, fiind mai dur, rămâne în relief iar cel timpuriu, mai moale, este îndepărtat superficial. Astfel, atunci când treceți cu mâna perpendicular peste lemn îi veți simți desenul în relief. Se poate face folosind perii rotunde de sârma montate la o bormașină. Este obligatoriu ca mobila sa fie din lemn masiv.
Nu puteți obține lemn structurat pe panouri furniruite. Dacă vreți să structurati, de exemplu, un vechi blat de masa, nu este nevoie să îndepărtați finisajul, peria de sârmă va face toata treaba. Dacă rămâne ceva culoare este chiar mai bine. Efectul de vechi va fi și mai accentuat.
Structurarea dă foarte bine și pe pardoselile de brad sau stejar. Un efect foarte frumos se obține dacă peste lemnul structurat aplicați un strat de vopsea, după care șlefuiți. Șlefuirea se poate face în 2 moduri.Se ia vopseaua numai de pe lemnul târziu, efect care pune și mai mult în evidență desenul, sau se insistă, astfel încât să rămână parțial pe lemn, efectul obținut fiind de lemn „spălat”, adică puțin vopsit, dar se vede totuși, neuniform, lemnul. Efectul de spălat dă bine și pe lemn nestructurat.
Subiectul este foarte ofertant și mai este foarte mult de spus despre el. Dar cred ca este bine să mă opresc aici cu promisiunea că voi reveni cu o parte a 2-a (probabil și a 3-a) în foarte scurt timp.
Quels sont les apprêts et les peintures pour le bois-MDF ?
Pour la finition au pistolet du MDF, le meilleur système est le polyuréthane pigmenté : 2 couches d'apprêt blanc, ponçage, une couche de vernis blanc ou coloré (brillant ou mat).
Vous pouvez trouver plus d'informations ici.
Tous nos vœux de réussite.
Bonjour,
J'apprécie vraiment votre site, même si je ne m'occupe pas de meubles, tout ce que je lis ici me plaît et j'essaie d'appliquer les informations à ma maison.
J'ai une grande demande, pour m'aider avec quelques conseils. Je veux acheter dans un certain magasin de meubles une commode en bois d'hévéa qui est très foncée, et je voudrais la peindre en blanc-beige avec des effets vintage. J'ai de la peinture à la craie et de la cire de Borma Wash, je ne les ai jamais utilisées, et dans mon esprit ce processus ne devrait pas être difficile mais j'aimerais ne pas échouer. Comment faire pour changer la couleur des meubles ?
Merci beaucoup !
Bonjour,
Merci pour votre appréciation !
Vous devez poncer légèrement le meuble avant d'appliquer la peinture ou la cire. Vous pouvez poncer à l'aide d'éponges à poncer fines que vous trouverez dans les magasins de bricolage. Dans les formes de ponçage, vous trouverez ici si ici. Le ponçage permet d'éliminer les salissures et les matériaux précédemment appliqués qui pourraient empêcher l'adhérence. Après le ponçage, enlevez la poussière et appliquez la peinture. Lisez au préalable les instructions d'application pour savoir s'il est nécessaire de diluer la peinture. Pour la cire, il n'est pas nécessaire de poncer. Il suffit d'essuyer tous les meubles avec un chiffon imbibé d'eau et de détergent, puis avec un chiffon sec. Laissez bien sécher pendant un certain temps, puis appliquez la cire. Appliquez-la en couche fine et étalez-la bien. Polissez ensuite avec un chiffon doux en coton. Vous pouvez également appliquer la peinture puis la cire. Dans ce cas, il n'est pas nécessaire de nettoyer le meuble avant d'appliquer la cire. Bonne chance.
Merci beaucoup !
Reprenons courage....
Une journée merveilleuse !
Bonjour,
En attendant la "victime" (la "victime") je regarde sur youtube à la recherche d'informations sur le reconditionnement, la peinture, le vernissage des meubles etc., et j'ai vu des gens qui utilisent une solution d'eau et de vinaigre pour enlever la poussière des surfaces polies. Je reviens donc avec la question de savoir si je dois essuyer les meubles avec quelque chose de spécial ou si un chiffon doux suffit. Je me suis aussi rappelé qu'il est bon de passer à la peinture immédiatement après le décapage et je prends donc un week-end de congé pour tout le travail.
Merci de votre attention !
Le vinaigre est utilisé pour le dégraissage. Les solutions contenant de la cire (Pronto, par exemple) sont utilisées pour l'entretien des meubles. Le vernis ne peut pas être appliqué sur la cire car il n'adhère pas. C'est pourquoi, après le ponçage, il est poncé avec une solution vinaigrée. Pour la sécurité. Je pense que si le ponçage est bien fait, il n'y a pas besoin de vinaigre et que l'on peut poncer avec un chiffon doux en coton. Si vous voulez être sûr, vous pouvez aussi utiliser du vinaigre.
Le vernis doit être appliqué le jour du ponçage. Si vous faites le ponçage aujourd'hui et le ponçage demain, ce n'est plus bon. 🙂
Bonne chance !
Il est très difficile de trouver des conseils pour des projets de bricolage en roumain et je suis heureuse d'avoir trouvé cet article. J'ai une commode en bois massif que je veux poncer et peindre avec une peinture mate à base d'eau, parce que la peinture à la craie semble trop chère, et j'ai aussi besoin d'une cire de la même gamme à la fin, ce qui est tout aussi cher.
Je voudrais vous poser une question parce que je vois que vous avez beaucoup d'expérience :
Puis-je appliquer de la cire brune pour chaussures sur une peinture blanche à l'eau pour obtenir un effet antiquisant ? Si oui, dois-je ajouter quelque chose d'autre pour protéger l'effet antiquaire, ou la cire brune est-elle suffisante pour tenir ?
Si ce n'est pas le cas, que me conseillez-vous d'utiliser pour obtenir cet effet brun antique dans le motif du bois, à part les produits à base de peinture à la craie ?
Bonsoir.
Vous pouvez utiliser du cirage, mais le cirage classique, pas le cirage moderne en tube avec une éponge à l'extrémité. Il est recommandé de ne pas en mettre trop et de bien l'étaler pour qu'il n'en reste pas trop au même endroit. On ne peut appliquer de la cire que sur de la cire. Je recommande d'appliquer une couche de cire incolore sur la cire colorée. Cire commerciale ordinaire pour sols. Laissez sécher la cire colorée pendant au moins 24 heures, puis appliquez une fine couche de cire incolore, également en fine couche, bien étalée.
Si vous appliquez de la cire sur la peinture poncée, une plus grande quantité adhérera. Sans ponçage, il en restera moins sur la surface.
Il existe également des patines à effets sur les meubles, mais la plus simple est la cire.
Pour éviter les mauvaises surprises en matière de couleur, essayez d'abord une partie plus cachée pour voir l'effet. Si vous êtes satisfait, appliquez-le au reste du mobilier.
Bonne chance !
N'oubliez pas de vous abonner à la version imprimée de Wood Magazine ! Pour seulement 58 lei/an, vous pouvez vous informer sur l'actualité du secteur, découvrir des idées d'artisanat ou des secrets de fabrication. Nous vous rappelons que le contenu du magazine imprimé est différent de celui du site web. Détails dans le lien ci-dessous.
Merci de votre attention !https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/